Wol en zijde zijn het slechtst voor het milieu

16/11/15 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:54

De temperaturen dalen, dus de wollen sjaals en cardigans zullen uit de kleerkasten opgediept worden. Een onderzoek van CE Delft heeft uitgewezen dat wol en zijde de meest negatieve impact hebben op het milieu.

Wol en zijde zijn het slechtst voor het milieu

© iStock

CE Delft, een onafhankelijk adviesbureau dat zich specialiseert in milieuvraagstukken, onderzocht de productieprocessen van allerlei stoffen. Volgens die testen, lezen we op Nu.nl, hebben wol en zijde de slechtste papieren.

Voor de productie van wol is heel veel land nodig én wordt bovendien ook veel water gebruikt. Deze twee factoren zijn erg nadelig voor het milieu. Bovendien worden regelmatig chemicaliën gebruikt door wolproducenten, eveneens een slechte zaak voor de omgeving.

Net als bij wol wordt er tijdens het productieproces van zijde ook heel veel water verspild, het is daarenboven ook een inefficiënt productieproces. Voor beide stoffen worden ook de dieren niet ontzien. Volgens het rapport is er regelmatig sprake van dieronvriendelijke processen. Schapen worden ruw behandeld om hen van de wol te ontdoen, processierupsen worden volgens het onderzoek levend gekookt.

De stof die door CE Delft wordt aangeraden is gerecycleerd katoen. Hiervoor moeten geen nieuwe grondstoffen verzameld worden, maar worden afgedankte producten hergebruikt. (AB)

Lees meer over:

Onze partners