De Vlaamse regering heeft een haalbaarheidsstudie besteld die deze zomer afgerond moet worden. "De sector staat onder druk", zo motiveert minister-president Kris Peeters het initiatief. "Dat werd in 2012 nog bewezen door de moeilijkheden die enkele Vlaamse topontwerpers ondervonden." Het voorbije jaar moesten Oliver Strelli, Walter Van Beirendonck, Luc.Duchêne en Christophe Coppens een stap terug doen omwille van financiële problemen.

De Vlaamse overheid ondersteunt designers al via het Flanders Fashion Institute, dat dit jaar haar 15e verjaardag mocht vieren, en viaCultuurInvest. Dat fonds stapte de voorbije jaren in negen modebedrijven. Ook Knack Weekend steekt jonge ontwerpers een hart onder de riem. De meest veelbelovende modestudent krijgt van het weekblad een fotoreportage in het Mode Dit Is Belgisch nummer en wordt op de voet gevolgd door de moderedactie.

Er kan dus gesteld worden dat men binnen de sector jong, Belgisch talent nog steeds met open armen ontvangt, maar het grote publiek en de geldschieters staan niet altijd te trappelen om te investeren. Commercieel staan de designers al jaren onder druk, te meer door de economische crisis en de consument die opteert voor subtiele luxe, grote merken en eco, maar er is ook een geldprobleem. De grote uitdaging is de financiering van groeiende bedrijven. "Bij de bank moeten we niet meer zijn", luidt het in de sector. De Vlaamse overheid wil nu de designers ruggesteunen met de oprichting van een modefonds, zodat jonge ontwerpers in alle veiligheid kunnen groeien en naam uitbouwen. (Belga/KS)

De Vlaamse regering heeft een haalbaarheidsstudie besteld die deze zomer afgerond moet worden. "De sector staat onder druk", zo motiveert minister-president Kris Peeters het initiatief. "Dat werd in 2012 nog bewezen door de moeilijkheden die enkele Vlaamse topontwerpers ondervonden." Het voorbije jaar moesten Oliver Strelli, Walter Van Beirendonck, Luc.Duchêne en Christophe Coppens een stap terug doen omwille van financiële problemen. De Vlaamse overheid ondersteunt designers al via het Flanders Fashion Institute, dat dit jaar haar 15e verjaardag mocht vieren, en viaCultuurInvest. Dat fonds stapte de voorbije jaren in negen modebedrijven. Ook Knack Weekend steekt jonge ontwerpers een hart onder de riem. De meest veelbelovende modestudent krijgt van het weekblad een fotoreportage in het Mode Dit Is Belgisch nummer en wordt op de voet gevolgd door de moderedactie.Er kan dus gesteld worden dat men binnen de sector jong, Belgisch talent nog steeds met open armen ontvangt, maar het grote publiek en de geldschieters staan niet altijd te trappelen om te investeren. Commercieel staan de designers al jaren onder druk, te meer door de economische crisis en de consument die opteert voor subtiele luxe, grote merken en eco, maar er is ook een geldprobleem. De grote uitdaging is de financiering van groeiende bedrijven. "Bij de bank moeten we niet meer zijn", luidt het in de sector. De Vlaamse overheid wil nu de designers ruggesteunen met de oprichting van een modefonds, zodat jonge ontwerpers in alle veiligheid kunnen groeien en naam uitbouwen. (Belga/KS)