Bloemstuk: Helleborusweelde

21/02/12 om 14:54 - Bijgewerkt om 14:54

Gudrun Cottenier toont hoe je met Helleborus een mooi en simpel bloemstuk kan maken.

"Helleborus is een dankbare plant", zegt bloembindster Gudrun Cottenier bij wijze van inleiding. "Ze bloeien op een moment dat er nog maar weinig in de tuin te vinden is en zowel de bloemen als de bladeren laten zich in een bloemstuk verwerken. Pluk je ze in de winter dan hebben ze tamelijk slappe stengels en daar moet je rekening mee houden. Ik zet ze dan meestal in buisjes of onmiddellijk op water. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je verwelkte bloemen gemakkelijk kan vervangen. Maar wat deze plant voor mij vooral interessant maakt, is de enorme variatie in kleuren: de bloemen kunnen groen zijn, maar ook wit, alle tinten van roze tot zelfs pimpelpaars!"

Hoewel ze al bijna twintig jaar in dit vak zit, heeft Gudrun geen eigen winkel. Ze koos ervoor om les te gaan geven en via haar eigen school, De Groene Verbeelding, en tientallen workshops haar passie voor bloemen en het bloembinden door te geven en te delen met anderen. "Het is dankzij die lessen dat ik de tuin meer en meer ben gaan appreciëren. Cursisten mogen materiaal uit eigen tuin meebrengen en vooral in het begin zaten daar dingen bij die ik niet kende. Op sommige momenten leerde ik dus evenveel van hen als zij van mij", lacht ze.

Vandaag is de tuin haar grote inspiratiebron. "Ik werk graag met dingen die ik in de tuin of zelfs de bossen of weiden vind. Bloemen uiteraard, maar ook takken, bladeren of zoals deze keer stukjes schors. Ik krijg er nooit genoeg van. Elk seizoen brengt nieuwe materialen met zich mee. En nieuwe materialen brengen weer nieuwe ideeën." Verder heeft ze heel veel aandacht voor eenvoud en voor herbruikbaarheid: "Ik vind het altijd zonde als je zo veel energie hebt gestoken in een arrangement en na twee weken de hele boel weg moet gooien omdat de bloemen zijn verwelkt. Neen, dan geef ik er de voorkeur aan het stuk zoals dit te maken waarin je heel gemakkelijk de verwelkte bloemen kunt vervangen door andere en verse exemplaren."

Zo maakte Gudrun dit stuk

De 'vaasjes' zijn gemaakt van lege petflessen (1-3). Ze werden afgeknipt op zo'n 12 cm hoogte. Rondom rond bond Gudrun stukjes schors: "Lijmen is vaak moeilijk omdat de schors dan echt superdroog moet zijn." Vandaar dat Gudrun de eerste laag schors vastmaakte met een elastiekje en hier en daar verankerde met draad (4-5). Verschillende vaasjes werden vervolgens op een grote schaal geplaatst en opnieuw helemaal omringd met schors (6), zodat plastic en elastiek helemaal verborgen zijn. Beetje water in de vaasjes (7) en dan vullen met helleborus naar eigen keuze en smaak (8-11). "Zorg ervoor dat de stengels niet te lang zijn, zodat de bloemen maar net boven de schors uit komen piepen", zegt Gudrun. Als finishing touch vul je eventuele gaatjes op met mos (12-13).

Tips van Gudrun

Pluk de helleborus als ze al zaaddoosjes dragen, dan blijven ze gemakkelijk tien dagen goed.

Is het mos te droog? Leg het dan eventjes in koud water, wring het uit als een spons en breng het dan aan.

Met dit systeem kunt u ook een of meer kleine vaasjes maken in plaats van een grote schaal (14).

Is de helleborus uitgebloeid, dan kunt u de vaasjes opnieuw vullen. Met blauwe druifjes bijvoorbeeld, of tulpjes...

De helleborus onder de loep

Familie: helleborus behoort tot de Ranunculaceae, een zeer grote familie waartoe ook boterbloem, akelei en ridderspoor behoren.

Bloei: januari-april, met bloemen die gaan van wit en groen over mauverood tot donkerpaars.

Plantplaats: helleborus vraagt een plekje in de halfschaduw.

Bodem: goed doorlatende bodem.

Hoogte: 90 cm.

Planten: de meeste helleborussen zijn winterhard. Planten doet u best in het voor- of najaar.

Vermeerderen: steriele soorten kunt u vermeerderen door scheuren (in de herfst), andere kunt u opkweken uit zaad.

Verzorging: na en tijdens de winter moet u oud en ziek blad wegsnijden. Geef bij de grote lenteschoonmaak in de tuin eerst wat extra kalk. Begin na twee weken bij te mesten. Deze plant vraagt immers veel voedsel en moet dus op tijd en stond extra bemesting krijgen, vooral in het voorjaar wanneer het blad wordt gevormd.

Soorten en variëteiten: het geslacht helleborus bestaat uit vijftien tot tweeëntwintig soorten. Men herkent twee groepen: deze waarbij bladeren en bloemen op dezelfde stengel staan en de groep waarbij zowel de bladeren als de bloemen vanuit de bodem opschieten. Er bestaan tientallen natuurlijke en kunstmatige kruisingen.

Bijzonderheden: gevoelig voor luizen, bladluis, mineervlieg, valse meeldauw en diverse schimmels.

Gebruik: zowel de bladeren als de bloemen kunnen verwerkt worden in korte boeketten en steekwerk. Helleborus is ook zeer mooi in bloembakken.

Tekst Hilde Verbiest

Foto's Diane Hendrikx