Voor de tweede keer in nog geen twee jaar tijd wordt de Spaanse modeketen Zara beschuldigd van oneerlijke en erbarmelijke arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken in Zuid-Amerika. Dat schrijft de Daily Mail. Het verhaal begint in 2011, toen de Spaanse modeketen Zara gezworen had om schoon schip te maken met de erbarmelijke omstandigheden in Brazilië. Het bedrijf werd toen gedwongen om een boete te betalen samen met een rechtmatige vergoeding voor al haar werknemers.

Sweatshop
Enkele maanden terug werd Zara al berispt op zijn te onhygiënische fabrieken en ondermaatse veiligheidsvoorschriften. Nu blijkt uit een Argentijns rapport dat Zara deze berisping aan zijn laars lapt. Bovendien werd ook ontdekt dat kledingketen Zara volwassenen én kinderen tewerkstelt in zogenaamde sweatshops condities, dat zijn naaiateliers en fabrieken waar er sprake is van slavernij.

Slavernij De praktijken zijn aan het licht gekomen toen in een van de sweatshops van Buenos Aires modestuks van de mannenlijn van Zara met het label 'Made in Argentina' werden ontdekt. Juan Gomez Centurio, hoofd van het Argentijns Controle Agentschap, vond dit verdacht en besloot daarop een kijkje te nemen in het kledingproductieproces in Argentinië: "We zagen immigranten zonder papieren en kinderen die lange uren voor een karig loon in onveilige omstandigheden moeten doorbrengen. Arbeiders die geen officiële documenten hebben, werden vastgehouden tegen hun wil. Het was verboden om hun werkplek te verlaten zonder toestemming."

La Alameda, een NGO die de rechten van werknemers beschermt, beweert dat de fabrieksarbeiders, meestal Boliviërs, werden gedwongen om te werken in slecht verlichte, niet-geventileerde omstandigheden van maandag tot zaterdag, van 7 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds, zonder pauzes.

Wederwoord
Inditex, het moederbedrijf achter Zara, ontkent deze taferelen en vertelt tegen de Daily Mail verrast te zijn door deze aantijgingen. De woordvoerder van Inditex liet dit weten: "De beperkte informatie die we tot nu toe hebben gekregen, en dat zijn enkel de adressen van de werkplaatsen, hebben geen enkele overeenstemming met onze leveranciers en fabrikanten in Argentinië."

Dit jaar werd topman van Zara, Amancio Ortega, volgens het tijdschrift Forbes nog uitgeroepen tot de derde rijkste man ter wereld. (YM)

Voor de tweede keer in nog geen twee jaar tijd wordt de Spaanse modeketen Zara beschuldigd van oneerlijke en erbarmelijke arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken in Zuid-Amerika. Dat schrijft de Daily Mail. Het verhaal begint in 2011, toen de Spaanse modeketen Zara gezworen had om schoon schip te maken met de erbarmelijke omstandigheden in Brazilië. Het bedrijf werd toen gedwongen om een boete te betalen samen met een rechtmatige vergoeding voor al haar werknemers. Sweatshop Enkele maanden terug werd Zara al berispt op zijn te onhygiënische fabrieken en ondermaatse veiligheidsvoorschriften. Nu blijkt uit een Argentijns rapport dat Zara deze berisping aan zijn laars lapt. Bovendien werd ook ontdekt dat kledingketen Zara volwassenen én kinderen tewerkstelt in zogenaamde sweatshops condities, dat zijn naaiateliers en fabrieken waar er sprake is van slavernij. Slavernij De praktijken zijn aan het licht gekomen toen in een van de sweatshops van Buenos Aires modestuks van de mannenlijn van Zara met het label 'Made in Argentina' werden ontdekt. Juan Gomez Centurio, hoofd van het Argentijns Controle Agentschap, vond dit verdacht en besloot daarop een kijkje te nemen in het kledingproductieproces in Argentinië: "We zagen immigranten zonder papieren en kinderen die lange uren voor een karig loon in onveilige omstandigheden moeten doorbrengen. Arbeiders die geen officiële documenten hebben, werden vastgehouden tegen hun wil. Het was verboden om hun werkplek te verlaten zonder toestemming." La Alameda, een NGO die de rechten van werknemers beschermt, beweert dat de fabrieksarbeiders, meestal Boliviërs, werden gedwongen om te werken in slecht verlichte, niet-geventileerde omstandigheden van maandag tot zaterdag, van 7 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds, zonder pauzes. Wederwoord Inditex, het moederbedrijf achter Zara, ontkent deze taferelen en vertelt tegen de Daily Mail verrast te zijn door deze aantijgingen. De woordvoerder van Inditex liet dit weten: "De beperkte informatie die we tot nu toe hebben gekregen, en dat zijn enkel de adressen van de werkplaatsen, hebben geen enkele overeenstemming met onze leveranciers en fabrikanten in Argentinië." Dit jaar werd topman van Zara, Amancio Ortega, volgens het tijdschrift Forbes nog uitgeroepen tot de derde rijkste man ter wereld. (YM)