U heeft het vast ook al meegemaakt. Een uur of vier 's nachts en u kijkt pisnijdig naar uw lief die met zijn platte Adidassen nog alles aan het geven is op de dansvloer terwijl u met wc-papier een bloedende blaar op uw hiel probeert te bedaren en u uw hamerteen masseert. Toch waren het niet altijd de vrouwen die zich in de marteltuigen genaamd hoge hakken moesten wringen. Styleite bekeek een documentaire van de BBC en kwam tot de constatatie dat mannen de eersten waren om hakken te dragen.

In de 16e eeuw droegen de Perzische paardrijders al hakken om beter in de stijgbeugels te zitten. Deze zoolvorm waaide over naar Europa en gedurende de 17e eeuw waren hoge hakken een belangrijk statussymbool. In de modderige, vuile straten van het Europa tijdens de 17e eeuw waren schoenen met hakken bijzonder ongemakkelijk en was het zelfs bijna belachelijk om zulk duur schoeisel aan te doen. "Maar dat was net het punt", vertelt Elizabeth Semmelhack, curator van het Bata Schoenenmuseum aan BBC. "Een van de beste manieren waarop status verkregen kan worden is door onpraktische dingen te dragen." Geprivilegieerde burgers konden het zich immers veroorloven om hun geld te geven aan spullen die hun leven niet vergemakkelijken maar gewoon mooier maken.

Natuurlijk waren deze schoenen niet te vergelijken met de stiletto's met plateauzolen die we vandaag kennen, maar aan het hof van Louis XIV droeg men bijvoorbeeld toch al hielen van tien centimeter. Leuk detail: de koning verfde de zolen en hielen van zijn eigen paar rood (Louboutin, iemand?) om kracht en oorlog uit te stralen.

Rond 1630 begonnen de vrouwen zich ook extra centimeters aan te meten, grappig genoeg niet om eleganter te worden, wel omdat ze zich mannelijker en dus krachtiger wilden kleden. Tegen het einde van de 17e eeuw begonnen mannen zich wat meer ingetogen te kleden. Juwelen werden minder opzichtig en felle kleuren werden ingeruild voor sobere tinten. De outfit van de man verraadde niet meer zo sterk zijn sociale klasse terwijl vrouwen zich net meer en meer begonnen te onderscheiden. Het verschil tussen beide geslachten werd overduidelijk en hoge hakken werden een typisch vrouwending.

Styleite verwacht echter niet dat dit zo zal blijven. Als hoge hakken terug een machtsstatus krijgen dan zullen mannen het niet meer laten ze ook terug aan te sjorren, aldus het magazine. (KS)

U heeft het vast ook al meegemaakt. Een uur of vier 's nachts en u kijkt pisnijdig naar uw lief die met zijn platte Adidassen nog alles aan het geven is op de dansvloer terwijl u met wc-papier een bloedende blaar op uw hiel probeert te bedaren en u uw hamerteen masseert. Toch waren het niet altijd de vrouwen die zich in de marteltuigen genaamd hoge hakken moesten wringen. Styleite bekeek een documentaire van de BBC en kwam tot de constatatie dat mannen de eersten waren om hakken te dragen. In de 16e eeuw droegen de Perzische paardrijders al hakken om beter in de stijgbeugels te zitten. Deze zoolvorm waaide over naar Europa en gedurende de 17e eeuw waren hoge hakken een belangrijk statussymbool. In de modderige, vuile straten van het Europa tijdens de 17e eeuw waren schoenen met hakken bijzonder ongemakkelijk en was het zelfs bijna belachelijk om zulk duur schoeisel aan te doen. "Maar dat was net het punt", vertelt Elizabeth Semmelhack, curator van het Bata Schoenenmuseum aan BBC. "Een van de beste manieren waarop status verkregen kan worden is door onpraktische dingen te dragen." Geprivilegieerde burgers konden het zich immers veroorloven om hun geld te geven aan spullen die hun leven niet vergemakkelijken maar gewoon mooier maken. Natuurlijk waren deze schoenen niet te vergelijken met de stiletto's met plateauzolen die we vandaag kennen, maar aan het hof van Louis XIV droeg men bijvoorbeeld toch al hielen van tien centimeter. Leuk detail: de koning verfde de zolen en hielen van zijn eigen paar rood (Louboutin, iemand?) om kracht en oorlog uit te stralen. Rond 1630 begonnen de vrouwen zich ook extra centimeters aan te meten, grappig genoeg niet om eleganter te worden, wel omdat ze zich mannelijker en dus krachtiger wilden kleden. Tegen het einde van de 17e eeuw begonnen mannen zich wat meer ingetogen te kleden. Juwelen werden minder opzichtig en felle kleuren werden ingeruild voor sobere tinten. De outfit van de man verraadde niet meer zo sterk zijn sociale klasse terwijl vrouwen zich net meer en meer begonnen te onderscheiden. Het verschil tussen beide geslachten werd overduidelijk en hoge hakken werden een typisch vrouwending. Styleite verwacht echter niet dat dit zo zal blijven. Als hoge hakken terug een machtsstatus krijgen dan zullen mannen het niet meer laten ze ook terug aan te sjorren, aldus het magazine. (KS)