In januari 2013 lanceerde de modeketen C&A de Reimagine Design Challenge waarbij acht aankomende ontwerpers uit de Europese modehoofdsteden iets bijzonders moesten creëren uit doodgewone alledaagse voorwerpen zoals bestek, kopjes en borden.

De ontwerpers konden hun creaties op de Facebook pagina van C&A uploaden waarop het publiek hun favoriet mocht kiezen. Het grote publiek had een aandeel van 50 procent in de beslissing. Een jury bestaande uit bestuurders, aankopers, ontwerpers en de European Brand Director van C&A, Eva Ziegler, nam de overige 50 procent voor zijn rekening.

Het winnende ontwerp van Tom Van der Borght

Zowel de jury als het publiek kozen massaal voor de Belgische ontwerper Tom Van der Borght die studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas en begin dit jaar zijn eigen merk lanceerde. Zijn ontwerpen kenmerken zich door de combinatie van felle kleuren met psychedelische patronen en stoffen. Hij won eerder ook al de Belgische finale van de Triumph Inspiration Award 2011, de ASVOFF Emerging Talent Award en de Premium Young Designer Award.

Het winnende ontwerp, een buitengewone 'lunchjas', was heel letterlijk geïnspireerd op het alledaagse gebruik van voorwerpen. Hij gebruikte alle materialen - bestek, kopjes en borden - op een heel verrassende manier: voor hij met de voorwerpen aan de slag ging, gebruikte hij ze waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn en fotografeerde hij ze tijdens en na maaltijden.

Tot slot gebruikte hij deze motieven als print voor de stof. Zo slaagde Tom erin om kunst op een bijzonder vaardige wijze te verenigen met het alledaagse en een nieuw perspectief te bieden. Met deze award komt ook een geldprijs van 10.000 euro die Tom zal gebruiken om de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) van Sint-Niklaas te steunen.

"Ik ben er trots op dat mijn werk niet alleen door de mode-experts, maar ook door de onlinegemeenschap naar waarde wordt geschat, en ik ben ontzettend blij dat ik deze academie kan steunen, omdat ze zo'n uiteenlopende groep mensen de kans geeft om hun creativiteit uit te drukken op een heel hoog niveau. Ik hoop dat ik dit prijzengeld kan gebruiken om een jaarlijkse wedstrijd op touw te zetten, waarbij het meest vernieuwende ontwerp uit de afstudeercollecties van de studenten gekozen wordt - een geweldige manier om hen te motiveren", aldus Tom. (RDM)

De prijsuitreiking vindt plaats op 11 april 2013 in Antwerpen. Geïnteresseerden kunnen het winnende concept en de andere ontwerpideeën vinden op de facebookpagina van C&A.

In januari 2013 lanceerde de modeketen C&A de Reimagine Design Challenge waarbij acht aankomende ontwerpers uit de Europese modehoofdsteden iets bijzonders moesten creëren uit doodgewone alledaagse voorwerpen zoals bestek, kopjes en borden. De ontwerpers konden hun creaties op de Facebook pagina van C&A uploaden waarop het publiek hun favoriet mocht kiezen. Het grote publiek had een aandeel van 50 procent in de beslissing. Een jury bestaande uit bestuurders, aankopers, ontwerpers en de European Brand Director van C&A, Eva Ziegler, nam de overige 50 procent voor zijn rekening. Het winnende ontwerp van Tom Van der Borght Zowel de jury als het publiek kozen massaal voor de Belgische ontwerper Tom Van der Borght die studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas en begin dit jaar zijn eigen merk lanceerde. Zijn ontwerpen kenmerken zich door de combinatie van felle kleuren met psychedelische patronen en stoffen. Hij won eerder ook al de Belgische finale van de Triumph Inspiration Award 2011, de ASVOFF Emerging Talent Award en de Premium Young Designer Award. Het winnende ontwerp, een buitengewone 'lunchjas', was heel letterlijk geïnspireerd op het alledaagse gebruik van voorwerpen. Hij gebruikte alle materialen - bestek, kopjes en borden - op een heel verrassende manier: voor hij met de voorwerpen aan de slag ging, gebruikte hij ze waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn en fotografeerde hij ze tijdens en na maaltijden. Tot slot gebruikte hij deze motieven als print voor de stof. Zo slaagde Tom erin om kunst op een bijzonder vaardige wijze te verenigen met het alledaagse en een nieuw perspectief te bieden. Met deze award komt ook een geldprijs van 10.000 euro die Tom zal gebruiken om de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) van Sint-Niklaas te steunen. "Ik ben er trots op dat mijn werk niet alleen door de mode-experts, maar ook door de onlinegemeenschap naar waarde wordt geschat, en ik ben ontzettend blij dat ik deze academie kan steunen, omdat ze zo'n uiteenlopende groep mensen de kans geeft om hun creativiteit uit te drukken op een heel hoog niveau. Ik hoop dat ik dit prijzengeld kan gebruiken om een jaarlijkse wedstrijd op touw te zetten, waarbij het meest vernieuwende ontwerp uit de afstudeercollecties van de studenten gekozen wordt - een geweldige manier om hen te motiveren", aldus Tom. (RDM)