Een warm plantenpalet

25/09/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Zelf stoffen kleuren met verf uit de natuur. Het levert magische tinten op met een typische aardse warmte.

Christl Exelmans: "natuurlijke kleurstoffen geven wondermooie resultaten. Hoe langer u experimenteert, hoe meer mogelijkheden u ontdekt. Hoe lang u stoffen in de kleurstof laat liggen heeft grote invloed op het resultaat. Onderling mengen van verschillende planten en/of specerijen is een extra mogelijkheid. Probeer combinaties wel vooraf even uit op een teststrook.

Voor de vormgeving kunt u ook vele kanten uit. Denk aan gordijnen waarvan u enkel de onderste strook schildert, of de mouwen van een hemd. U kunt servetten geleidelijk laten kleuren voor een grappig nuanceverschil, of ze een gestreept effect meegeven door ze gedeeltelijk in verschillende kleurbaden te leggen.

Dit soort kleurstoffen is wel minder kleurvast dan synthetische, maar net dat zachte, afgewassen effect is mooi. Voeg een scheut azijn bij het spoelwater als u de stoffen (altijd apart!) wast, de kleur blijft dan helderder."

BENODIGDHEDEN

• Natuurlijke, ongebleekte stoffen (katoen, linnen, wol...)

• Beitsmiddel: aluin, wijnsteenzuur of azijn

• Fruit, planten en specerijen (zie hieronder)

• Een bak/emmer om in te kleuren

• Een oude kookpot

• Een zeef

• Plastic handschoenen en eventueel een schort

• Wasknijpers

• Eventueel voor de kussens: vulmateriaal

ZO GAAT U TE WERK

Het verven

1. Het textiel moet eerst voorbereid worden om geverfd te worden. Azijn, aluin of wijnsteenzuur dienen als beitsmiddel. Doe het textiel in een kookpot, vul met een mengsel van 1 deel azijn en 2 delen water. Laat een uurtje koken en laat dan de stof afkoelen in het kookwater.

2. Bepaal de kleur die u aan het textiel wil geven. Hiervoor heeft u een ruime keuze uit fruit, planten en specerijen (zie hieronder).

3. Leg het fruit, de planten of de specerijen in een kookpot met water en kook op een zacht vuur gedurende minstens een uur. De hoeveelheid is afhankelijk van het ingrediënt. Zo kleuren bessen vaak erg goed. Neem 2 koppen bessen voor 5 koppen water. Voeg eventueel nog water toe als het sap te veel indikt. Hoe langer het ingrediënt in het water blijft liggen, hoe intenser de kleur zal zijn.

4. Het eigenlijke verven kan nu al beginnen. Zeef om te beginnen de bekomen kleurstof en giet ze als ze handwarm is in een lage schaal, emmer of kom. Dompel het textiel hier volledig of gedeeltelijk in onder.

5. Om de stof gedeeltelijk te kleuren klemt u ze met enkele wasknijpers vast aan een stok die boven op de pot ligt of drenkt u een deel ervan maar even in de kleurstof. Wil u de stof volledig kleuren, leg dan de hele lap in de kleurstof. Hoe langer de stof in de kleurstof ligt, hoe donkerder en dieper de kleur. Ligt de stof maar even in de kleurstof, dan verkrijgt u een zachtere tint. Experimenteren is hier de boodschap.

6. Wring de stof voorzichtig uit.

7. Spoel de stof in water met azijn (een flinke scheut per bad) tot het spoelwater helder is.

8. Hang de stof op om te drogen (leg er een plastic zeil onder om de vloer te beschermen als u de stof binnen laat drogen, het water kleurt immers).

9. Kleurstoffen kan je enkele dagen bewaren. Doe ze in potjes, sluit af en bewaar koel zodat de kleurstof niet gaat schimmelen.

De kussens

10. Snij de bovenkant van het kussen ( de afmeting + 4 cm) uit de geschilderde stof en 2 stukken uit wit linnen of katoen voor de achterkant. Zorg dat deze 2 stukken elkaar voldoende overlappen.

11. Leg de stukken binnenstebuiten op elkaar en stik de 4 kanten vast.

12. Draai de stof rechts en stop de vulling in de hoes.

Extraatjes

De kussens kunnen afgewerkt worden met een fantasietje. Wij maakten enkele bloemmotiefjes die op de kussens gezet kunnen worden met behulp van een drukknoop die je er gemakkelijk afhaalt bij het wassen.

13. Knip een vierkant uit de geschilderde stof van 10 cm x 10 cm, plooi in vier en dan in acht stukken en knip een rond bloemblad. Plooi het stukje stof open en strijk plat. Vorm zo enkele bloemen in verschillende afmetingen en naar wens in verschillende kleuren. Naai de bloemetjes aaneen door ze in het midden bij elkaar te rijgen. Naai een drukknoop aan de onderkant van de bloem en op het kussen, en zet vast.

14. Voor de andere bloem scheurt u een aantal reepjes stof van 1 cm x 8 cm. Leg ze kruisgewijs over elkaar en naai vast in het midden zodat het geheel een bloem vormt. Naai een drukknoop aan de onderkant en op het kussen, en zet vast.

KLEUREN

Er zijn talloze mogelijkheden voor het maken van wonderlijke kleuren. Is de bekomen kleur niet wat u verwachtte? Gewoon overschilderen. Hier een kort overzicht van courante kleurgevers. Hou er wel rekening mee dat elk kleurbad een andere tint geeft.

Rode biet : roze

Bos- en braambes: bordeaux tot blauwpaars

Rode kool: paars

Hibiscus: licht- tot donkerroze

Kurkuma of saffraan: geel

Uien: van zachtgeel tot bruin

Vlierbessen: blauwpaars

Druiven: paars

Wedeblad: blauw

Tekst en foto's Christl Exelmans