Succesvol vintage kleding shoppen dankzij deze tips

© youtube

Wie ooit al een namiddag gefrustreerd door kledingrekken van de tweedehandszaak heeft gewroet zal het beamen: thriften is een kunst. Deze tips kunnen je helpen om jouw schat te vinden.

  • Time(ing) is money Het is belangrijk om te weten wanneer de nieuwe lading in de rekken wordt gehangen en wanneer de hoogste kortingen te scoren vallen. Verschillende tweedehandswinkels veranderen hun stock maandelijks, waardoor de laatste week van de maand het goedkoopst is. De ene shop werkt met gekleurde kaartjes, de andere geeft stapelkortingen en sommigen maken het zichzelf makkelijk en doen maandelijks alles aan een, twee of drie euro van de hand.
  • Laat anderen het werk voor jou doen Is het doorspitten van eindeloze kledingrekken niet jouw ding maar heb je wel je zinnen gezet op een mantelpakje uit de fifties of een vintage Delvaux? Gelukkig zijn er anderen die zich geroepen voelen om hun klanten te verzekeren dat hun thrift een treasure wordt door zich te specialiseren in designer goodies uit een verloren tijdperk. Verwacht hier geen koopjes aan enkele euro’s, maar wel unieke stuks die reeds bewezen hebben de tand des tijds te doorstaan.
  • Werk gender- en leeftijdoverschrijdend In de rekken voor mannen kom je soms fantastische truien of flanellen hemden tegen en met de oversized trend kom je gerust weg met een mannenitem. Vrouwen die wat slanker en korter gebouwd zijn kunnen ook hun slag slaan in het kindergedeelte. Afgewassen T-shirtjes met cartoonfiguren? Wij waren je voor, Jeremy Scott.
  • Staar je niet blind op de oorspronkelijke functie Nee, de rechte pijpen van die jeansbroek staan je niet, maar je bent gek van de washing en hij zit fantastisch? Maak er dan een jeansshort van. Een jurkje gevonden waarvan het lijfje nogal strak zit? Hallo nieuwe rok! Durf je kledingstuk aan te passen of voor andere doeleinden gebruiken. Het belangrijkste is dat de stukken in de rekken een tweede leven krijgen, zij het als warme wintertrui, zij het als debardeur.
  • Wees eerlijk met jezelf Bovenstaande geschreven zijnde: als je niet handig bent met een naaimachine is het waarschijnlijk geen goed idee om een mooie sprei te kopen omdat je de stof wil gebruiken om er een kaftan van te maken. Weet wat voor werk er te verrichten valt en of een kledingstuk nog gered kan worden. Een verloren knoop of een doorgescheurde naad zijn makkelijk te herstellen, een kapotte ritssluiting is mits wat handigheid ook nog op te lossen maar je gaat echt geen volledige avond wijden aan het stoppen van mottengaten in een trui die je maar drie euro heeft gekost.
  • Wees voorbereid op je missie Een tweedehandswinkel is praktisch ingericht, en dat betekent niet altijd “om het de klant zoveel mogelijk naar zijn of haar zin te maken”. Vaak is er geen bankcontact, dus neem cash geld mee, en de mogelijkheid bestaat dat je je vondsten zal moeten passen voor de spiegel in de winkel. Een legging en een strakke top onder je kleding kunnen je daarbij van dienst zijn. Tweedehandsshoppen is bovendien geen activiteit die je moet ondernemen wanneer je gehaast bent: in een keten mag alles dan wel per maat en per kleur hangen, in een tweedehandswinkel moet je soms een half uur lang graven en wegtikken eer je je schat gevonden hebt. Laat dat nu net de charme van het thriften zijn.
  • Neem zeker ook een kijkje online Websites als marktplaats en kapaza worden iedere minuut aangevuld met miskopen en erfstukken en daar zitten heel wat fraaie stuks tussen. Zeker zijn van je stuk? Concepten als labellov, labelcrush en vestiaire collective zorgden al meer dan eens voor een geslaagde date tussen klant en designerstuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content