Tips voor een lenteschoonmaak van je kleerkast

© Thinkstock

Het is lente dus krijgen we weer zin in een nieuwe garderobe en mogen de winterkleren verbannen worden naar de zolder. Daarvoor moet natuurlijk eerst plaats gemaakt worden in de kleerkast en met deze tips wordt het opruimen nét dat ietsje leuker.

Het is lente dus krijgen we weer zin in een nieuwe garderobe en mogen de winterkleren verbannen worden naar de zolder. Daarvoor moet natuurlijk eerst plaats gemaakt worden in de kleerkast en met deze tips wordt het opruimen nét dat ietsje leuker.

Zorg voor sfeer

Open de gordijnen en laat alle zonnestralen binnenvallen, de zon zorgt voor extra energie tijdens het sorteren. Zet ook je mp3-speler klaar met een leuke playlist vol vrolijke zomernummers. Daar krijg je een instant zomergevoel en een goed humeur van, opruimen gaat bovendien een pak sneller met een beat onder. Doe ook een comfortabele outfit aan waar je goed in kan bewegen, zo kan opruimen ook een nuttig alternatief zijn voor de sportschool.

Verdeel en heers

Stippel je aanpak goed uit. Begin met je kleerkast, daarna met de lingerielade en tot slot de badkamerkast. Bezie het opruimen als een geheel van verschillende kleine taken want anders lijkt het veel meer werk. Beperk je tot één project per keer zodat je niet ontmoedigd geraakt.

Selecteer zorgvuldig
Haal alles uit je kleerkast en maak verschillende stapels, één met kleren om weg te gooien en één met dingen die je wil bijhouden. Maak ook een stapel voor je winterkledij en eventueel een ‘misschien’ stapel die je later nog eens doorneemt. Op de stapel met dingen om bij te houden leg je enkel kleding dat je regelmatig draagt. Wees sterk en begin niet te twijfelen, dingen die je nauwelijks aandoet nemen toch alleen maar plaats in. Als je de harde keuze hebt gemaakt kan je de ‘misschien’ stapel aanpakken. Definieer ook je persoonlijke stijl, sommige dingen passen daar misschien niet meer bij. Hou alleen de kleren bij die je echt mooi vindt en maak ondertussen een lijstje van dingen die je nodig hebt. Kleding met een louter sentimentale waarde kan je beter ergens anders bewaren.

Stel jezelf sterke vragen
Wees eerlijk met jezelf! “Ga ik mijn versleten lievelingsschoenen echt nog naar de schoenmaker brengen of is het tijd om ze los te laten en een nieuw paar te kopen?” Ja dus! En in die te kleine jeansbroek ga je waarschijnlijk toch nooit meer inpassen, koop liever een nieuwe die wel past. Miskopen gaan onverbiddelijk naar vriendinnen of de kringloopwinkel, je maakt er iemand anders blij mee en jij hebt meer plaats. Doe dingen weg als je ze al twee jaar niet meer gedragen hebt. Kijk zeker in de badkamerkast alle datums na van beautyproducten. Gooi producten weg die van kleur veranderd zijn of die je al een jaar niet meer hebt gebruikt.

Organiseren is een must
Je hebt alles gesorteerd, wat nu? Prop deze stapels niet lukraak opnieuw in de kast maar vouw alles netjes op en organiseer je kleding. Hang ze per gelegenheid (werk, uitgaan, vrije tijd) en per kleur of per item (rokken, blouses, jurken). Maak eventueel foto’s van je outfits en plak ze op de deur van je kast, zo weet je perfect wat bij wat past en hoef je ’s ochtends niet zo lang na te denken. Maak eventueel een lijst van de dingen waarvan je vergeten was dat ze je had. De volgende keer als je weer niets om aan te trekken hebt kan je hier beroep op doen. Hang je winterkleren in een aparte kast of stockeer ze in een leuke opbergdoos. Als je nog te weinig plaats hebt schaf een paar extra schappen aan voor in de kast en schoenrekken om je schoenen in op te bergen.

Verwen jezelf
Al dat harde werk verdient natuurlijk een extraatje. Beloon jezelf na het opruimen op enkele nieuwe stuks. Nu je net je garderobe hebt gesorteerd weet je perfect wat je al hebt en wat je nog kan gebruiken. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content