Ex-model Danielle Luquet de Saint Germain verkoopt haar, meer dan 10.000 stuks tellende, haute-couturecollectie. Dat schrijft WWD. De muze en goede vriendin van Yves Saint Laurent, Danielle Luquet de Saint Germain, was een bekend model uit de jaren zestig en heeft een aardige designercollectie opgebouwd van meer dan 10.000 stuks. Op de bovenste verdieping van haar huis in Genève bewaart ze kostbare ontwerpen van grote namen zoals Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Christian Lacroix en natuurlijk Yves Saint Laurent. Waarom ze beslist om haar collectie te verkopen is nog niet duidelijk maar het gaat hier om één van de grootste en belangrijkste privécollecties van haute-couturekleding ter wereld. Eén van de pronkstukken is een zwart doorschijnend avondkleed met veren van Yves Saint Laurent dat geschat wordt op zo'n 13.000 tot 15.000 euro.

Haute couture verzamelaarster

Danielle Luquet de Saint Germain was een gevierd model in haar tijd en grote ontwerpers spraken met veel lof over haar. Als model mocht ze elk seizoen één stuk uit de collectie kiezen, zo begon ze haar unieke verzameling. Na haar modellencarrière werd Danielle artistiek adviseur voor Dior.

Over haar allereerste ontmoeting met Yves Saint Laurent vertelt ze dat hij meteen weg was van haar. "Er waren veel mooiere meisjes dan mij, maar al van de eerste keer dat ik een kledingstuk paste, dat bovendien ongemakkelijk zat, was hij onder de indruk. Mijn look paste perfect in het beeld dat hij had van de nieuwe moderne vrouw. Ik was een jong meisje van twintig jaar met koperkleurig haar, een lange hals, een mooie houding en met een blik die hem inspireerde", zei Luquet de Saint Germain tegen de krant La Tribune de Genève in 2008.

Saint Laurents inspiratiebron

Het wordt gezegd dat Danielle diegene was die Saint Laurent inspireerde tot zijn beroemde smoking en het safari jasje. "Op een ochtend kwam ik op hetzelfde moment toe als Yves, gekleed in een trenchcoat en een mannenbroek. Na de presentatie vroeg hij me of ik mijn outfit kon achterlaten zodat hij zich erop kon inspireren", vertelde ze in een interview in 2001.

In een interview uit 1969 zegt Yves Saint Laurent dat hij haar niets meer moest bijleren qua modegevoel. "Het was zij die mij hielp om komaf te maken met ouderwetse ideeën. Ik ontwierp alles op haar, want ik werk altijd op een model en nooit op een tafel, en zij hielp me vooruit."

De privécollectie wordt eerst tentoongesteld tussen 2 en 5 oktober van dit jaar. Op 14 oktober worden de eerste 350 stuks geveild door veilinghuis Gros & Delettrez in Parijs. (AV)

Ex-model Danielle Luquet de Saint Germain verkoopt haar, meer dan 10.000 stuks tellende, haute-couturecollectie. Dat schrijft WWD. De muze en goede vriendin van Yves Saint Laurent, Danielle Luquet de Saint Germain, was een bekend model uit de jaren zestig en heeft een aardige designercollectie opgebouwd van meer dan 10.000 stuks. Op de bovenste verdieping van haar huis in Genève bewaart ze kostbare ontwerpen van grote namen zoals Azzedine Alaïa, Paco Rabanne, Christian Lacroix en natuurlijk Yves Saint Laurent. Waarom ze beslist om haar collectie te verkopen is nog niet duidelijk maar het gaat hier om één van de grootste en belangrijkste privécollecties van haute-couturekleding ter wereld. Eén van de pronkstukken is een zwart doorschijnend avondkleed met veren van Yves Saint Laurent dat geschat wordt op zo'n 13.000 tot 15.000 euro. Haute couture verzamelaarster Danielle Luquet de Saint Germain was een gevierd model in haar tijd en grote ontwerpers spraken met veel lof over haar. Als model mocht ze elk seizoen één stuk uit de collectie kiezen, zo begon ze haar unieke verzameling. Na haar modellencarrière werd Danielle artistiek adviseur voor Dior. Over haar allereerste ontmoeting met Yves Saint Laurent vertelt ze dat hij meteen weg was van haar. "Er waren veel mooiere meisjes dan mij, maar al van de eerste keer dat ik een kledingstuk paste, dat bovendien ongemakkelijk zat, was hij onder de indruk. Mijn look paste perfect in het beeld dat hij had van de nieuwe moderne vrouw. Ik was een jong meisje van twintig jaar met koperkleurig haar, een lange hals, een mooie houding en met een blik die hem inspireerde", zei Luquet de Saint Germain tegen de krant La Tribune de Genève in 2008. Saint Laurents inspiratiebron Het wordt gezegd dat Danielle diegene was die Saint Laurent inspireerde tot zijn beroemde smoking en het safari jasje. "Op een ochtend kwam ik op hetzelfde moment toe als Yves, gekleed in een trenchcoat en een mannenbroek. Na de presentatie vroeg hij me of ik mijn outfit kon achterlaten zodat hij zich erop kon inspireren", vertelde ze in een interview in 2001.In een interview uit 1969 zegt Yves Saint Laurent dat hij haar niets meer moest bijleren qua modegevoel. "Het was zij die mij hielp om komaf te maken met ouderwetse ideeën. Ik ontwierp alles op haar, want ik werk altijd op een model en nooit op een tafel, en zij hielp me vooruit." De privécollectie wordt eerst tentoongesteld tussen 2 en 5 oktober van dit jaar. Op 14 oktober worden de eerste 350 stuks geveild door veilinghuis Gros & Delettrez in Parijs. (AV)