"Het is een manier om te overleven" vertelt psychologe Emily Lovegrove in The Telegraph. "Kinderen leren al snel, vooral op de middelbare school, dat de beste manier om door andere jongeren geaccepteerd te worden is door er hetzelfde uit te zien als zij. Tijdens de puberteit vinden we de goedkeuring van leeftijdgenoten belangrijker dan de mening van onze ouders. Je wil er wanhopig graag uitzien op de manier zoals anderen het mooi vinden want kinderen die afwijken worden gepest."

En dit gevoel houdt niet op wanneer we volwassen zijn. "Ook al denken we van onszelf dat we er heel geraffineerd uitzien, zelfs dan hebben we nog altijd de holbewonersmentaliteit waarbij we het veiliger vinden in een groep dan alleen. En daarom dragen mensen de kleding die past bij de groep waar ze graag bij willen horen."

REUTERS
© REUTERS

Maar daar houdt ons volgzame gedrag niet op. We zijn zelfs bereid onze eigen smaak van de ene op de andere dag te veranderen wanneer dat beter past bij een nieuwe omgeving. Draag je bijvoorbeeld altijd felrode lippenstift en ga je bij een bedrijf werken waar een natuurlijk voorkomen de norm is, hebben weinig mensen de moed die lippenstift te blijven dragen.

Lovegrove: "Wanneer we onbekend terrein betreden zoals een nieuwe baan, zijn we bang voor het onbekende. En omdat we onze eerste indruk baseren op iemands voorkomen, is onze kleding de gemakkelijkste manier om er meteen bij te horen."

Alhoewelijk dit gedrag begrijpelijk is, heeft Lovegrove toch wat goede raad: "Onthoud: een persoonlijke stijl noemen we niet voor niets een 'persoonlijke' stijl. Vergelijk het met wanneer je het tijdens een vergadering niet eens bent met een collega, dan stop je toch ook je eigen mening niet weg om blindelings die van je collega over te nemen? Het is veel beter voor je zelfvertrouwen om te dragen wat je zelf wilt dan de kledingkeuze van je baas, vrienden, tieneridool of wie dan ook te volgen. Als je er zelf van overtuigd bent dat je kan dragen wat je leuk vindt, zullen anderen je accepteren." (MS)

"Het is een manier om te overleven" vertelt psychologe Emily Lovegrove in The Telegraph. "Kinderen leren al snel, vooral op de middelbare school, dat de beste manier om door andere jongeren geaccepteerd te worden is door er hetzelfde uit te zien als zij. Tijdens de puberteit vinden we de goedkeuring van leeftijdgenoten belangrijker dan de mening van onze ouders. Je wil er wanhopig graag uitzien op de manier zoals anderen het mooi vinden want kinderen die afwijken worden gepest."En dit gevoel houdt niet op wanneer we volwassen zijn. "Ook al denken we van onszelf dat we er heel geraffineerd uitzien, zelfs dan hebben we nog altijd de holbewonersmentaliteit waarbij we het veiliger vinden in een groep dan alleen. En daarom dragen mensen de kleding die past bij de groep waar ze graag bij willen horen."Maar daar houdt ons volgzame gedrag niet op. We zijn zelfs bereid onze eigen smaak van de ene op de andere dag te veranderen wanneer dat beter past bij een nieuwe omgeving. Draag je bijvoorbeeld altijd felrode lippenstift en ga je bij een bedrijf werken waar een natuurlijk voorkomen de norm is, hebben weinig mensen de moed die lippenstift te blijven dragen. Lovegrove: "Wanneer we onbekend terrein betreden zoals een nieuwe baan, zijn we bang voor het onbekende. En omdat we onze eerste indruk baseren op iemands voorkomen, is onze kleding de gemakkelijkste manier om er meteen bij te horen."Alhoewelijk dit gedrag begrijpelijk is, heeft Lovegrove toch wat goede raad: "Onthoud: een persoonlijke stijl noemen we niet voor niets een 'persoonlijke' stijl. Vergelijk het met wanneer je het tijdens een vergadering niet eens bent met een collega, dan stop je toch ook je eigen mening niet weg om blindelings die van je collega over te nemen? Het is veel beter voor je zelfvertrouwen om te dragen wat je zelf wilt dan de kledingkeuze van je baas, vrienden, tieneridool of wie dan ook te volgen. Als je er zelf van overtuigd bent dat je kan dragen wat je leuk vindt, zullen anderen je accepteren." (MS)