Veronique Branquinho (°1973) behaalde haar einddiploma aan de Antwerpse Academie in 1995. Daarna ging ze aan de slag voor enkele binnenlandse merken. In 1997 tekende ze haar eerste eigen vrouwencollectie, die ze in een Parijse galerij presenteerde. Het daaropvolgende seizoen bracht ze haar eerste defilé.

Diepgeworteld in het werk van Veronique Branquinho is het thema van de vrouwelijke dualiteit. Via referenties naar ambigue, mysterieuze iconen als Laura Palmer uit Twin Peaks, Carrie uit de gelijknamige film van Brian De Palma of de erotiserende meisjes uit de foto's van David Hamilton, onderzoekt Branquinho vaak de transitie van meisje naar vrouw en alle tegenstrijdige emoties die met dat proces gepaard gaan. Voor deze ontwerpster is geen enkele vrouw eenzijdig: de innerlijke complexiteit van vrouwen inspireert haar, en ook haar persoonlijke indrukken verwerkt ze in haar creaties. Lange, geplisseerde rokken, ijle, gedrapeerde tops, sluike broeken, vloeiende kaftans, maar ook ascetische jurken van tweed, nachtelijke smokings en vervaarlijke motorjasjes: als geen ander kan Branquinho de gelaagde vrouwelijke psyche in kleren omzetten.

In oktober 1998 mocht ze in New York de VH1 Award voor de beste nieuwkomer in ontvangst nemen. In 1999 ontwierp ze twee seizoenen lang de vrouwencollecties voor het Italiaanse ledermerk Ruffo Research. De Moët Fashion Award werd haar in 2000 uitgereikt, in Antwerpen. Voor Documenta 11 in Kassel (2002) ontwierp ze een exclusieve regenjas, met een oplage van driehonderd stuks. In januari 2003 lanceerde ze haar mannencollectie. Midden augustus 2003 opende ze de deuren van haar eigen winkel in het centrum van Antwerpen.

Sinds september 2005 is ze hoogleraar Toegepaste Kunsten aan de Universiteit van Wenen. In januari 2006 stelde Branquinho haar derde lijn voor: Complice, een lijn voor hem én haar. In 2008 viert de ontwerpster het tienjarig bestaan van haar merk. Dit gebeurde onder andere met de tentoonstelling 'Moi, VERONIQUE BRANQUINHO TOuTe NUe' in het Antwerpse MoMu. Voor de herfst / wintercollectie 08/09 ontwerpt ze een minicollectie voor 3Suisses.

Het lijkt Branquinho nog voor de wind te gaan wanneer Belgisch lederwarenhuis Delvaux haar in maart 2009 aanstelt als artistiek directeur. Maar amper twee maanden later komt een onheilstijding die niemand verwacht had: de crisis laat zich ook in de modewereld voelen en Branquinho moet haar eigen label stopzetten. Ze concentreert zich voortaan enkel nog op haar collecties voor Delvaux.

www.veroniquebranquinho.be

Veronique Branquinho (°1973) behaalde haar einddiploma aan de Antwerpse Academie in 1995. Daarna ging ze aan de slag voor enkele binnenlandse merken. In 1997 tekende ze haar eerste eigen vrouwencollectie, die ze in een Parijse galerij presenteerde. Het daaropvolgende seizoen bracht ze haar eerste defilé.Diepgeworteld in het werk van Veronique Branquinho is het thema van de vrouwelijke dualiteit. Via referenties naar ambigue, mysterieuze iconen als Laura Palmer uit Twin Peaks, Carrie uit de gelijknamige film van Brian De Palma of de erotiserende meisjes uit de foto's van David Hamilton, onderzoekt Branquinho vaak de transitie van meisje naar vrouw en alle tegenstrijdige emoties die met dat proces gepaard gaan. Voor deze ontwerpster is geen enkele vrouw eenzijdig: de innerlijke complexiteit van vrouwen inspireert haar, en ook haar persoonlijke indrukken verwerkt ze in haar creaties. Lange, geplisseerde rokken, ijle, gedrapeerde tops, sluike broeken, vloeiende kaftans, maar ook ascetische jurken van tweed, nachtelijke smokings en vervaarlijke motorjasjes: als geen ander kan Branquinho de gelaagde vrouwelijke psyche in kleren omzetten.In oktober 1998 mocht ze in New York de VH1 Award voor de beste nieuwkomer in ontvangst nemen. In 1999 ontwierp ze twee seizoenen lang de vrouwencollecties voor het Italiaanse ledermerk Ruffo Research. De Moët Fashion Award werd haar in 2000 uitgereikt, in Antwerpen. Voor Documenta 11 in Kassel (2002) ontwierp ze een exclusieve regenjas, met een oplage van driehonderd stuks. In januari 2003 lanceerde ze haar mannencollectie. Midden augustus 2003 opende ze de deuren van haar eigen winkel in het centrum van Antwerpen.Sinds september 2005 is ze hoogleraar Toegepaste Kunsten aan de Universiteit van Wenen. In januari 2006 stelde Branquinho haar derde lijn voor: Complice, een lijn voor hem én haar. In 2008 viert de ontwerpster het tienjarig bestaan van haar merk. Dit gebeurde onder andere met de tentoonstelling 'Moi, VERONIQUE BRANQUINHO TOuTe NUe' in het Antwerpse MoMu. Voor de herfst / wintercollectie 08/09 ontwerpt ze een minicollectie voor 3Suisses. Het lijkt Branquinho nog voor de wind te gaan wanneer Belgisch lederwarenhuis Delvaux haar in maart 2009 aanstelt als artistiek directeur. Maar amper twee maanden later komt een onheilstijding die niemand verwacht had: de crisis laat zich ook in de modewereld voelen en Branquinho moet haar eigen label stopzetten. Ze concentreert zich voortaan enkel nog op haar collecties voor Delvaux. www.veroniquebranquinho.be