Een loper van linten

06/02/14 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

Bron: Knack Weekend

Met enkele restjes stof, een mooi samenspel van kleuren en geduld weef je een schitterende tafelloper bij elkaar.

Een loper van linten

Weven is een oeroude basistechniek. Je hebt enkel een weefraam nodig. Met vier planken en wat nagels is de klus zo geklaard. Kies stevig hout met een zekere dikte, het kader zal immers heel wat druk te verduren krijgen. De lengte en de breedte van de planken bepalen de grootte van de tafelloper, meet die goed voor je begint. Voor de kleuren van deze loper koos Christ'l natureltinten. Wit, naturel linnen, twee soorten beige en een zandkleurige voile voor wat contrast. Er zit tevens een gestreept stofje tussen, dat geeft extra pit. Ook in de dikte en in de stofsoort koos ze voor variatie. Hoe zwaarder de stoffen, hoe dikker de loper. Zeer fijne stoffen naai je wel best dubbel, zoals Christ'l deed met de zandkleurige voile.

Het nonchalante uitzicht geeft extra reliëf en charme. Met dezelfde techniek kan je tal van accessoires maken. Bijbehorende placemats, een tapijtje, kussens enzovoort.

Benodigdheden

4 latten ( 2 x 130 cm en 2 x 45 cm) in stevig hout

Lange nagels en hamer

Houtschroeven

Restjes stof (linnen en katoen)

Stofschaar

Naaimachine

Stukje karton

Zo ga je te werk

1. Maak het kader/weefraam. Gebruik hiervoor de 2 lange en de 2 korte latten. Schroef ze stevig aan elkaar vast op de hoeken.

2. Geef met een potlood op de kortste latten de nagelpunten aan. Duid om de 2,5 cm een punt aan. Spijker hierin de nagels stevig vast.

3. Knip uit de stof lange linten van ongeveer 1 cm/1,5 cm breedte. Naai de verschillende linten aan elkaar zodat u langere linten van maximum 2 meter elk bekomt. Voor de linten kan u verschillende stoffen gebruiken. Wissel regelmatig van stof. Varieer ook in lengte. Kleine stukken lint in een andere kleur geven een leuk resultaat.

4. Wind een aan elkaar genaaid lint rond een strook karton zodat u er gemakkelijk mee kan manoeuvreren. Als u te lange linten maakt, wordt het kluwen te dik en glijdt het niet gemakkelijk meer. Telkens als er bij het weven nog een stuk lint van 50 cm overblijft, naait u hier weer een lint van 2 meter aan vast.

5. Begin te weven. Eerst weven we de schering. Bevestig het lint aan de uiterst linkse nagel van de bovenkant (korte kant) van het weefraam. Maak het vast met een knoop en ga naar beneden. Trek het rond de meest linkse nagel onderaan en leidt het dan naar boven, naar de tweede nagel. Let erop dat de linten mooi gespannen staan. Werk het hele scheringpatroon af. Maak op het einde een knoop aan de nagel helemaal onderaan rechts.

6. Weef nu de inslag. Rol het lint op een stevig stuk karton of plankje. Begin linksboven en laat het lint ongeveer 5 cm uitspringen. Druk aan het einde van elke geweven rij het bekomen resultaat goed aan zodat het weefsel mooi compact is.

7. Weef de hele loper en let erop dat je voldoende varieert met de verschillende stoffen.

8. Op het einde worden de scheringlinten zeer kort en zal het moeilijker zijn de inslag te weven. Halveer het karton in de lengte. Voor de laatste twee rijen zal u helemaal manueel moeten werken.

9. Weef de laatste rij voorzichtig door de lussen. Maak de lusjes los van de nagels.

10. Knoop de uiteinden in de hoeken aan elkaar.

11. De uitstekende stukken lint aan de hoekjes kan je instoppen aan de onderkant van de tafelloper.

Tekst en productie Christl Exelmans

Lees meer over: