U hoort nog van ons: 10 opkomende namen in de modewereld

Uit de collectie van Alhuwalia met Paul Smith. © GF

Deze ronkende-namen-to-be hadden hun diploma nog niet goed op zak of ze stonden al in de paskamer Rihanna op te meten of Emily Ratajkowski een setje te verkopen. Wat ze nog delen? Ze vieren hun roots én vinden duurzaamheid vanzelfsprekend. Houd ze in het oog!

1. Alhuwalia

Ontwerpster Priya Alhuwalia ken je misschien van haar capsule met Paul Smith, de voorbije lente. Het was immers vriendschap op het eerste gezicht tussen de Britse ontwerpers… En hoewel ze pas in 2018 afstudeerde aan Westminster University als menswear designer, won ze al verschillende awards – recent nog het BFC/GQ Designer Menswear Fund. Het mannenlabel combineert elementen uit Alhuwalia’s dubbele Indiaas-Nigeriaanse afkomst en haar Londense uitvalsbasis. Ze gaat daarbij aan de slag met vintage en overstock, wat past binnen het verantwoorde inkoop- en productiebeleid van het merk. Alhuwalia put inspiratie uit kunst en cultuur in de Afrikaanse en Aziatische diaspora. De stukken ogen vaak nostalgisch en futuristisch tegelijk.

ahluwalia.world

2. Mass Lee

Mass Lee opende onlangs een shop in de Antwerpse Kloosterstraat. Het duo achter het sieradenlabel vond de gedeelde passie voor juwelen dan ook een paar straten verder aan de Modeacademie. Josefine Mass is Fins en put inspiratie uit Scandinavische eenvoud en modernisme. Dabin Lee grijpt naar de lange artisanale traditie en het gedetailleerd design uit haar Koreaanse roots. Wederzijdse bewondering zorgt voor een gemeenschappelijke beeldtaal. Naast de collecties kun je bij hen ook terecht voor maatwerk. Ze maken alles zelf en als het ontwerp erom vraagt, kunnen ze rekenen op de jarenlange expertise van ambachtslui uit de Antwerpse diamantwijk.

mass-lee.com

Mass Lee
Mass Lee © TatjanaHenderieckx
3. Nensi Dojaka

Nensi Dojaka rondde eerst een opleiding lingerieontwerp af voor ze naar Central Saint Martins in Londen trok. Daar zet ze in 2019 – nog in de schoolbanken – haar gelijknamige label op poten, meteen een schot in de roos. De Albanese ontwerpster won in 2021 dan ook de LVMH-prijs, die haar ook nog eens een exclusieve capsulecollectie opleverde bij 24S.com (de onlineboetiek van de luxegroep). Intussen ligt ze in winkelrekken in meer dan dertig landen en zijn Bella Hadid en Emily Ratajkowski grote fans. Dojaka kruist couture met lingerie in elegante stukken die zowel comfortabel als verleidelijk zijn en het vrouwelijke silhouet in de verf zetten. Je draagt ze subtiel, in laagjes of als sexy statement.

nensidojaka.com

Nensi Dojaka
Nensi Dojaka © GF
4. Florentina Leitner

Florentina Leitner zat op haar veertiende al op de modeschool in Wenen en ontwikkelde zo een heel eigen stijl. In 2020 studeerde de Oostenrijkse af aan de Academie als mode- en knitweardesigner en begon ze, na een pitstop in het ontwerpteam van Dries Van Noten, haar eigen label. Haar collecties zijn elegant met een speelse twist, vaak geïnspireerd op films en situaties uit het dagelijks leven. Ze tonen ook Leitners grote voorliefde voor prints, felle kleuren, grote vormen en het tactiele, wat terugkomt in de bijzondere materiaalmixen. Ze wil dat iedereen zich mooi kan voelen in haar stukken, ongeacht leeftijd, sekse of maat, en ontwerpt daarom altijd met inclusiviteit in het achterhoofd.

florentinaleitner.com

Florentina Leitner
Florentina Leitner © GF
5. Zarina Rouge

Als achtjarige zat Zarina Rouge al aan de ontwerptafel voor haar Barbies. Na haar vertaalstudie in Gent bleef ze dan ook met een creatief ei zitten. Terug in haar thuisstad Koksijde schreef ze zich in voor een cursus leerambacht. De handgemaakte (en dus arbeidsintensieve) tassen trokken meteen de aandacht. In 2020 was het merk vertrokken en al snel kon het aanbod de vraag niet meer volgen. Rouge ging op zoek en vond een match in Spanje – een familiaal gerund atelier dat ook luxehuizen aantrekt. De kwaliteitstassen zijn duurzaam (op elk vlak), praktisch en tegelijk elegant en kleurrijk. De productie van elk item blijft bewust beperkt, weinig kans dus dat je loopt te twinnen.

zarinarouge.com

Zarina Rouge
Zarina Rouge © GF
6. Rosie Antwerpen

Marie Martens zwaaide in 2020 af aan de Antwerpse Academie. Vervolgens richtte ze Rosie Antwerp op, samen met haar zus Ellen. Zij bracht een achtergrond in marketing mee én een gedeelde liefde voor kleding en styling. Het jonge, frisse modelabel laat zich trouwens graag inspireren door Roos (vandaar ‘Rosie’), de hippe jongere zus van het duo. In zomer 2021 pakten ze uit met een eerste ready-to-wear collectie, de voorbije zomer openden ze met gelijkgestemde merken de Corner Shop in Antwerpen. Naast speelse, vrouwelijke snits springen ook de grafische prints in het oog. Die zijn ontworpen en handgetekend door Marie.

rosieantwerp.com

Rosie Antwerpen
Rosie Antwerpen © GF
7. Borrenberghs

De Limburgse Tessa Borrenberghs haalde in 2020 een master in Product Design en startte een jaar later haar eigen duurzame label. Dat balanceert op de grens van couture en prêt-à-porter en laat zich het best omschrijven als tijdloze luxemode met nineties vibes. De capsulecollecties worden aangevuld met unieke stukken uit het Belgische atelier. Die scoren intussen bij BV’s zoals Danira Boukhriss, Serine Ayari, Chrostin en Ruth Beeckmans. Borrenberghs maakt van duurzaamheid haar businessmodel en coacht andere merken om dat ook te doen. Verantwoorde materialen, fairtrade productie, minimale ecologische voetafdruk en co zijn dus helemaal vanzelfsprekend.

borrenberghs.com

Borrenberghs
Borrenberghs © KIM MIJS
8. Connor Ives

Conner Ives groeide op in de staat New York, maar behaalde zijn modediploma in 2020 aan het Londense Central Saint Martins. Adwoa Aboah droeg (een remake van) een stuk uit zijn eerstejaarsshow naar het Met Gala van 2017, hij verkocht als student al jurken bij luxeboetiek Browns en Rihanna haalde hem aan boord voor de eerste Fenty-collectie (hij zat ook toen nog op school). Vorig jaar kreeg z’n werk een plekje in het Anna Wintour Costume Center in het MET. En als Anna het zegt… Nochtans debuteerde hij pas in februari 2022 op London Fashion Week met een collectie geïnspireerd op Amerikaanse stijliconen. De mix van nieuw en oud zit bij de duurzame Ives eveneens in het gebruik van – vaak kleurige – gerecycleerde materialen en upcycling.

connerives.com

Connor Ives
Connor Ives © GF
9. Mipinta

Mipinta is het project van Braziliaan Fernando Miró en de Franse Alizée Loubet, die elkaar kennen van La Cambre. Miró komt uit een familie van ambachtslui en raakte dankzij zijn oma gefascineerd door naai-, borduur- en breiwerk en sieraden. Gefrustreerd door de uniformiteit van mannenkleding trok hij naar Europa. In 2021 studeerde hij in Brussel af als designer. Loubet verkaste intussen naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, afdeling kunst in de openbare ruimte. Hun jonge label gaat over vrijheid en onafhankelijkheid, wat vrolijke, diverse en alternatieve mannenmode oplevert, los van stereotypen. Daarmee haalden ze dit jaar de finale van het Festival van Hyères. Mipinta werkt bovendien circulair en hergebruikt materialen.

mipinta.com

Mipinta
Mipinta © BRUNO OLIVEIRA
10. Martha

Martha is het vrouwenlabel van Marc Pengel, geboren op Curaçao, opgegroeid in Amsterdam en afgestudeerd aan de Antwerpse Academie in 2021. Hij lanceerde Martha (de meisjesnaam van zijn moeder) meteen na zijn studie. Bij het ontwerpen baseert hij zich op z’n Caribische wortels om kledingstukken opnieuw uit te vinden en een frisse blik te werpen op luxe. Voor hem moet de kleding vrouwen dezelfde kracht geven die je bij vrouwen uit de Caraïben ziet. De sterkte van Martha is het gedurfde kleurenpalet en de jonge, verfrissende snit. Ook dit merk denkt duurzaam; zo zitten het kantoor en atelier in een CO2-neutraal gebouw in Wilrijk. Met die standplaats hopen ze van Antwerpen snel weer de hotspot van hedendaags design te maken.

marcmartha.com

Martha
Martha © GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content