De wereld kreunt, zo ook de mode-industrie. In België alleen al braken talenten als Walter Van Beirendonck, Olivier Strelli, Christophe Coppens en Luc Duchêne onder de zware financiële druk. Maar is de malaise in de modewereld gewoon een gevolg van de internationale crisis of is er meer aan de hand? Is de tijdsgeest veranderd en moeten we op zoek gaan naar nieuwe werkwijzen of moeten we gewoon op de tanden bijten en het uitzitten?

In het kader van High Fashion Low Countries organiseert Vlaams-Nederlands huis deBuren "Tussen droom en daad"; een gesprek over de crisis in de modewereld. Op donderdag 18 oktober zullen kenners als Rachid Naas (fashion producer), Liesbeth in 't Hout (Dutch Fashion Council, oud-directeur AMFI), Raïssa Verhaeghe (voormalig zakelijk leider Raf Simons) en Anne Zellien (Anne Zellien Jewelry) onder leiding van modeverslaggeefster Veerle Windels hun zegje doen over het veranderende modelandschap en hoe men zich staande kan houden in de huidige modderstroom van nieuwe businessmodellen, diy, e-comerce en new luxury.

Want hoe kan de oude garde overleven en jong talent opbloeien in dit nieuwe klimaat? In hoeverre lopen het beeld van de glamoureuze modewereld dat veel beginnende modestudenten wellicht nog hebben en de keiharde realiteit van het runnen van een eigen label nog gelijk? Maar ook: hoe verschilt de situatie in Nederland van die in België? Op welke manieren worden jonge ontwerpers voorbereid op het opstarten van een eigen lijn en op welke manier spelen de overheid en de fondsen een rol bij het ondersteunen van toptalent? Vragen waar misschien niet onmiddellijk een antwoord op geformuleerd kan worden, maar die wel stof vormen voor een interessant debat. (KS)

"Tussen droom en daad" vindt plaats op donderdag 18 oktober om 20h in Villanella / DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. Toegang is gratis maar reserveren is aanbevolen.

De wereld kreunt, zo ook de mode-industrie. In België alleen al braken talenten als Walter Van Beirendonck, Olivier Strelli, Christophe Coppens en Luc Duchêne onder de zware financiële druk. Maar is de malaise in de modewereld gewoon een gevolg van de internationale crisis of is er meer aan de hand? Is de tijdsgeest veranderd en moeten we op zoek gaan naar nieuwe werkwijzen of moeten we gewoon op de tanden bijten en het uitzitten? In het kader van High Fashion Low Countries organiseert Vlaams-Nederlands huis deBuren "Tussen droom en daad"; een gesprek over de crisis in de modewereld. Op donderdag 18 oktober zullen kenners als Rachid Naas (fashion producer), Liesbeth in 't Hout (Dutch Fashion Council, oud-directeur AMFI), Raïssa Verhaeghe (voormalig zakelijk leider Raf Simons) en Anne Zellien (Anne Zellien Jewelry) onder leiding van modeverslaggeefster Veerle Windels hun zegje doen over het veranderende modelandschap en hoe men zich staande kan houden in de huidige modderstroom van nieuwe businessmodellen, diy, e-comerce en new luxury. Want hoe kan de oude garde overleven en jong talent opbloeien in dit nieuwe klimaat? In hoeverre lopen het beeld van de glamoureuze modewereld dat veel beginnende modestudenten wellicht nog hebben en de keiharde realiteit van het runnen van een eigen label nog gelijk? Maar ook: hoe verschilt de situatie in Nederland van die in België? Op welke manieren worden jonge ontwerpers voorbereid op het opstarten van een eigen lijn en op welke manier spelen de overheid en de fondsen een rol bij het ondersteunen van toptalent? Vragen waar misschien niet onmiddellijk een antwoord op geformuleerd kan worden, maar die wel stof vormen voor een interessant debat. (KS)