Van Beirendonck vraagt faillissement aan

© Belga

Walter Van Beirendonck sluit niet alleen zijn winkel, maar vraagt ook het faillissement van de bvba W aan.

De Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck sluit niet alleen zijn modewinkel in de Sint-Antoniusstraat in Antwerpen, maar hij vraagt ook het faillissement aan. De ontwerper legde de boeken neer bij de Antwerpse rechtbank van koophandel.
Uit cijfers van handelsdatabank Graydon valt af te leiden dat de bvba W, die de Walter Store uitbaatte, in 2011 een verlies leed van 43.360 euro. In 2010 stond de winkel al 15.046 euro in het rood. In 2009 draaide de winkel nog een – bescheiden – winst van 10.715 euro.

De bvba W is niet het enige bedrijf van Van Beirendonck dat het moeilijk heeft. Ook de bvba Big, waarin van Beirendonck zijn ontwerpen en designs onderbrengt, staat het water aan de lippen. In 2010 maakte het nog een verlies van 96.093 euro.

Curator aangesteld
Volgens Graydon scoort Big zeer zwak: “De zwakke financiële situatie is ernstig, vermits meer dan de helft van de falende ondernemingen op middellange termijn beter scoort. Er doen zich structurele financiële problemen voor op middellange termijn. Als er geen maatregelen worden getroffen, is het gevaar op faillissement reëel”, citeren de Corelio-kranten.

Van Beirendonck, die in Parijs is, wilde niet reageren tegenover de kranten. Intussen is er een curator aangesteld die alle koopwaar en activa van de bvba W – dus alle kleding, meubels en andere activa van de conceptstore in Antwerpen – te gelde zal moeten maken om de schulden af te betalen.

Kapitaalverhoging nodig
“Door de jarenlange verliezen van de firma Big, is het eigen vermogen van de firma negatief geworden. Big is dus niet meer solvabel en kan niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Enkel een kapitaalverhoging kan het negatieve eigen vermogen wegwerken en de firma terug een gezonde financiële basis geven”, stelt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt.

“Er is in de voorbije jaren al bijkomend geld in Big gepompt, allicht door Van Beirendonck zelf. Ik vermoed dat hij vindt dat het echt water naar de zee dragen is en dat de firma sowieso niet meer gered kan worden. Komt er van waar dan ook geen vers kapitaal, dan is een faillissement onvermijdelijk. Al staat de firma op zich los van de persoon Van Beirendonck, dus dit faillissement betekent niet noodzakelijk het einde van zijn carrière als modeontwerper.” (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content