Shoppingtips voor ecochics

De termen bio, eco, organic en fair trade zijn haast basiswoordenschat geworden. Op de catwalk schoppen ontwerpers als Stella McCartney de couturewereld een geweten. Maar ook in het straatbeeld duiken groene begrippen steeds meer op. H&M maakt sinds enkele jaren gebruik van organisch katoen (denk aan de Garden en Conscious Collection) en lanceerde een biologische beautycollectie. Ook C&A en JBC volgen.

Maar de pogingen van deze kledinggiganten liggen meer en meer onder vuur. De ketens krijgen af te rekenen met veel kritiek van verschillende milieu-organisaties. In hoeverre hun lijnen effectief ‘organic’ en ‘fair trade’ zijn, is dan ook een veelgestelde vraag.

Ecochique

Betrouwbaarder is het groeiende groene mode-aanbod van de kleinere modezaken. Vergeet flodderbroeken in afgebleekte kleuren, vormeloze truien en T-shirts met gebatikte motieven: een nieuwe golf van hippe, verantwoorde kledingwinkels overspoelt sinds enkele jaren het Belgische modelandschap. Wij varen dan ook graag mee op deze koers met enkele groene shoppingtips.

Today is a good day! is Antwerpens hipste ecoshop, strategisch gelegen in de Nationalestraat. Het aanbod is volledig ecologisch verantwoord, met stukken in organisch katoen en schoenen van vegetaal gekleurd leer. Maar dat maakt de collectie daarom niet minder aantrekkelijk. Merken als Nudie Jeans, People Tree, Monkee Genes en Komodo maken het aanbod modieus en hip. Je kan er ook met ecocheques betalen, of online je slag slaan.

Ook Haleluja, de trendy conceptstore op de Brusselse Graanmarkt, gaat voor groene mode. Met een exclusief designergamma mikt Sonja Noël, oprichtster van het Brusselse Stijl en van deze conceptstore, op de bewuste modeliefhebber. Frisse ontwerpen van een nieuwe generatie jonge designers maken deze winkel een bezoek meer dan waard.

Voor ecofashion in Leuven kan je terecht bij Dimanche à Bamako, de design- en kledingwinkel van Laurence Baeyens. Je vindt er een selectie van unieke en ‘eerlijke’ kleding, juwelen en design. Daarnaast is de boetiek het verkooppunt in Leuven van Le Fabuleux Marcel de Bruxelles. Shoppen kan ook online.

Nieuw op het web is de Gentse online ecoshop Goed van doen. Het aanbod is uiteenlopend en gaat van (kinder)kleding, ondergoed, schrijfmateriaal, postkaartjes en keukengerief tot vegetarische kookboeken. Goed van doen heeft sinds kort ook een eigen T-shirtlabel.

Geen kleding maar wel verantwoorde haar- en gezichtsverzorging, dat vind je bij kapperszaak Clientology. Dit biokapsalon, dat recent een tweede vestiging in Antwerpen heeft geopend, werkt enkel met biologische producten. Bovendien kan je je er laten verwennen met een massage, een maquillagesessie of een kopje biothee. Een ideale afsluiter voor een dagje ecoshopping dus.

Meer tips?

Surf naar www.stylemegreen.com, een platform voor een stijlvol en ecologisch leven, of naar www.iloveeco.be, een webgids die je door de ganse ecojungle leidt.

Astrid Haerens

Adressen: Today is a good day – Nationalestraat 73, Antwerpen Haleluja – Graanmarkt 16, Brussel Dimanche à Bamako – Halfmaartstraat 17, Leuven Clientology – Leopoldstraat 51a

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content