Eenvoudig wit

03/12/14 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:32

Minibloemstukjes die zowel op de tafel als in een takkenconstructie tot hun recht komen.

"In de winter werk ik graag met kamerazalea's", zegt Ann Desmet van De Egelantier in Otegem. "Voor dit bloemstuk koos ik witte miniazalea's. Die kleine plantjes van Belgische kwekers zijn niet zo duur als veel snijbloemen in december en ze zijn dan ook volop te verkrijgen in tuincentra. Helemaal niet moeilijk te vinden, dus. Bovendien heb je dan meteen al die combinatie van mooie bloemen en donkergroen blad. Alles in één plantje. Ideaal, toch?"

Voor dit bloemstuk gebruikt Ann de kamerazalea als snijbloem: "Groot voordeel is dat ze zeer lang houdbaar zijn. Als je ze in steekschuim zet en regelmatig water geeft, blijven ze zes tot acht weken goed. Voor de geur voeg ik takjes van de nobilis-spar toe en de wit gespoten zaaddoosjes van lavatera geven het geheel een extra toets. Zelf hang ik deze bloemstukjes graag in een mooie tak. Maar je kunt ze evengoed gebruiken als versiering van de feesttafel. In een lange rij, of op elk bord eentje. Je kunt er naamkaartjes in verwerken en aan het eind van het feest kan elke gast zijn bloemstukje als aandenken mee naar huis nemen."

Zo maakt Ann dit bloemstuk

Als basis koos Ann witte plastic bloemschikpotjes met een pinnetje erin. Om het harde plastic te verbergen lijmt ze met het lijmpistool strookjes wit vilt rondom rond. Omdat ze die potjes in een takkenconstructie wil hangen, bekleedt Ann ook de onderkant ervan. Aan de binnenzijde lijmt ze twee in wit papier gewikkelde ijzerdraadjes (standaard te verkrijgen in tuincentra met bloemschikmateriaal) vast. Terwijl de lijm droogt, spuit Ann witte verf op de zaaddoosjes van lavatera. Daarna prikt Ann in elk potje een op maat gesneden en met water verzadigd blokje steekschuim op de pin. Vervolgens vult ze de bloemstukjes: eerst de takjes witte azalea, dan de takjes van de nobilis-spar en tot slot de zaaddoosjes.

Tips van Ann

Zorg ervoor dat je zuivere stengeltjes azalea in het steekschuim prikt: de onderste blaadjes moet je dus verwijderen. Verwijder ook altijd de onderste naalden van de sparrentakjes.

Een mooie tak in een vaas is ideaal om deze bloemstukjes aan te hangen. Kies wel takken van een zekere dikte, zodat ze niet breken onder het gewicht.

De tak wordt bijna een alternatieve kerstboom als je er ook nog lichtjes inhangt en hem versiert. Ann koos voor stroken handgeschept papier met daarop stukjes tekst uit een gedicht.

Een hele rij van deze bloemstukjes staan beeldig op een gedekte tafel. Laat in dit geval de stukjes ijzerdraad weg.

Doe de azaleaplantjes niet weg: als je ze na het knippen verder verzorgt, gaan ze opnieuw groeien.

Azalea onder de loep

Naam: Azalea indica of kamerazalea

In de winkel: van augustus tot mei

Standplaats: niet kieskeurig, verdraagt zowel verwarming als airco, maar hoe frisser je ze zet, hoe langer ze bloeit

Verzorging: een gemakkelijke kamerplant die met een minimum aan zorg lang bloeit

Grootte: verkrijgbaar in verschillende vormen en groottes, van baby-azalea's tot azalea's op stam

Weetjes:

85% van de Europese azalea's komt uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd daarom in 2010 erkend als BGA (Beschermde Geografische Aanduiding).

De kamerazalea kun je in de zomer ook buitenzetten in de pot. Ze verdraagt wel geen vorst!

De kamerazalea is beschikbaar in verschillende tinten van spierwit tot donkerrood en zowel met enkele als met dubbele bloemen.

Meer info over de Gentse azalea vind je op http://www.gentseazalea.be.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx