De Luikse Véronique Leroy (°1965) trok in 1984 al naar Parijs voor een modeopleiding; in 1987 behaalde ze haar diploma aan Studio Berçot. Ze deed ervaring op bij Azzedine Alaïa, en daarna bij Martine Sitbon. In 1989 won ze de Gouden Spoel, dankzij een collectie waarmee ze voor eens en altijd haar signatuur duidelijk maakte. Leroy is immers 'on-Belgisch', in die zin dat geen enkel karakteristiek die ooit aan de algemene Belgische mode is toegeschreven (deconstructivistisch, donker, gelaagd, no-nonsense, conceptueel, historisch... vul zelf aan) op haar werk van toepassing is.

In de door minimalisme getypeerde jaren negentig viel ze op met haar radicale, sexy ontwerpen, vol echo's uit de jaren zeventig en (toen al) tachtig. Aan wat velen als slechte smaak beschouwen, haalt ze haar hart op: lurex, vinyl, polyester, nepbont, peroxide, hotpants, zonnekleppen en vleermuismouwen, Leroy heeft ze gerevitaliseerd, zonder, en dat is belangrijk, een ironische knipoog. Integendeel: ze slaagt erin haar voorkeuren chic, elegant en waardevol te maken. Deze pittige pionier richtte in 1990 haar eigen atelier op, won tot drie keer toe de Franse Vénus de la mode-award en blijft onafhankelijk opereren. In 2004 ging Leroy ook aan de slag bij het Franse modehuis Léonard. (PDP)

www.veroniqueleroy.com

De Luikse Véronique Leroy (°1965) trok in 1984 al naar Parijs voor een modeopleiding; in 1987 behaalde ze haar diploma aan Studio Berçot. Ze deed ervaring op bij Azzedine Alaïa, en daarna bij Martine Sitbon. In 1989 won ze de Gouden Spoel, dankzij een collectie waarmee ze voor eens en altijd haar signatuur duidelijk maakte. Leroy is immers 'on-Belgisch', in die zin dat geen enkel karakteristiek die ooit aan de algemene Belgische mode is toegeschreven (deconstructivistisch, donker, gelaagd, no-nonsense, conceptueel, historisch... vul zelf aan) op haar werk van toepassing is.In de door minimalisme getypeerde jaren negentig viel ze op met haar radicale, sexy ontwerpen, vol echo's uit de jaren zeventig en (toen al) tachtig. Aan wat velen als slechte smaak beschouwen, haalt ze haar hart op: lurex, vinyl, polyester, nepbont, peroxide, hotpants, zonnekleppen en vleermuismouwen, Leroy heeft ze gerevitaliseerd, zonder, en dat is belangrijk, een ironische knipoog. Integendeel: ze slaagt erin haar voorkeuren chic, elegant en waardevol te maken. Deze pittige pionier richtte in 1990 haar eigen atelier op, won tot drie keer toe de Franse Vénus de la mode-award en blijft onafhankelijk opereren. In 2004 ging Leroy ook aan de slag bij het Franse modehuis Léonard. (PDP) www.veroniqueleroy.com