Het modehuis van de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto heeft vrijdag de boeken neergelegd. Het bedrijf kwam in financiële moeilijkheden door de crisis.

Ons bedrijf heeft vandaag aan de rechter in Tokio gevraagd om onder gerechtelijk akkoord te worden geplaatst", meldt Yamamoto in een persbericht. De buitenlandse filialen van de groep zouden niet getroffen zijn.

Het Japanse modehuis werd in 1972 opgericht en verwierf faam in de jaren '80. Het is wereldberoemd voor zijn zwarte minimalistische outfits onder de merknamen Yohji Yamamoto, Y's, Y's for men,.... Maar een combinatie van de dalende vraag, de dure Japanse yen (en dus lagere buitenlandse inkomsten) en de hoge schuldenberg betekende de doodsteek voor het concern.

"Ondanks inspanningen om de kosten te verlagen, zijn we op een punt gekomen waarbij het moeilijk is om onze activiteiten voort te zetten op eigen kracht, wegens de zware leninglast en financiële problemen als gevolg van de conjunctuur", luidt het in het persbericht. De schuldenlast is opgelopen tot 6 miljard yen of zo'n 45 miljoen euro.

Het modehuis zou wel verder blijven werken zolang de periode van gerechtelijk akkoord loopt. Mogelijk kan het bedrijf, met behulp van externe investeerders, toch nog van de ondergang worden gered.

De grootste flagshipstore van Yohji Yamamoto bevindt zich in Antwerpen. De Japanner opende er twee jaar geleden een boetiek in het ModeMuseum.

Belga/AH.

Het modehuis van de Japanse ontwerper Yohji Yamamoto heeft vrijdag de boeken neergelegd. Het bedrijf kwam in financiële moeilijkheden door de crisis. Ons bedrijf heeft vandaag aan de rechter in Tokio gevraagd om onder gerechtelijk akkoord te worden geplaatst", meldt Yamamoto in een persbericht. De buitenlandse filialen van de groep zouden niet getroffen zijn.Het Japanse modehuis werd in 1972 opgericht en verwierf faam in de jaren '80. Het is wereldberoemd voor zijn zwarte minimalistische outfits onder de merknamen Yohji Yamamoto, Y's, Y's for men,.... Maar een combinatie van de dalende vraag, de dure Japanse yen (en dus lagere buitenlandse inkomsten) en de hoge schuldenberg betekende de doodsteek voor het concern. "Ondanks inspanningen om de kosten te verlagen, zijn we op een punt gekomen waarbij het moeilijk is om onze activiteiten voort te zetten op eigen kracht, wegens de zware leninglast en financiële problemen als gevolg van de conjunctuur", luidt het in het persbericht. De schuldenlast is opgelopen tot 6 miljard yen of zo'n 45 miljoen euro. Het modehuis zou wel verder blijven werken zolang de periode van gerechtelijk akkoord loopt. Mogelijk kan het bedrijf, met behulp van externe investeerders, toch nog van de ondergang worden gered. De grootste flagshipstore van Yohji Yamamoto bevindt zich in Antwerpen. De Japanner opende er twee jaar geleden een boetiek in het ModeMuseum.Belga/AH.