Gehaakte hittehouder

10/11/16 om 16:11 - Bijgewerkt om 17:07

Een jasje voor je mok houdt je drank lekker warm, en je handen tegelijk. Ook voor absolute beginners is dit een koud kunstje. Kijk maar.

Wat heb je nodig?

haakpen

woldraad

mok

knoop

stopnaald

Hoe maak je het?

Zo begin je eraan. Maak met je handen een lus in de draad en trek die erdoorheen. Hang deze lus over de haakpen en trek zacht aan.

Zo maak je een losse steek. Sla de draad om de naald. Haal de draad door de lus op de haakpen.

Herhaal dit tot je een ketting hebt die losjes rond het middel van de mok past.

Zo haak je een vaste steek. Steek de haakpen in de eerste steek van je kettinkje. Sla de draad om de haakpen en haal de draad naar je toe door de eerste steek. Sla de draad weer om de haakpen en haal de draad nu door de twee lussen op de haakpen.

Zo haak je de koker. Herhaal de vaste steek en haak die het eerste rijtje rond. Je haakt nu een koker die past rond de mok.

Zo verander je van kleur. Knip de draad door en knoop er een volgende kleur aan.

Zo maak je een opening voor het oor. Als je twee rijtjes rond gehaakt hebt, maak je rechtsomkeert: haak een lusje, keer om en haak een vaste steek in de vorige steek. Haak nu enkele rijen heen en weer, door telkens een lusje te haken en je werk om te keren.

Zo maak je een lus om straks het jasje te sluiten. Op het einde van het dertiende rijtje haak je opnieuw een ketting van 12 lossen. Dit wordt de lus. Pas het jasje even om de mok: het kan dat je meer lossen nodig hebt. Keer je werk om en haak nog 2 rijen bovenop de vorige. De lossen vormen nu een lus.

Zo hecht je af. Knip de woldraad af op ca. 7 cm van de laatste lus. Trek dit eindje draad helemaal door de laatste lus en trek zacht aan. Stop de loshangende draad met een stopnaald in het haakwerk zodat hij niet meer te zien is. Knip eventueel bij.

Finishing touch. Naai de knoop op zijn plaats. Om te weten waar precies, doe je het jasje om de mok. De lus mag strak zitten, maar niet té.

Tekst en productie: Caroline Verbrugghe (www.maakblog.be)

Fotografie: Bieke Claessens (www.biekeclaessens.be), Pauline D'haese, Caroline Verbrugghe

Onze partners