Tommy Hilfiger (° 1952, New York) is een tenger jongetje dat in de schoolteams niet meekan. Op zijn zeventiende heeft hij een vakantiejob in een winkeltje in het haventje Hyannis Port. Precies zijn ideeën rond sportkleding en de marinelook zullen later de ontwerpen van Hilfiger beroemd maken.

Weer thuis opent hij een winkel in Elmira: People's Place. Hij ontwerpt kleren onder de naam Jacob Alan en in 1975 heeft hij een keten van zeven winkels. In 1976 gaat hij failliet door zijn losbandige levensstijl. In 1985 richt hij een bedrijfje op dat internationale proporties krijgt. Tijdens zijn huwelijksreis in India, ontwerpt hij er met de steun van een lokale fabrikant een kledinglijn. Terug in New York werkt Tommy samen met Mohan Murjani, de man achter de Gloria Vanderbilt Jeans, en ontwerpt kleding voor Coca-Cola.

In 1992 gaat het bedrijf de beurs op, vanaf 1994 vindt hij kapitaal om een hele resem boetieks te openen. Het merk explodeert. De grote doorbraak komt er als Hilfigers sportieve kleren het zwarte publiek veroveren. Coole hiphoppers als Snoop Doggy Dogg en The Fugees dragen Hilfiger. Het gedistingeerde rood, wit en blauwe logo is overal op straat te zien. In de zomer 2004 komt de nieuwe Hilfiger H-lijn uit, met het model Iman en haar man David Bowie als gezichten.

In december 2004 koopt Hilfiger het label van Karl Lagerfeld voor een niet nader genoemd bedrag. De deal moet Lagerfeld doen groeien; Lagerfeld blijft wel creatief directeur en werkt verder voor Chanel en Fendi. In 2006 viert Tommy Hilfiger zijn twintigste verjaardag in de mode met een grootse show. Honderd modellen dragen rugby sweatshirts, jurken met tennisracketprints en andere accessoires die verwijzen naar zijn carrière als gevierd ontwerper van sportkledij. (GT)

www.tommy.com

Tommy Hilfiger (° 1952, New York) is een tenger jongetje dat in de schoolteams niet meekan. Op zijn zeventiende heeft hij een vakantiejob in een winkeltje in het haventje Hyannis Port. Precies zijn ideeën rond sportkleding en de marinelook zullen later de ontwerpen van Hilfiger beroemd maken.Weer thuis opent hij een winkel in Elmira: People's Place. Hij ontwerpt kleren onder de naam Jacob Alan en in 1975 heeft hij een keten van zeven winkels. In 1976 gaat hij failliet door zijn losbandige levensstijl. In 1985 richt hij een bedrijfje op dat internationale proporties krijgt. Tijdens zijn huwelijksreis in India, ontwerpt hij er met de steun van een lokale fabrikant een kledinglijn. Terug in New York werkt Tommy samen met Mohan Murjani, de man achter de Gloria Vanderbilt Jeans, en ontwerpt kleding voor Coca-Cola.In 1992 gaat het bedrijf de beurs op, vanaf 1994 vindt hij kapitaal om een hele resem boetieks te openen. Het merk explodeert. De grote doorbraak komt er als Hilfigers sportieve kleren het zwarte publiek veroveren. Coole hiphoppers als Snoop Doggy Dogg en The Fugees dragen Hilfiger. Het gedistingeerde rood, wit en blauwe logo is overal op straat te zien. In de zomer 2004 komt de nieuwe Hilfiger H-lijn uit, met het model Iman en haar man David Bowie als gezichten.In december 2004 koopt Hilfiger het label van Karl Lagerfeld voor een niet nader genoemd bedrag. De deal moet Lagerfeld doen groeien; Lagerfeld blijft wel creatief directeur en werkt verder voor Chanel en Fendi. In 2006 viert Tommy Hilfiger zijn twintigste verjaardag in de mode met een grootse show. Honderd modellen dragen rugby sweatshirts, jurken met tennisracketprints en andere accessoires die verwijzen naar zijn carrière als gevierd ontwerper van sportkledij. (GT) www.tommy.com