Van Athene tot Ischia: de modehuizen stelden hun cruisecollecties voor op jetsetbestemmingen

Na anderhalf jaar van geannuleerde of digitale defilés pakte de modewereld de afgelopen weken weer zijn koffers. Ze reisden naar dromerige vakantiebestemmingen en presenteerden er hun Resort-collecties voor volgend jaar.

Van Athene tot Ischia: de modehuizen stelden hun cruisecollecties voor op jetsetbestemmingen
Max Mara in Ischia

Max Mara © Max Mara

Max Mara trok naar het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels, voor de presentatie van zijn resort-collectie. Het eiland is al sinds de jaren vijftig een populaire reisbestemming voor de jetset. Overnachten deden ze toen in Hotel Mezzatorre, tevens het decor voor dit defilé. Inspiratie voor de collectie haalde artistiek directeur Ian Griffiths uit het boek Local Color van Truman Capote, over goed geklede, welgestelde vrouwen - 'zwanen', zoals de schrijver hen noemt - die de wereld rond reizen.

Max Mara © Max Mara

Max Mara trok naar het Italiaanse eiland Ischia

Max Mara © Max Mara

Max Mara

Chanel © Chanel

Chanel in Les-Baux-de- ProvenceDe Carrières de Lumières, een voormalige steengroeve in het dorp Zuid-Franse dorp Les Baux-de-Provence, vormden het decor voor de presentatie van Chanel. De locatie was niet toevallig: artistiek directeur Virginie Viard inspireerde zich voor de resort-collectie op Jean Cocteau's film Testament of Orpheus en in het bijzonder de scène "waarin een man met een zwarte paardenkop neerdaalt in de Carrières, zijn silhouet getekend tegen de witte muren." Dat resulteerde in een collectie die speelt met de contrasten tussen zwart en wit, tussen de jaren zestig, rock en punk.

Chanel © Chanel

Chanel

Chanel © Chanel

Chanel

Christian Dior in Athene © Christian Dior

In het volledig uit marmer opgetrokken Panathinaiko-stadion in Athene vonden in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen plaats. Vorige maand toonde Dior er zijn resort-collectie, geïnspireerd op de Griekse mythologie en - uiteraard - sport. Gedrapeerde godinnenjurken, ook wel peplos genoemd, kregen een moderne, sportieve draai en werden gecombineerd met futuristische sneakers.

Christian Dior © Christian Dior

Dior

Louis Vuitton in Parijs © Louis Vuitton

Louis Vuitton bleef dicht bij huis en trok naar Cergy, een buitenwijk van Parijs, voor zijn resort-show. Het defilé vond plaats op de rode, retro-futuristische brug, Axe Majeur, een indrukwekkende installatie van de Israëlische kunstenaar Dani Karavan uit 1989. De collectie bevatte sterke kleuren, rijke jacquards, pittige jaren zestig-silhouetten en een heleboel verwijzingen naar de verovering van de ruimte, het favoriete onderwerp van ontwerper Nicolas Ghesquière.

Louis Vuitton © Louis Vuitton

Louis Vuitton

Louis Vuitton © Louis Vuitton

Louis Vuitton

Moschino in Hollywood © Moschino

Het volgende defilé van Moschino, in september, zal niet in Milaan, maar in New York plaatsvinden. Voor de resort-collectie trok ontwerper Jeremy Scott alvast richting Hollywood. Hij regisseerde er een musical met in de hoofdrol topmodel en muzikante Karen Elson. Tussen de refreinen door slaagde Scott erin een hele garderobe voor te stellen, van hamburgerrokken, -shirts en -tassen tot jaren vijftig jurken.

Moschino © Moschino

Moschino