Hoofdredactrice van de Britse Vogue Alexandra Shulman heeft de grote modehuizen een brief geschreven waarin ze hen verwijt alsmaar "kleinere maatjes te maken, waardoor de modellen gedwongen zijn steeds magerder te worden". Uit protest heeft ze besloten de modellen op de foto's in haar toonaangevende modemagazine voortaan consequent dikker te maken.

De Britse krant The Times publiceerde zaterdag fragmenten uit de brief van Alexandra Shulman, die eigenlijk niet voor publicatie bedoeld was, maar bestemd voor Karl Lagerfeld, John Galliano, Prada, Versace, Yves Saint Laurent en Balenciagia.

"Sinds ik bij Vogue ben, zijn de maten waarin modellen zich moeten wurmen continu kleiner geworden. We zijn op een punt gekomen dat de kleren zelfs de topmodellen niet meer passen", zo luidt het in haar brief. "Enkel zeer jonge meisjes met een uitstekend skelet zonder borsten of heupen kunnen ze nog aantrekken. Ik ben gedwongen vaak enkel gezichten op de cover te publiceren, want als mijn lezers het volledige lichaam van modellen zien, worden ze er ongemakkelijk van. Voortaan vraag ik mijn fotografen dan ook systematisch modefoto's te retoucheren en modellen voller te maken", aldus Schulman.

Het internationale debat over extreme magere meisjes in de modewereld kwam op gang nadat in 2006 enkele modellen overleden omdat ze nauwelijks nog aten.

Organisaties die zich bezig houden met eetstoornissen, juichen de beslissing van Shulman toe.

Ann Heylens.

Hoofdredactrice van de Britse Vogue Alexandra Shulman heeft de grote modehuizen een brief geschreven waarin ze hen verwijt alsmaar "kleinere maatjes te maken, waardoor de modellen gedwongen zijn steeds magerder te worden". Uit protest heeft ze besloten de modellen op de foto's in haar toonaangevende modemagazine voortaan consequent dikker te maken. De Britse krant The Times publiceerde zaterdag fragmenten uit de brief van Alexandra Shulman, die eigenlijk niet voor publicatie bedoeld was, maar bestemd voor Karl Lagerfeld, John Galliano, Prada, Versace, Yves Saint Laurent en Balenciagia. "Sinds ik bij Vogue ben, zijn de maten waarin modellen zich moeten wurmen continu kleiner geworden. We zijn op een punt gekomen dat de kleren zelfs de topmodellen niet meer passen", zo luidt het in haar brief. "Enkel zeer jonge meisjes met een uitstekend skelet zonder borsten of heupen kunnen ze nog aantrekken. Ik ben gedwongen vaak enkel gezichten op de cover te publiceren, want als mijn lezers het volledige lichaam van modellen zien, worden ze er ongemakkelijk van. Voortaan vraag ik mijn fotografen dan ook systematisch modefoto's te retoucheren en modellen voller te maken", aldus Schulman. Het internationale debat over extreme magere meisjes in de modewereld kwam op gang nadat in 2006 enkele modellen overleden omdat ze nauwelijks nog aten.Organisaties die zich bezig houden met eetstoornissen, juichen de beslissing van Shulman toe.Ann Heylens.