Zomericoon: de espadrille

© Naomi Kolsteren

Espadrilles in het leger? Jawel. Het (eeuwenoude) verhaal achter een zomericoon.

Iedereen kent de espadrille met zijn flexibele juten zool en luchtige stoffen bovenkant. Ze werden voor het eerst gedragen in veertiende-eeuws Catalonië en maken er nog steeds deel uit van de traditionele klederdracht. Boeren en mijnwerkers vervaardigden ze van esparto, een gras dat overal in de Pyreneeën groeide en waar de schoen zijn naam aan dankt.

Deze espardenyas werden op hun plaats gehouden met linten rond de enkels. Kunstschilder Salvador Dalí schoof die traditionele exemplaren graag aan zijn voeten – hij droeg er altijd zwarte – maar ook de uitvoering zonder linten werd gedragen in de hele Pyreneeënregio, en verspreidde zich stap voor stap over heel Europa.

Vanaf de jaren dertig trokken internationale sterren als Rita Hayworth en Grace Kelly espadrilles aan, wat de populariteit van de schoenen nog vergrootte en ze definitief lanceerde als mode-item. Het was Yves Saint Laurent die ze in de vroege jaren zeventig letterlijk naar een hoger niveau tilde: de couturier zette er een sleehak onder. Daarvoor werkte hij samen met Castañer, een Spaanse fabrikant die hij op een modebeurs in Parijs had ontmoet en die de schoenen al sinds 1927 produceert. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd het bedrijf zelfs ingezet om espadrilles te maken voor het leger.

Hoewel het schoeisel nooit uit het straatbeeld verdween, werd het pas enkele jaren geleden opnieuw fashionable. Nu vind je bij Valentino espadrilles met blauwe legerprint, Hermès heeft een suède paar, en Gucci één met de bekende florale motieven. Met of zonder hak en veters, in katoen, linnen en leer, de espadrille is deze zomer helemaal in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content