Winkelgangers beïnvloed door geuren

© thinkstock

Winkels die subtiel geuren verspreiden zien hun verkoopscijfers stijgen en de glimlach van hun klanten verbreden.

Winkels die subtiel geuren verspreiden zien hun verkoopscijfers stijgen en de glimlach van hun klanten verbreden.

Voka, de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, en Aangenaam Winkelen Beveren testten bij 20 Beverse handelaars de invloed van geur op hun klanten. Wat bleek: bezoekers bleven langer en kochten meer. Een vierde van de handelaars stelde een gemiddelde omzetverhoging van 20% vast.

Gedurende één week plaatsten de Beverse handelaars een geurtoestel in hun zaak. Ze kozen elk een geur die ze bij hun zaak vonden passen, onder toeziend oog van geurmarketeer Patrick Castelain. Het geurtoestel verspreidde subtiel de geur via een druppelsysteem op een hete plaat. Zo waaide er, onbewust, een wintergeur door de outdoorwinkel en een aangename zomergeur door het reisbureau.

Omzetstijging en vriendelijkere klanten

De verkoopresultaten van die week werden vergeleken met de weken voor en na plaatsing van het geurtoestel. 25% van de deelnemende handelaars merkte een omzetstijging van gemiddeld 20% in de week mét het geurtoestel. Bovendien verbleven klanten langer in de winkel en waren ze vriendelijker.

“Geuren beïnvloeden de emoties van de mens en kunnen daardoor bewust of onbewust ons gedrag bepalen. Denk maar aan de aanlokkelijke geur van versgebakken brood of versgemalen koffie”, verklaart Patrick Castelain, zaakvoerder van geurtoestelbedrijf Scents. (VF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content