Winter, dat betekent warme drankjes, koude nachten en wollen kledingstukken die schreeuwen om een zachte hand. Maar hoe voorzichtig je ook bent, soms belandt zo'n kledingstuk toch in de machine en is je favoriete trui veranderd in een croptop. Geen nood! Met deze truck, gedeeld door de meisjes van Bust, kan je je gekrompen kledingstuk misschien nog reanimeren.

Benodigdheden: Je gekrompen trui, een trui die je wel nog past, babyshampoo, een handstomer (een stoommachine met handslang of een stoomstrijkijzer), een tiental paperclips, een groot stuk karton, een viltstift, een schaar.

Stap 1: dompel je trui onder in een bad met lauwwarm water en voeg wat babyshampoo toe. Trek de stof voorzichtig uit elkaar zodat het water echt alle vezels natmaakt.

Stap 2: Terwijl je sweater in het water ligt (laat gerust een aantal minuten trekken) leg je een trui die je wel nog past op een stuk karton. Met een viltstift teken je de contour van deze trui op het karton, om vervolgens het patroon uit te knippen.

Stap 3: Laat het bad leeglopen maar spoel het zeepsop niet uit je trui. Duw zachtjes om het overtollige water uit de trui te laten lopen, en wikkel deze vervolgens in een handdoek. Wring je trui niet uit!

Stap 4: Leg je natte sweater op het kartonnen patroon. Rek de stof voorzichtig uit tot de uiteinden van het patroon en gebruik een (hand) stomer om stugge vezels los te maken. Als je hiervoor een stoomstrijkijzer gebruikt: hou het ijzer minstens op 10 cm afstand van het kledingstuk. Gebruik paperclips om de sweater aan het karton vast te maken, maar denk eraan om stukjes keukenrol of een oude vod tussen de paperclips en de trui te steken, anders is het materiaal beschadigd.

Stap 5: Laat je trui volledig drogen. Het is mogelijk dat je de strek-stoom-paperclipprocedure een aantal keer moet herhalen.

Stap 6: Was de babyshampoo uit je trui, maak hem opnieuw vast aan het kartonnen patroon en laat hem een laatste keer drogen.

Fingers crossed!

Winter, dat betekent warme drankjes, koude nachten en wollen kledingstukken die schreeuwen om een zachte hand. Maar hoe voorzichtig je ook bent, soms belandt zo'n kledingstuk toch in de machine en is je favoriete trui veranderd in een croptop. Geen nood! Met deze truck, gedeeld door de meisjes van Bust, kan je je gekrompen kledingstuk misschien nog reanimeren.Stap 1: dompel je trui onder in een bad met lauwwarm water en voeg wat babyshampoo toe. Trek de stof voorzichtig uit elkaar zodat het water echt alle vezels natmaakt.Stap 2: Terwijl je sweater in het water ligt (laat gerust een aantal minuten trekken) leg je een trui die je wel nog past op een stuk karton. Met een viltstift teken je de contour van deze trui op het karton, om vervolgens het patroon uit te knippen. Stap 3: Laat het bad leeglopen maar spoel het zeepsop niet uit je trui. Duw zachtjes om het overtollige water uit de trui te laten lopen, en wikkel deze vervolgens in een handdoek. Wring je trui niet uit!Stap 4: Leg je natte sweater op het kartonnen patroon. Rek de stof voorzichtig uit tot de uiteinden van het patroon en gebruik een (hand) stomer om stugge vezels los te maken. Als je hiervoor een stoomstrijkijzer gebruikt: hou het ijzer minstens op 10 cm afstand van het kledingstuk. Gebruik paperclips om de sweater aan het karton vast te maken, maar denk eraan om stukjes keukenrol of een oude vod tussen de paperclips en de trui te steken, anders is het materiaal beschadigd.Stap 5: Laat je trui volledig drogen. Het is mogelijk dat je de strek-stoom-paperclipprocedure een aantal keer moet herhalen.Stap 6: Was de babyshampoo uit je trui, maak hem opnieuw vast aan het kartonnen patroon en laat hem een laatste keer drogen. Fingers crossed!