Groen gekruid

03/09/14 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

Bron: Nest

Een geurig tafelstuk met roosjes en Zeeuws knoopje, gecombineerd met tijm, salie en marjolein.

Groen gekruid

Kruiden worden heel vaak vergeten als materiaal voor bloemstukken. Nochtans zijn ze heel dankbaar. Kruiden en rozen zijn goed gezelschap voor elkaar, ook in de tuin als onder- of randbegroeiing. Geuren zijn voor mij enorm belangrijk en daarom gebruik ik vaak tijm, rozemarijn, munt en andere kruiden in bloemstukken. Zelfs in bruidsboeketten", vertelt floriste Ann Desmet van De Egelantier. "Voor dit tafelstuk heb ik gekozen voor astrantia en trosroosjes in twee verschillende tinten, Rosa 'Magic Pepita' en Rosa 'Romantic Pepita'. Astrantia of Zeeuws knoopje is ook zo'n bloem die een beetje uit de belangstelling is geraakt. Ze heeft inderdaad iets ouderwets, maar het blijft een zeer dankbare bloem om mee te schikken. Vooral omdat ze zo mooi indroogt."

In dit geval worden de rozige bloemen gecombineerd met allerlei kruiden uit de tuin. Ann: "Veel kruiden, zeker de houtige soorten, moeten in het najaar worden gesnoeid en dat snoeisel verwerk ik in bloemstukken. Die houtige takjes vormen een interessante basis voor de bloemen. Bovendien houden ze lang. Als extra en opvulling gebruik ik munt, salie en marjolein met zijn fijne lila bloempjes." Het geheel heeft een frisse uitstraling, ideaal voor een buitentafel op een late zomerdag.

ZO MAAKT ANN DIT BLOEMSTUK

Voor dit tafelstuk omwikkelt Ann een lange houten plank met houtige takjes van tijm en rozemarijn, die ze vastbindt met binddraad (Oasis). Vervolgens lijmt ze de twee rechthoekige schaaltjes (ook van Oasis) vast op de plank en plaatst daarin het steekschuim, verzadigd met water. De basis van het bloemstuk bestaat eveneens uit kruiden: toefjes van munt, marjolein en salie vormen een onderste groene laag. Ze worden aangevuld met Zeeuws knoopje in een donkerroze tint. Als laatste worden de trosroosjes in het bloemstuk gestoken.

TIPS VAN ANN

Gebruik snoeihout van kruiden zoals tijm en rozemarijn in bloemstukken. Ze houden lang en geuren lekker.

Zeeuws knoopje (Astrantia) bestaat in vele tinten en blijft erg dankbaar bij het bloemschikken, vooral omdat het mooi afhardt en indroogt.

Kies voor miniatuurtrosrozen (al dan niet uit de tuin). Ze zijn minder stijf en strak dan de gewone snijrozen en geven het bloemstuk een speelse look.

ASTRANTIA ONDER DE LOEP

Naam: Zeeuws knoopje (Astrantia major).

Bloei: mei-september.

Plantplaats: vochtige, voedzame en kalkhoudende bodem en liefst een plekje met wat schaduw.

Hoogte: ongeveer 1 meter.

Weetjes:

Astrantia komt in het wild voor in Azië, Midden- en Oost-Europa, waar het te vinden is op open plekken in de bossen en in de weiden.

De kleur varieert van gebroken wit over roze tot bijna paars.

De Nederlandstalige naam Zeeuws knoopje of Zeeuws knopje verwijst naar een onderdeel van de achttiende-eeuwse Zeeuwse klederdracht waar de bloem van Astrantia erg op lijkt.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx