10 praktische haaktips

08/05/15 om 14:53 - Bijgewerkt op 11/05/15 om 16:44

In het pas verschenen meinummer van Nest staat beschreven hoe je je strandstoel kan pimpen en een bijhorend kussen kan haken. Dit zijn enkele extra tips.

10 praktische haaktips

Haaktips © Hilde Verbiest

Een nieuwe bekleding haken voor je ligstoel is eigenlijk heel eenvoudig: je haakt zoveel vierkantjes als je nodig hebt en haakt ze aan elkaar. Meet wel grondig na of het volledige oppervlak van het canvas is bedekt. Zo nodig haak je extra vierkantjes, of je haakt rondom rond een extra rij vasten.

Tip 1: haak je met dunner katoen of met een dunnere haaknaald (bijv. nr. 3 of 2,5) dan heb je méér vierkantjes nodig.

Tip 2: het meest tijdrovende karweitje is het instoppen van de draadjes. Wacht daarmee niet tot je alle 117 vierkantjes hebt gehaakt. Doe het elke keer je een vierkantje klaar hebt. Zelf werk ik de draadjes weg als ik een viertal vierkantjes af heb.

Het ronde kussen is evenmin moeilijk. Je begint immers met een klein rondje en haakt daarop verder met vasten. Na elke rij netjes van kleur wisselen (lees: zodat je het bijna niet ziet) vraagt wat oefening. Zelf heb ik de methode van 'Karin aan de haak' gevolgd (een van mijn favoriete haakblogs). Zij legt het stap voor stap uit voor stokjes, maar het werkt ook goed bij vasten.

Tip 3: door een nieuwe kleur telkens op een andere plaats aan te hechten, vermijd je dat je kussen er gaat uitzien als een vijfhoek. M.a.w. het wordt echt mooi rond.

Tip 4: het schema lijkt in eerste instantie niet uit te komen. Bij mij werkte het wel toen ik doorhad dat ik in de tweede toer 16 steken moest hebben.

Tip 5: het randje haken kwam bij mij maar nipt uit. Het wordt mooier als je in de laatste rij 1 of 2 steken bijzet (totaal van 152 + 1). Dan heb je een veelvoud van 7 (1 schelpje) + 1 steek om aan te hechten. Je kan het randje ook gewoon weglaten.

Tip 6: mijn kussen ging wel vrij bol staan. Omdat ik liever een vlakker rond kussen had, heb ik het schema een tikkeltje aangepast: beginnen met 6 steken in plaats van 8, en 6 keer meerderen in plaats van 5 keer.

Tip 7: als je haakwerk gaat golven, kan je af en toe een rij haken zonder meerderingen.

Tip 8: haak je met dunner katoen of met een dunnere haaknaald (bijv. nr. 3 of 2,5), of wil je gewoon een groter kussen blijf dan volgens hetzelfde systeem doorhaken tot je de gewenste grootte hebt.

Tip 9: de achterkant van je kussen kan je gewoon rond haken. Dat kan op twee manieren: elke rij afsluiten met een halve vaste of spiraalgewijs haken. Op het internet vind je filmpjes en instructies voor beide methoden. Zelf heb ik spiraalgewijs gehaakt en in verschillende kleuren waardoor je wel de wisseling ziet.

Tip 10: haak je spiraalgewijs, gebruik dan zeker een draadje om het begin van de toer te markeren. Anders raak je letterlijk en figuurlijk de draad kwijt.

Veel haakplezier!

Hilde Verbiest

Lees meer over: