Yohji Yamamoto (° 1943, Yokohama) studeert af aan de Keio Universiteit in 1966. Daarna volgt hij tot 1968 les aan het Bunka Fukuso Gakuin, het befaamde Japanse modecollege. Hier krijgt hij les van Chie Koïke, die in Parijs samen met Yves Saint Laurent school liep.


Yamamoto werkt vier jaar als freelancedesigner en richt zijn eigen bedrijfje op in 1972. Hij presenteert zijn eerste collectie in Japan in 1976. Hij showt jaarlijks een duizendtal modellen voor diverse lijnen: de originele lijn die zijn naam draagt, het goedkopere Y, Y pour homme en een workshop voor sport en ontspanning. Algauw raakt hij erg bekend door zijn combinatie van traditionele Japanse kleding met westerse kledij, in elegante, losse lagen en erg comfortabel zittend.

Halfweg jaren zeventig vindt hij een zielsverwant in Rei Kawakubo (Comme les Garçons), zowel zakelijk als privé (zij het tegenwoordig platonisch). In 1981 opent Yamamoto een boetiek in Parijs, bij de Hallen. "Niets is vervelender dan netjes", zegt Yamamoto. Hij vindt dat de Japanse vrouwen niet genoeg humor hebben om zijn creaties te dragen; de westerse vrouwen daarentegen wel.

Zijn donkere minimalistische collecties in lagen worden in het begin gereserveerd ontvangen, pas later groeien ze uit tot een wereldwijd succes. Er komt een prêt-à-portercollectie, vanaf 1996 ook een geurlijn. In 1999 sluit zijn show af met een bruidsjurk en een hoed zo hoog, dat er vier man met stokken nodig zijn om het gevaarte rechtop te houden. In 2000 sluit hij met Adidas een éénseizoensdeal voor het ontwerpen van een sneaker. In oktober 2002 brengt hij in samenwerking met Adidas een nieuwe collectie uit onder de naam Adidas/Yohji Y-3.
In november 2003 start Elton John zijn Europese tour met een collectie van 24 Yamamotostukken, meestal zwart met witte accenten. In september 2005 showt Yamamoto voor de eerste maal ook tijdens de Fashion Week in New York.

Door de economische crisis begin 2009 heeft modehuis Yamamoto in oktober van dit jaar het faillissement moeten aanvragen. Dankzij de Japanse wetgeving betreffende faillissement kon de ontwerper doorstarten en zo toch blijven bestaan.(GT)

www.yohjiyamamoto.co.jp

Yohji Yamamoto (° 1943, Yokohama) studeert af aan de Keio Universiteit in 1966. Daarna volgt hij tot 1968 les aan het Bunka Fukuso Gakuin, het befaamde Japanse modecollege. Hier krijgt hij les van Chie Koïke, die in Parijs samen met Yves Saint Laurent school liep. Yamamoto werkt vier jaar als freelancedesigner en richt zijn eigen bedrijfje op in 1972. Hij presenteert zijn eerste collectie in Japan in 1976. Hij showt jaarlijks een duizendtal modellen voor diverse lijnen: de originele lijn die zijn naam draagt, het goedkopere Y, Y pour homme en een workshop voor sport en ontspanning. Algauw raakt hij erg bekend door zijn combinatie van traditionele Japanse kleding met westerse kledij, in elegante, losse lagen en erg comfortabel zittend.Halfweg jaren zeventig vindt hij een zielsverwant in Rei Kawakubo (Comme les Garçons), zowel zakelijk als privé (zij het tegenwoordig platonisch). In 1981 opent Yamamoto een boetiek in Parijs, bij de Hallen. "Niets is vervelender dan netjes", zegt Yamamoto. Hij vindt dat de Japanse vrouwen niet genoeg humor hebben om zijn creaties te dragen; de westerse vrouwen daarentegen wel. Zijn donkere minimalistische collecties in lagen worden in het begin gereserveerd ontvangen, pas later groeien ze uit tot een wereldwijd succes. Er komt een prêt-à-portercollectie, vanaf 1996 ook een geurlijn. In 1999 sluit zijn show af met een bruidsjurk en een hoed zo hoog, dat er vier man met stokken nodig zijn om het gevaarte rechtop te houden. In 2000 sluit hij met Adidas een éénseizoensdeal voor het ontwerpen van een sneaker. In oktober 2002 brengt hij in samenwerking met Adidas een nieuwe collectie uit onder de naam Adidas/Yohji Y-3. In november 2003 start Elton John zijn Europese tour met een collectie van 24 Yamamotostukken, meestal zwart met witte accenten. In september 2005 showt Yamamoto voor de eerste maal ook tijdens de Fashion Week in New York. Door de economische crisis begin 2009 heeft modehuis Yamamoto in oktober van dit jaar het faillissement moeten aanvragen. Dankzij de Japanse wetgeving betreffende faillissement kon de ontwerper doorstarten en zo toch blijven bestaan.(GT) www.yohjiyamamoto.co.jp