Beloftevol gedicht

06/02/14 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

Bron: Knack Weekend

Kale takken uit de tuin en enkele tere helleborusbloemen, daarmee creëerde Ann Desmet dit boeket.

Beloftevol gedicht

Kaal en bruin, zo oogt de winter. Maar eind januari begint de tuin aan zijn metamorfose als de eerste, prille voorjaarsbloeiers bovenkomen. Of zijn het nog winterbloeiers? Sneeuwklokjes, soms al hele vroege krokussen en natuurlijk de helleborus. Wit, in felle kleuren of met subtiele pasteltinten geven ze de nog donkere tuin een vleugje kleur. "Ik heb voor Helleborus niger gekozen omdat het vaak de eerste bloemen zijn die in de tuin opduiken. Terwijl de hele tuin nog dor is en in winterslaap, zijn zij de voorbode van de lente. Als een soort van belofte", zegt Ann Desmet van de Egelantier.

Al bijna vijfentwintig jaar zit ze in dit vak en nog is ze de bloemen niet beu. "Ik ben ontzettend graag bezig met het ontwerpen van nieuwe bloemencreaties. Mijn werk groeit spontaan, haast organisch. De natuur is van zichzelf zo mooi. Elke bloem, elke plant vertelt een verhaal. Of misschien wel een gedicht. Als je daar goed naar kijkt, kan je fantastische bloemstukken maken waarmee je de poëzie van de natuur een beetje in huis haalt. Een bloemstuk maken, enkel met wat in dat seizoen beschikbaar is, dat blijft voor mij een uitdaging."

Toch is het lang niet alleen de natuur die haar bezielt. Ann: "Ik hou enorm van taal, woorden inspireren mij. Ik heb altijd een verhaal nodig om te ontwerpen. Hoewel: één woord kan al voldoende zijn. Of een enkele regel uit een gedicht, of de titel van een tv-programma, om het even wat. Voor dit stuk waren het enkele regels uit het gedicht 'Februari' van Atze van Wieren. Het zegt helemaal waar dit bloemstuk over gaat":

ZO MAAKTE ANN DIT BLOEMSTUK

Vooraf heeft Ann in een boomschijf verschillende gaten van verschillende dikte geboord. In de tuin heeft ze bemoste takken verzameld, in dit geval van de els: hier en daar hangen er nog elzenpropjes aan. De takken klemt ze stevig in de voorgeboorde gaten. Soms twee takken in een gaatje, soms is het nodig om de takken wat vast te lijmen. Dat kan heel makkelijk met een lijmpistool. Voor de helleborus gebruikt ze kleine glazen buisjes. Ze omwikkelt de buisjes met een zilverkleurig ijzerdraadje en bevestigt ze op verschillende plaatsen aan de takken. Met een pipet vult ze de buisjes met water. Tot slot schikt ze de helleborusbloemen in de buisjes.

TIPS VAN ANN

1/ Als je helleborus in de tuin hebt, knip de bloemen dan een dag vooraf met een scherpe schuine snede en laat ze zich een nacht goed volzuigen met water.

2/ Verzamel tijdens de winterschoonmaak van de tuin allerlei takken in verschillende vormen en maten, en hou ze opzij voor later.

3/ Als de helleborus is uitgebloeid kan je ze vervangen door andere lentebloeiers als blauwe druifjes en tulpen.

4/ U kunt ook een horizontale constructie maken. Gebruik een krans van soepele takken als basis en plaats in het midden een laag kommetje. Bevestig de korte bemoste takken bovenop zodat ze een mooie cirkel gaan vormen. Doe water in het kommetje en leg de helleborusbloemen daarin.

HELLEBORUS NIGER

Naam:Helleborus niger of nieskruid is van oorsprong een alpiene plant.

Bloei: januari-maart, met grote witte bloemen.

Plantplaats:Helleborus niger vraagt een beschut plekje in de halfschaduw in goed doorlatende, kalkhoudende en voedzame grond. Planten doet u best in het najaar of in het voorjaar na de bloei. Geef hem meteen een vaste plek want verstoring verdraagt hij niet goed.

Hoogte: 20-30 cm.

Weetjes:

'Niger' verwijst naar de kleur van de wortels. De naam nieskruid zou ook met de wortels te maken hebben: die werden in vroeger tijden vermalen tot... niespoeder, omdat niezen de gezondheid zou bevorderen.

Helleborus niger is geen gemakkelijke plant in de tuin. Soms slaat hij aan, soms helemaal niet. Hij is kieskeurig qua standplaats en gevoelig voor allerlei schimmels en ziekten.

Hoewel Helleborus niger soms 'kerstroos' wordt genoemd, bloeit hij meestal niet in die periode en behoort hij ook niet tot de rozenfamilie. Hij behoort tot de Ranunculaceae - de ranonkelachtigen - en is bijgevolg familie van de ranonkel en de boterbloem.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Diane Hendrikx

Onze partners