Tom Ford wordt geboren in 1962 in Texas en leert van zijn moeder dat slecht gekleed lopen een vorm van onbeleefdheid is tegenover anderen. Zij is een kleurrijke zuiderse dame met zes echtgenoten op haar palmares en een kleerkast vol Courrègespakjes. Als hij twaalf is, krijgt hij van haar een paar Guccimocassins.

In 1986 studeert hij af aan Parsons School of Design in New York, richting interieur- en modedesign. Hij vindt werk als ontwerper bij Perry Ellis onder Marc Jacobs en later bij Cathy Hardwick. In 1990 gaat hij naar Gucci in Italië en promoveert er in 1994 tot creatief directeur. Zijn eerste show bij Gucci zorgt voor een aardverschuiving: de omzet explodeert en Ford is er ineens God. Als geen ander weet hij de Gucciglamour op het publiek over te brengen.
Vanaf dan verdeelt hij zijn tijd tussen Milaan, Parijs, Londen (waar de nieuwe Gucci werkstudio is) en Santa Fe in Texas. In 2000 koopt Gucci Rive Gauche van Yves Saint Laurent en Ford wordt er de prêt-à-porterontwerper. Hij toont dierenprints op kaftans en vloeiende jurken, broeken en topjes. De omzet is goed, maar tussen Ford en YSL botert het niet over de te volgen koers. In januari 2002 stapt YSL op.

In november 2003 kondigt ook Ford zijn vertrek aan bij Gucci. In maart 2004 krijgt hij in LA de Rodeo Drive Walk of Style Award. Ondertussen gonst het van geruchten dat Ford zich op de filmindustrie wil storten. Samen met Domenico de Sole, een ex-collega van bij Gucci, start hij de firma Tom Ford. Hij werkt samen met cosmeticagigant Estée Lauder voor een lijn schoonheidsproducten, geuren en een brillencollectie, die eind 2005 worden gelanceerd. In september 2007 breidt hij zijn merk uit met een prêt-à-porter kledingslijn voor mannen. Eerder dat jaar, in april, opende hij zijn eerste winkel op Madison Avenue in New York. Vanaf dan opent Tom Ford wereldwijd nieuwe winkels.

In 2008 verfilmt hij samen met regisseur David Scearce het boek 'A single man'. De film werd genomineerd voor een gouden leeuw op het Internationaal Filmfestival van Venetië, en hoofdrolspeler Colin Firth won er de Volpi Cup voor beste acteur.
(GT)

www.tomford.com

Tom Ford wordt geboren in 1962 in Texas en leert van zijn moeder dat slecht gekleed lopen een vorm van onbeleefdheid is tegenover anderen. Zij is een kleurrijke zuiderse dame met zes echtgenoten op haar palmares en een kleerkast vol Courrègespakjes. Als hij twaalf is, krijgt hij van haar een paar Guccimocassins.In 1986 studeert hij af aan Parsons School of Design in New York, richting interieur- en modedesign. Hij vindt werk als ontwerper bij Perry Ellis onder Marc Jacobs en later bij Cathy Hardwick. In 1990 gaat hij naar Gucci in Italië en promoveert er in 1994 tot creatief directeur. Zijn eerste show bij Gucci zorgt voor een aardverschuiving: de omzet explodeert en Ford is er ineens God. Als geen ander weet hij de Gucciglamour op het publiek over te brengen. Vanaf dan verdeelt hij zijn tijd tussen Milaan, Parijs, Londen (waar de nieuwe Gucci werkstudio is) en Santa Fe in Texas. In 2000 koopt Gucci Rive Gauche van Yves Saint Laurent en Ford wordt er de prêt-à-porterontwerper. Hij toont dierenprints op kaftans en vloeiende jurken, broeken en topjes. De omzet is goed, maar tussen Ford en YSL botert het niet over de te volgen koers. In januari 2002 stapt YSL op.In november 2003 kondigt ook Ford zijn vertrek aan bij Gucci. In maart 2004 krijgt hij in LA de Rodeo Drive Walk of Style Award. Ondertussen gonst het van geruchten dat Ford zich op de filmindustrie wil storten. Samen met Domenico de Sole, een ex-collega van bij Gucci, start hij de firma Tom Ford. Hij werkt samen met cosmeticagigant Estée Lauder voor een lijn schoonheidsproducten, geuren en een brillencollectie, die eind 2005 worden gelanceerd. In september 2007 breidt hij zijn merk uit met een prêt-à-porter kledingslijn voor mannen. Eerder dat jaar, in april, opende hij zijn eerste winkel op Madison Avenue in New York. Vanaf dan opent Tom Ford wereldwijd nieuwe winkels. In 2008 verfilmt hij samen met regisseur David Scearce het boek 'A single man'. De film werd genomineerd voor een gouden leeuw op het Internationaal Filmfestival van Venetië, en hoofdrolspeler Colin Firth won er de Volpi Cup voor beste acteur. (GT) www.tomford.com