Een fluwelen winter

20/11/13 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Voor extra kleur op donkere dagen: een eenvoudig bloemstuk waarin roestkleur en bordeauxrode, fluweelachtige rozen de hoofdrol spelen.

"Voor dit bloemstuk liet ik mij inspireren door de schaal: toen ik ze tussen mijn vele objecten zag staan, zag ik dit bloemstuk al helemaal voor mij", vertelt Katrien Vandierendonck. "De roesttint vind ik - zeker voor de feestdagen - een mooie kleur, ook dankbaar om mee te combineren. De kleur van dit mandje en de kleurkeuze van de verschillende materialen heffen elkaar op. Het donkere van de bessen, het leerachtige klimopblad van de Hedera helix en het bruine van de dennenappeltjes: het gaat perfect samen met de schaal. Het krijgt iets warms, en toch blijft het een heel natuurlijk gevoel behouden."

"De bordeauxrode rozen zorgen dan weer voor het feestelijke. Zij geven dit bloemstuk een luxueuze toets. Dit bloemstuk is voor mij een echt voorbeeld van hoe je met kleur, textuur en structuur kunt spelen, en vooral hoe je tot een harmonieus, evenwichtig resultaat komt. Maar naast een schaal in roestkleur was een zwarte pot evengoed mooi geweest. Zo'n feestelijk bloemstuk kan volgens mij overal staan, maar is misschien toch net iets te groot voor op de feesttafel zelf. Mooier is het om het op een bijzettafeltje te plaatsen. En zet het bloemstuk ook ergens binnen. De rozen zijn toch net iets te duur om ze zomaar tijdens de koude wintermaanden buiten te laten staan..."

Katrien Vandierendonck, Antwerpse Heerweg 52, 8340 Sijsele-Damme, 050 37 25 41.

ZO MAAKTE KATRIEN DIT BLOEMSTUK

Kies een schaaltje of pot en vul de bodem (indien die zichtbaar is) met mos. Ziet u de bodem van de pot of schaal niet, dan kunt u de bodem ook opvullen met papier of plastic. Leg daarop een stuk doorzichtig plastic of een schaaltje met een stuk steekschuim (oasis).

Snij de kopjes van de dennenappeltjes van de blauwe spar af, bevestig ze op een prikker en maak rondom een krans.

Vul vervolgens het steekschuim met de bladeren van de Hedera helix en bovenaan met de bordeauxrode rozen. De bessen van de klimop steekt u er op het einde bij, voor een vol en rijkelijk resultaat.

Katrien gaat hier naar eigen zeggen te werk volgens het éénpuntsprincipe. Alle ingrediënten van dit bloemstuk steek je naar één en hetzelfde punt. Waar dit punt precies ligt, bepaalt u zelf door te beslissen hoe hoog en hoe bol uw bloemstuk moet zijn. Gaat u voor een plat boeket, zoals hier, dan is het punt laag. Bepaal dus de hoogte van het punt en werk daar naartoe, pas dan krijgt u een perfecte bol.

HEDERA HELIX IN DE KIJKER

Familie: de Hedera Helix of klimop behoort tot de familie van de klimopachtigen of Araliaceae.

Bloeiplaats: de hedera bloeit zowel in de zon, de halfschaduw als de schaduw. Deze plant groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen en klampt zich met korte luchtwortels vast. De gewone klimop kan tot 30 meter hoog klimmen en is één van de weinige klimplanten of bodembedekkers die zware schaduw kan verdragen.

Bloemen: de bloemen staan in bolvormige schermen die trosvormig gerangschikt zijn. De bloemen zijn klein, tweeslachtig, regelmatig, vijftandig en geelgroen. De klimop bloeit in de herfst van september tot december.

Bladeren en bessen: de klimop heeft leerachtige, verspreid staande bladeren. De zwarte bessen worden in de winter tot in het voorjaar door onder meer merels en houtduiven gegeten. De bladeren en vruchten van klimop zijn giftig. Geeft de plant vruchten, dan is hij volwassen en zal hij niet meer klimmen.

Bijzonder: de klimop is een goede slaap- en schuilplaats voor allerlei vogels. Bloeiende klimop trekt ook vlinders en andere insecten, zoals wandelende takken.

Tekst Annelies Ryckaert Foto's Diane Hendrikx

Onze partners