Yves Saint Laurent (°1936, Oran) is een verlegen, nerveus jongetje dat thuis troost vindt in schilderen en tekenen. Als tiener ontwerpt hij jurken voor zijn moeder en twee zussen. In 1953 wordt Yves toegelaten aan de Ecole Syndicale de la Couture Française in Parijs. Een jaar later wint hij de wedstrijd van het Franse Wolsecretariaat. Christian Dior, jurylid, is onder de indruk: Yves heeft dezelfde tekenstijl als de Meester en Dior benoemt hem onmiddellijk tot zijn assistent.

Na de plotse dood van Dior wordt de dauphin in 1957 de baas van het grootste couturehuis in Parijs. In 1958 presenteert YSL zijn eerste collectie en introduceert de bekende Trapezelijn. De Diorklandizie adoreert zijn ontwerpen. In 1960 moet hij onder de wapens, maar na een zenuwinzinking keert hij terug naar huis. Daar hoort hij dat Marc Bohan zijn plaats heeft ingenomen. YSL wint het geding tegen Dior en met het ontvangen geld en de hulp van zijn vriend en zakelijk genie Pierre Bergé opent hij een eigen salon. De beste werknemers van Dior volgen hem. Helena Rubinstein en Zizi Jeanmaire zijn de eerste klanten.

In 1965 lanceert hij zijn onsterfelijk geworden smoking voor dames, een model dat door alle couturiers ter wereld wordt nagemaakt. Zijn extravagante, kleurige kleren passen perfect bij de sfeer van de flamboyante jaren zestig, en zijn fans, zoals Catherine Deneuve en Paloma Picasso, blijven hun leven lang trouwe adepten.

Op 6 juli 1989 verkoopt YSL vierhonderdduizend aandelen op de beurs: er zijn 103 miljoen gegadigden! In 1993 wordt het bedrijf overgenomen door Elf-Sanofi. Saint Laurent en Bergé blijven artistiek aan het roer tot 2001. Ontelbaar zijn de onderscheidingen en de retrospectieven die hem te beurt vallen. In maart 1999 wordt de YSL-kamer in de London National Gallery ingewijd. In mei van dat jaar plaatst hij de Pyramidion op de Luxor Obelisk aan de Place de la Concorde in Parijs.

In 2000 geeft hij het ontwerpen voor de Rive Gauche prêt-à-portercollectie over aan de Israëlische ontwerper Alber Elbaz. Wanneer het Rive Gauchelabel in 2001 wordt opgekocht door Gucci, wordt Elbaz vervangen door Tom Ford. In januari 2002, na meningsverschillen met Ford, houdt YSL zijn laatste coutureshow. In oktober dat jaar sluit het huis op de Avenue Marceau en wordt het omgebouwd tot een museum. Op 4 oktober 2005 houden YSL en Pierre Bergé in hun museum de expositie Smoking Forever, een hommage aan de beroemde smoking voor vrouwen.

Daarna verdween Yves Saint Laurent steeds meer en meer naar de achtergrond, en trok zich terug in zijn huis in Marrakech. Er werd een tumor in zijn hersens gevonden, waaraan hij op 1 juni 2008 stierf. Hij was toen 71 jaar.

www.ysl.com

Yves Saint Laurent (°1936, Oran) is een verlegen, nerveus jongetje dat thuis troost vindt in schilderen en tekenen. Als tiener ontwerpt hij jurken voor zijn moeder en twee zussen. In 1953 wordt Yves toegelaten aan de Ecole Syndicale de la Couture Française in Parijs. Een jaar later wint hij de wedstrijd van het Franse Wolsecretariaat. Christian Dior, jurylid, is onder de indruk: Yves heeft dezelfde tekenstijl als de Meester en Dior benoemt hem onmiddellijk tot zijn assistent.Na de plotse dood van Dior wordt de dauphin in 1957 de baas van het grootste couturehuis in Parijs. In 1958 presenteert YSL zijn eerste collectie en introduceert de bekende Trapezelijn. De Diorklandizie adoreert zijn ontwerpen. In 1960 moet hij onder de wapens, maar na een zenuwinzinking keert hij terug naar huis. Daar hoort hij dat Marc Bohan zijn plaats heeft ingenomen. YSL wint het geding tegen Dior en met het ontvangen geld en de hulp van zijn vriend en zakelijk genie Pierre Bergé opent hij een eigen salon. De beste werknemers van Dior volgen hem. Helena Rubinstein en Zizi Jeanmaire zijn de eerste klanten.In 1965 lanceert hij zijn onsterfelijk geworden smoking voor dames, een model dat door alle couturiers ter wereld wordt nagemaakt. Zijn extravagante, kleurige kleren passen perfect bij de sfeer van de flamboyante jaren zestig, en zijn fans, zoals Catherine Deneuve en Paloma Picasso, blijven hun leven lang trouwe adepten.Op 6 juli 1989 verkoopt YSL vierhonderdduizend aandelen op de beurs: er zijn 103 miljoen gegadigden! In 1993 wordt het bedrijf overgenomen door Elf-Sanofi. Saint Laurent en Bergé blijven artistiek aan het roer tot 2001. Ontelbaar zijn de onderscheidingen en de retrospectieven die hem te beurt vallen. In maart 1999 wordt de YSL-kamer in de London National Gallery ingewijd. In mei van dat jaar plaatst hij de Pyramidion op de Luxor Obelisk aan de Place de la Concorde in Parijs.In 2000 geeft hij het ontwerpen voor de Rive Gauche prêt-à-portercollectie over aan de Israëlische ontwerper Alber Elbaz. Wanneer het Rive Gauchelabel in 2001 wordt opgekocht door Gucci, wordt Elbaz vervangen door Tom Ford. In januari 2002, na meningsverschillen met Ford, houdt YSL zijn laatste coutureshow. In oktober dat jaar sluit het huis op de Avenue Marceau en wordt het omgebouwd tot een museum. Op 4 oktober 2005 houden YSL en Pierre Bergé in hun museum de expositie Smoking Forever, een hommage aan de beroemde smoking voor vrouwen. Daarna verdween Yves Saint Laurent steeds meer en meer naar de achtergrond, en trok zich terug in zijn huis in Marrakech. Er werd een tumor in zijn hersens gevonden, waaraan hij op 1 juni 2008 stierf. Hij was toen 71 jaar. www.ysl.com