Wie volgt Galliano op?

© reuters

Overal in de modewereld gonzen de speculaties over wie Galliano zal opvolgen bij Dior. Onder meer Olivier Theyskens en Haider Ackermann worden als kanshebbers naar voren geschoven.

Vanaf het moment dat John Galliano werd onttroond als creatief directeur bij Christian Dior, vulde de lucht in modeland zich met een onafgebroken gefluister en gespeculeer over wie hem zou opvolgen. Wij zetten voor u de belangrijkste kanshebbers op een rijtje.

Riccardo Tisci (Givenchy)
Misschien wel de meest gedoodverfde kandidaat is deze Italiaanse ontwerper, nu actief als creatief directeur bij modehuis Givenchy. Tisci (36) heeft couture-ervaring – een belangrijke troef voor Dior – en een zekere edgyness, iets dat nagenoeg altijd op appreciatie kan rekenen in de modewereld. Zo had hij, naast Mariacarla Boscono, ook een langdurige inspirerende samenwerking met het transseksuele model Lea T. en heeft hij sterke banden met de kunstwereld.

Een andere reden die de Diorkroon binnen handbereik brengt voor Tisci, is zijn huidige residentiehuis Givenchy. De eigenaar van Givenchy is LVMH, hetzelfde bedrijf dat ook Christian Dior vertegenwoordigt. Overigens wordt het creatieve directeurschap bij Givenchy traditioneel gezien als dé opstaptrede naar een topfunctie bij Dior. Dat was alleszins het geval bij Galliano en Alexander McQueen.

Marc Jacobs (Louis Vuitton) Ook het modehuis Louis Vuitton zit onder dezelfde koepel als Givenchy en Dior. Daarbij is Marc Jacobs bijzonder getalenteerd en zou hij ongetwijfeld couture kunnen afleveren. Het enige probleem is dat als hij weggaat bij Vuitton, er zich een nieuwe complicatie voordoet. Weinig ontwerpers kunnen namelijk aan Jacobs tippen op vlak van accessoires.

In dezelfde modeclan worden ook Phoebe Philo (Céline) en Peter Dundas (Emilio Pucci) genoemd, zij het minder uitgesproken dan de andere twee.

Haider Ackermann
Ackermann schreef zaterdag op de Parijse modeweek de zoveelste triomf op zijn naam: een perfect coherente collectie met verrukkelijk chique kleurencombinaties. De in Antwerpen gebaseerde ontwerper wordt ook door het publiek op handen gedragen en heeft absoluut een rijzende sterstatus.

Alber Elbaz (Lanvin)
Alber Elbaz is een geslepen diamant: hij heeft ervaring, is geloofwaardig, populair en maakt al jaren pure, vrouwelijke en elegante mode. Zijn persoonlijkheid is niet controversieel, maar veeleer verlegen.

De vraag is alleen of Elbaz zijn luxepositie bij Lanvin zou opgeven. De 49-jarige ontwerper krijgt van zijn label namelijk een ongeziene creatieve vrijheid. Toch is Dior een van de weinige modehuizen die zelfs een ontwerper in Elbaz’ positie zouden kunnen verleiden.

Olivier Theyskens (Theory) De keuze voor Theyskens zou begrijpbaar zijn, maar toch ook verrassend. De 34-jarige Belg is extreem getalenteerd, maar staat evenwel bekend als de nachtmerrie van elke financier. Zijn obsessief oog voor detail, artistieke losbandigheid en afkeer voor winstmakende accessoires waren enkele van de redenen die hem zijn job kostten bij Rochas en Nina Ricci.

Zijn onmiskenbare talent en het feit dat Anna Wintour – samen met veel critici – dolenthousiast was over zijn gotisch beïnvloede ontwerpen, plaatsen hem dat stapje hoger op de Diorladder. Elk groot luxehuis met een open vacature stuurt namelijk altijd wel eens een mailtje naar Anna Wintour. En misschien is Theyskens ondertussen wel gegroeid en heeft hij wat van zijn streken verloren.

Andere potentiële kandidaten die we te horen kregen zijn Stefano Pilati, Hedi Slimane, Erdem, Jason Wu, de Rodarte zussen, Jean Paul Gaultier en Kris Van Assche.

De kans bestaat natuurlijk dat Dior helemaal niet in de bestaande talentenpool zal vissen om deze topvacature in te vullen. Dat is nu eenmaal het mooie aan de modewereld, je weet nooit wat te verwachten.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content