Langsheen Van Beirendonck (°1957) kijkt niemand, daar zorgt de man met zijn bonte ontwerpen en zijn eigen excentrieke uiterlijk wel voor. De afgelopen twintig jaar creëerde hij een geheel eigen universum dat in het begin meewarig werd bekeken (toch door de goegemeente) maar mettertijd steeds meer bewondering afdwong, én volstrekt herkenbaar bleef. Alles wat sterke visuele (en emotionele) prikkels oproept, heeft Van Beirendonck al in zijn werk gemixt: humor, seks, sprookjes, strips, natuur, sciencefiction, dieren, geweld, muziek, consumptie, politiek, culturele diversiteit en nog honderd andere zaken. Hij is ook voortdurend op zoek naar andere definities van schoonheid, functionaliteit en identiteit, deels door zijn vernieuwingszucht inzake vormen, deels door een volgehouden sloganeske communicatie.

Van Beirendonck voltooide in 1980 zijn studies aan de Antwerpse Academie, nam drie keer deel aan de Gouden Spoel-wedstrijd en brak, als lid van de Antwerpse Zes, internationaal door in 1987, na zijn deelname aan de British Designer Show in Londen. Ondertussen had hij zijn eigen label gesticht; in 1991 kwam daar nog W< bij, een goedkopere lijn, specifiek gericht op een jong publiek. W< ging in 1992 in zee met de Duitse jeansgigant Mustang, een deal die Van Beirendonck aanzienlijk meer ruimte gaf om zijn modebeeld grootser neer te zetten.

Er volgden een reeks defilés in Parijs, spektakels eigenlijk, compleet met dans, speciale effecten en technologie. In 1997 ontwierp Van Beirendonck de podiumoutfits voor de Popmart-tournee van de Ierse rockgroep U2. Een jaar later opende hij een eigen winkel annex galerie in Antwerpen, met toonmeubelen ontworpen door de designer Marc Newson. In 1998 werkte hij samen met de artieste Orlan en publiceerde hij een retrospectief boek (Mutilate). In 1999 liet hij W< achter, stichtte het merk Aestheticterrorists, en herlanceerde zijn eigen hoofdcollectie die hij tot vandaag enkel in zijn eigen shop verkoopt.

In 2001 fungeerde hij als curator van Mode 2001: Landed-Geland. In 2003 ontwierp hij de kostuums voor de dansproductie Not Strictly Rubens voor het Ballet Van Vlaanderen. Walter Van Beirendonck is sinds 1985 docent mode aan de Antwerpse modeschool.

2006 was een boeiend jaar voor Walter Van Beirendonck. Niet alleen werd hij aangesteld als creatief directeur van Scapa Sports, ook werd hij in september benoemd als opvolger van Linda Loppa aan het hoofd van de modeafdeling van de Antwerpse Academie. In januari 2007 nam hij deze functie op. (PDP/MV)

www.waltervanbeirendonck.com

Langsheen Van Beirendonck (°1957) kijkt niemand, daar zorgt de man met zijn bonte ontwerpen en zijn eigen excentrieke uiterlijk wel voor. De afgelopen twintig jaar creëerde hij een geheel eigen universum dat in het begin meewarig werd bekeken (toch door de goegemeente) maar mettertijd steeds meer bewondering afdwong, én volstrekt herkenbaar bleef. Alles wat sterke visuele (en emotionele) prikkels oproept, heeft Van Beirendonck al in zijn werk gemixt: humor, seks, sprookjes, strips, natuur, sciencefiction, dieren, geweld, muziek, consumptie, politiek, culturele diversiteit en nog honderd andere zaken. Hij is ook voortdurend op zoek naar andere definities van schoonheid, functionaliteit en identiteit, deels door zijn vernieuwingszucht inzake vormen, deels door een volgehouden sloganeske communicatie.Van Beirendonck voltooide in 1980 zijn studies aan de Antwerpse Academie, nam drie keer deel aan de Gouden Spoel-wedstrijd en brak, als lid van de Antwerpse Zes, internationaal door in 1987, na zijn deelname aan de British Designer Show in Londen. Ondertussen had hij zijn eigen label gesticht; in 1991 kwam daar nog W< bij, een goedkopere lijn, specifiek gericht op een jong publiek. W< ging in 1992 in zee met de Duitse jeansgigant Mustang, een deal die Van Beirendonck aanzienlijk meer ruimte gaf om zijn modebeeld grootser neer te zetten.Er volgden een reeks defilés in Parijs, spektakels eigenlijk, compleet met dans, speciale effecten en technologie. In 1997 ontwierp Van Beirendonck de podiumoutfits voor de Popmart-tournee van de Ierse rockgroep U2. Een jaar later opende hij een eigen winkel annex galerie in Antwerpen, met toonmeubelen ontworpen door de designer Marc Newson. In 1998 werkte hij samen met de artieste Orlan en publiceerde hij een retrospectief boek (Mutilate). In 1999 liet hij W< achter, stichtte het merk Aestheticterrorists, en herlanceerde zijn eigen hoofdcollectie die hij tot vandaag enkel in zijn eigen shop verkoopt.In 2001 fungeerde hij als curator van Mode 2001: Landed-Geland. In 2003 ontwierp hij de kostuums voor de dansproductie Not Strictly Rubens voor het Ballet Van Vlaanderen. Walter Van Beirendonck is sinds 1985 docent mode aan de Antwerpse modeschool.2006 was een boeiend jaar voor Walter Van Beirendonck. Niet alleen werd hij aangesteld als creatief directeur van Scapa Sports, ook werd hij in september benoemd als opvolger van Linda Loppa aan het hoofd van de modeafdeling van de Antwerpse Academie. In januari 2007 nam hij deze functie op. (PDP/MV) www.waltervanbeirendonck.com