Ex-Prada werkneemster Rina Bovrisse klaagt Prada Japan aan omdat het modebedrijf bepaalde vrouwelijke werknemers zou discrimineren. De Verenigde Naties vragen nu aan Prada Japan om seksuele intimidatie te verbieden op de werkvloer. Dat schrijft Buzzfeed.
Rina Bovrisse diende een klacht in nadat de CEO van Prada Japan, David Sessia, een degradatie of overplaatsing vroeg voor alle vrouwelijke werknemers die hij te dik, te oud of te lelijk vond en die niet de juiste Prada look hadden. Een Japanse rechtbank oordeelde dat het management van Prada inderdaad werknemers discrimineerde maar dat het normaal gedrag was voor een modehuis. De rechtbank vond dat de werknemers zoiets maar moeten verdragen en gaf Prada gelijk. Na die uitspraak stapte Bovrisse met haar klacht naar de VN. Het is de eerste modezaak ooit voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

"Iedereen die Prada of Miu Miu koopt steunt een cultuur van discriminatie en machtsmisbruik", zegt Bovrisse in haar getuigenis aan de commissie. "Door sociale media kunnen grote bedrijven hun geheimen niet langer verbergen. Ik neem een standpunt in, maar ik heb kracht geput uit de wereldwijde steun die ik kreeg. In de realiteit is de film 'The Devil Wears Prada' maar een milde versie van de competitieve wereld van de luxe mode."

Ontslagen

Bovrisse zegt dat ze haar job verloor nadat ze haar beklag deed over de situatie bij de dienst human resources in Milaan. Ze werd daarna ontslagen omdat ze negatieve energie bracht in het bedrijf en ze beschuldigden haar van mentale problemen.
In de uitspraak van de Verenigde Naties sporen ze Prada aan om met die seksuele discriminatie te stoppen en zelf sancties in te voeren.

Volgens de VN heeft elk personeelslid het recht om zijn beklag te doen zonder te vrezen voor zijn job. Bovrisse zegt in een e-mail aan Buzzfeed tevreden te zijn met de uitspraak. Ze hoopt ook dat Miuccia Prada zich realiseert dat we in 2013 leven en dat door de kracht van sociale netwerken een individuele stem kan wijzen op de wandaden van modemerken.

Prada wil nu 780.000 dollar van Bovrisse wegens imagoschade. Op de website a Change.org is er een petitie gelanceerd zodat Prada zijn rechtszaak tegen Bovrisse zou laten vallen. De teller staat al op meer dan 203.000 handtekeningen. (AV)

Ex-Prada werkneemster Rina Bovrisse klaagt Prada Japan aan omdat het modebedrijf bepaalde vrouwelijke werknemers zou discrimineren. De Verenigde Naties vragen nu aan Prada Japan om seksuele intimidatie te verbieden op de werkvloer. Dat schrijft Buzzfeed. Rina Bovrisse diende een klacht in nadat de CEO van Prada Japan, David Sessia, een degradatie of overplaatsing vroeg voor alle vrouwelijke werknemers die hij te dik, te oud of te lelijk vond en die niet de juiste Prada look hadden. Een Japanse rechtbank oordeelde dat het management van Prada inderdaad werknemers discrimineerde maar dat het normaal gedrag was voor een modehuis. De rechtbank vond dat de werknemers zoiets maar moeten verdragen en gaf Prada gelijk. Na die uitspraak stapte Bovrisse met haar klacht naar de VN. Het is de eerste modezaak ooit voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. "Iedereen die Prada of Miu Miu koopt steunt een cultuur van discriminatie en machtsmisbruik", zegt Bovrisse in haar getuigenis aan de commissie. "Door sociale media kunnen grote bedrijven hun geheimen niet langer verbergen. Ik neem een standpunt in, maar ik heb kracht geput uit de wereldwijde steun die ik kreeg. In de realiteit is de film 'The Devil Wears Prada' maar een milde versie van de competitieve wereld van de luxe mode." Ontslagen Bovrisse zegt dat ze haar job verloor nadat ze haar beklag deed over de situatie bij de dienst human resources in Milaan. Ze werd daarna ontslagen omdat ze negatieve energie bracht in het bedrijf en ze beschuldigden haar van mentale problemen. In de uitspraak van de Verenigde Naties sporen ze Prada aan om met die seksuele discriminatie te stoppen en zelf sancties in te voeren.Volgens de VN heeft elk personeelslid het recht om zijn beklag te doen zonder te vrezen voor zijn job. Bovrisse zegt in een e-mail aan Buzzfeed tevreden te zijn met de uitspraak. Ze hoopt ook dat Miuccia Prada zich realiseert dat we in 2013 leven en dat door de kracht van sociale netwerken een individuele stem kan wijzen op de wandaden van modemerken. Prada wil nu 780.000 dollar van Bovrisse wegens imagoschade. Op de website a Change.org is er een petitie gelanceerd zodat Prada zijn rechtszaak tegen Bovrisse zou laten vallen. De teller staat al op meer dan 203.000 handtekeningen. (AV)