Een onvergetelijke slinger

15/05/13 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:44

Deze slinger van blauwpaarse vergeet-me-nietjes en geplooide berkenschors is gegarandeerd de blikvanger op de feesttafel.

"Een moeilijk te maken bloemstuk is dit eigenlijk niet", zegt Katrien. "Het plooien van de berkenschors vraagt wat handigheid, maar als je dit in je vingers hebt, is de rest vrij simpel. Een eenvoudige creatie, dat wel, maar daarom niet minder sterk! De combinatie van het ijlblauwe van de vergeet-me-nietjes en het zachtbruine van de berkenschors klopt perfect. Let ook op het textuurverschil: de ene keer plooide ik de schors van binnen naar buiten, de andere keer andersom. Dat geeft iets extra's aan je stuk."

"Het lieflijke van de fijne bloempjes met het ruwe van schors is nog zo'n contrast waar je op het eerste zicht niet bij stilstaat," gaat Katrien voort, "maar ook dat maakt het stuk tot wat het is. Waar ik de inspiratie haalde? Kijk eens naar mijn tuin! Je ziet één blauw bloementapijt. Een zee van vergeet-me-nietjes. Mooi om dat ook even naar binnen te halen. Maar binnen of buiten, voor mij kan het allebei."

"Zorg er wel voor dat je de lengte van het stuk aanpast aan de lengte van de tafel," adviseert ze, "en maak het vooral niet te breed. Het belangrijkste is voor mij de beweging, de cadans tussen de bloemenvaasjes en schors en de manier hoe je ze schikt. Een regel om dit uit te werken is er niet. Het is aanvoelen, proberen en schikken tot je voelt dat het klopt. Al moet ik wel zeggen dat je allereerste schikking meestal de beste is, dus schuif en verschuif niet te veel, want krijg het dan maar weer goed (lacht)."

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41. Katrien organiseert ook workshops bloembinden en schreef het boek 'Outdoor Flower Designs', uitgegeven bij Stichting Kunstboek.

ZO MAAKTE KATRIEN DIT BLOEMSTUK

Verzamel een vijftal glazen vaasjes en stop ze boordevol blauw-paarse vergeet-me-nietjes.

Plooi de vellen berkenschors voorzichtig met de handen in verschillende groottes en van binnen naar buiten en omgekeerd. Buig de schors iets breder waar u een vaasje kwijt wil en maak ze iets kleiner en fijner als u de schors los tussen de vaasjes in schuift.

Om de schors mooi gebogen te kunnen houden, maakt u aan beide kanten van de schors met een klein houtboortje twee gaatjes. Rijg er een zandkleurig, stevig oasisdraadje door en leg in de beide uiteinden van de draad een knoopje. Zo maakt u een slinger van berkenschors van ongeveer anderhalve meter lang.

Plaats er de vaasjes tussen. Wie een extraatje wil toevoegen maakt theelichthoudertjes van dikke berkentakken. Daarvoor moet u de takken recht afzagen op dezelfde hoogte als de berkenschors en er aan één zijde, bovenaan, met een houtboor een rondje voor het theelichtje uitzagen.

TIPS VAN KATRIEN

Behalve glazen vaasjes kunt u ook gewone drinkglazen nemen, terracottapotjes of andere recipiënten.

Kies vaasjes die niet te hoog zijn (ze mogen niet boven de schors uitkomen!) en met een hals die breed genoeg is om er een grote hoeveelheid bloemetjes in kwijt te kunnen.

Maak het stuk zo lang als u zelf wil, afhankelijk van de lengte van je tafel. Maak het niet te breed, want dan oogt het al snel te zwaar.

Wij kozen voor vergeet-me-nietjes, maar u kunt ook miniboeketjes maken met bloemen en groen uit de tuin, afhankelijk van wat er op het ogenblik groeit. Of ga voor twee kleuren om wat meer contrast te creëren.

Plaatst u dit stuk buiten, verbind dan alle schors met oasisdraad zodat het mooi bij elkaar blijft. Een windstoot zou wel eens de pretbederver kunnen zijn. Denk er ook aan dat het stuk door zijn omvang moeilijk te verplaatsten is.

Wist u dat het vergeet-menietje liefst een maand in de tuin bloeit? Plukt u ze, dan blijven ze in een vaasje wel veertien dagen mooi.

VERGEET-ME-NIETJE IN DE KIJKER

Familie: Boraginaceae. Het geslacht vergeet-mij-nietje (Myosotis alpestris) telt zo'n 50 soorten. De meeste zijn eenjarigen, maar er zijn ook tweejarige en vaste planten. Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië.

Naam: de naam myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje (mus + otis). Deze naam verwijst naar de vorm van de bladeren.

Mythe: er is een verhaal dat zegt dat de Nederlandse naam van dit bloempje afkomstig is uit de middeleeuwen. Toen een ridder en zijn geliefde langs een rivier wandelden, viel de ridder bij het plukken van een bosje bloemen door het gewicht van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep: "Vergeet mij niet."

Weetje: de kleur van het vergeet-me-nietje is zo bijzonder dat het zelfs een eigen naam heeft: vergeet-mij-nietblauw. Schilders bekomen deze tint door hun blauw met wit te mengen en het dan op een witte ondergrond aan te brengen.

Bloeitijd: vele soorten bloeien in het voorjaar, andere in de zomer en het moerasviooltje (Myosotis palustris) zelfs het hele jaar door.

Bloeiplaats: in de zon en halfschaduw, kan als vasteplantenborder, los in de tuin, en als bodembedekker.

Zaaitijd: zaai de zaadjes tussen juni en september uit op een vochtige, kalkhoudende bodem op een licht beschaduwde plek, zo'n 1 tot 3 mm diep en bedek de zaadjes licht.

Tekst Annelies Ryckaert Foto's Diane Henrikx