Het Franse modehuis Hermès staat bekend om zijn dure - en heel gewilde - handtassen en sjaaltjes. Aangezien we het hier hebben over enkele duizenden euro's per stuk, zal het je niet verbazen dat veel mensen zich afvragen waarom de stukken in hemelsnaam zo duur zijn.

Hermès probeert daar nu een antwoord op te geven door mensen een kijkje te laten nemen naar het productieproces van de accessoires die ze maken. Guillame de Seynes, directeur en erfgenaam van Hermès, legt uit hoeveel tijd en moeite er kruipt in het maken van slechts één item. "Het kan tot twee jaar duren eer een zijden sjaaltje volledig is afgewerkt. Er worden meer dan 40 verschillende beelden op de sjaaltjes geprint en dat wordt bovendien allemaal met de hand gedaan."

"Ook bij de handtassen is precisiewerk cruciaal. De tassen zijn gemaakt van krokodillenleder en moeten met de hand genaaid worden om ze vervolgens vanbinnen naar buiten te draaien. Op die manier zorgen ze ervoor dat geen enkele naad zichtbaar is. Als er iets fout loopt in het proces, verlies je meteen dagen werk."

Enkele van deze technieken zal je nu zelf kunnen bekijken tijdens een expositie en enkele workshops waarbij de werknemers laten zien hoe alles gemaakt wordt. "Ook het opleiden van de werknemers neemt veel tijd en geld in beslag. Alle werknemers worden minstens 18 maanden lang opgeleid en zelfs de top van het bedrijf moet minstens twee dagen in het atelier doorbrengen en een stuk maken. Dat was persoonlijk een ramp voor mij, ik ben absoluut niet handig en het resultaat stelde niet veel voor (lacht)."

Hermès weet zich tijdens de crisis goed te handhaven ondanks de kostprijs van hun producten en de concurrentie van conglomeraten zoals LVMH. "Het is belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. We focussen op innovatie en kwaliteit en niet op wat anderen wel of niet doen. Mijn grootvader zei ooit dat luxe gedefinieerd kan worden als 'een object dat kan hersteld worden'. Dat klinkt misschien niet glamoureus, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen meer dan ooit nood hebben aan kwaliteit en vakmanschap." (RDM)

Het Franse modehuis Hermès staat bekend om zijn dure - en heel gewilde - handtassen en sjaaltjes. Aangezien we het hier hebben over enkele duizenden euro's per stuk, zal het je niet verbazen dat veel mensen zich afvragen waarom de stukken in hemelsnaam zo duur zijn. Hermès probeert daar nu een antwoord op te geven door mensen een kijkje te laten nemen naar het productieproces van de accessoires die ze maken. Guillame de Seynes, directeur en erfgenaam van Hermès, legt uit hoeveel tijd en moeite er kruipt in het maken van slechts één item. "Het kan tot twee jaar duren eer een zijden sjaaltje volledig is afgewerkt. Er worden meer dan 40 verschillende beelden op de sjaaltjes geprint en dat wordt bovendien allemaal met de hand gedaan." "Ook bij de handtassen is precisiewerk cruciaal. De tassen zijn gemaakt van krokodillenleder en moeten met de hand genaaid worden om ze vervolgens vanbinnen naar buiten te draaien. Op die manier zorgen ze ervoor dat geen enkele naad zichtbaar is. Als er iets fout loopt in het proces, verlies je meteen dagen werk." Enkele van deze technieken zal je nu zelf kunnen bekijken tijdens een expositie en enkele workshops waarbij de werknemers laten zien hoe alles gemaakt wordt. "Ook het opleiden van de werknemers neemt veel tijd en geld in beslag. Alle werknemers worden minstens 18 maanden lang opgeleid en zelfs de top van het bedrijf moet minstens twee dagen in het atelier doorbrengen en een stuk maken. Dat was persoonlijk een ramp voor mij, ik ben absoluut niet handig en het resultaat stelde niet veel voor (lacht)." Hermès weet zich tijdens de crisis goed te handhaven ondanks de kostprijs van hun producten en de concurrentie van conglomeraten zoals LVMH. "Het is belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen. We focussen op innovatie en kwaliteit en niet op wat anderen wel of niet doen. Mijn grootvader zei ooit dat luxe gedefinieerd kan worden als 'een object dat kan hersteld worden'. Dat klinkt misschien niet glamoureus, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen meer dan ooit nood hebben aan kwaliteit en vakmanschap." (RDM)