Fluwelen peulen

25/01/13 om 19:32 - Bijgewerkt om 19:32

Een bloemstuk, anders dan anders. Katrien Vandierendonck schikte dit boeket in de kroonluchter.

"Je hebt het ongetwijfeld ook al eens meegemaakt", steekt Katrien van wal. "Je plant een etentje, of je krijgt bezoek. Iedereen schaart zich rond de eettafel en er duiken lekkere hapjes, glazen en kopjes op tafel op. Plots staat de tafel vol, en waar moet je dan met je boeketje of bloemstukje heen? Dat verdwijnt dan van tafel. Zonde! Voor deze bloemencreatie liet ik me hierdoor inspireren. Het werd een bloemstuk in de lucht. Aan de kroonluchter."

Een gevlochten band in aluminiumdraad werd de basis. Hierin verdwenen glazen parels en kegelvormige buisjes. De glazen druppels van de kroonluchter zie je terugkomen in die glazen pareltjes, maar ook de druppelvormige zaaddozen van de blauweregen zorgen hier voor een harmonieus geheel met de luchter. Ook het vlechtwerk van de aluminiumdraad en het zilverkleurige lintje waar de parels aan hangen, zien we terugkomen in het gevlochten net van de bruine steeltjes van de peulen. Het natuurelement en de gevlochten netjes vloeien zo mooi in elkaar over.

"Ook met texturen heb ik gespeeld", vertelt Katrien. "De zachte, harige fluwelen peulen in hun prachtige zilvergrijze kleur staan in contrast met de gladde parels en pendules van de luchter. De glazen buisjes heb ik bewust heel licht en sober gehouden, om de lichtheid, het transparante van de kroonluchter te behouden. Frêle sneeuwklokjes en stervormige choisya, frisse helleborus en hyacinten zijn typische lentebloeiers. De witte, frisse tinten geven me een instant lentegevoel."

Zo maakte Katrien dit bloemstuk...

Met een soepele aluminiumdraad plooide Katrien een vlechtwerk rond de kroonluchter. Een fijne draad met glazen pareltjes wordt hiertussen gevlochten en de kegelvormige glazen buisjes worden tussen de draden vastgeklemd. Tussen de aluminiumdraden vlecht Katrien de bruine steeltjes met de peulen van de blauweregen. In de glazen buisjes verdwijnen bloemetjes naar keuze. Katrien gebruikte witte hyacinten, sneeuwklokjes, helleborus en choisya.

Tips van Katrien

Zoek de keuze van de planten of bloemen niet te ver. Ga de tuin in, of hou je ogen open als u gaat wandelen of langs een stukje groen komt. U vindt, zeker in het voorjaar, heel wat bruikbaar materiaal waar je thuis mee aan de slag kunt.

Het hele jaar door kunt u verse bloemen of planten in de glazen buisjes steken, naargelang van het seizoen. Varieer in kleur en textuur!

Zorg ervoor dat u de vaasjes niet te rijkelijk vult, zodat de buisjes niet al te zwaar worden en de lichtheid, het transparante van de kroonluchter mooi tot z'n recht blijft komen.

Blauweregen in de kijker

Familie: blauweregen of wisteria behoort tot de familie van de Fabaceae of de vlinderbloemigen.

Bloei: begin mei tot half juni, afhankelijk van de variëteit.

Standplaats: een zonnige plek! Blauweregen moet minstens zes uur zonneschijn per dag krijgen. Vochtige, rijke grond is ideaal, maar vermijd kalk, want dan kunnen de bladeren geel kleuren. Blauweregen is een winterharde plant. Kweek je hem in pot, dan kan hij het hele jaar door ook buiten blijven staan. Dek bij erg strenge winter de potkluit wel af.

Gebruik: blauweregen is een prachtige gevelklimmer en fleurt palen, gevels, hekwerk, balkons en tuinhuisjes op. Leid je de klimmer langs horizontale draden, dan zorgt dit voor een vertraging van de sapstroom en dat bevordert dan weer de bloemknopvorming. Vermijd ijzerdraad maar ga voor geplastificeerde draad.

Hoogte: maximaal 10 meter.

Bijzonderheden: met blauweregen moet men een beetje geduld hebben. De eerste jaren vraagt deze klimmer veel zorg en hebt u vaak weinig bloemen. Snoei de klimmer elk jaar na de bloei. Na een paar jaar geniet u in de zomermaanden van de weelderige bloementrossen.

Peulen: blauweregen slaat zijn zaden op in peulen met een zilveren kleur en fluwelige textuur. Let wel op, het omhulsel van deze peul is licht giftig, maar niet zo dat je er erg ziek van wordt. Worden de zaden zwart dan zijn ze rijp en worden ze door de blauweregen in het rond gestrooid.

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41.

Tekst: Annelies Ryckaert

Foto's Diane Hendrikx

Onze partners