In de VS hebben een aantal grote retailers, onder wie Macy's, een software-systeem in gebruik genomen dat "seriële ruilers" eruit moet gooien. Dat zijn mensen die iets aankopen met de bedoeling het in te ruilen nadat ze het één keer gedragen hebben. Die praktijk zou de warenhuizen afgelopen jaar ongeveer 14,8 miljard gekost hebben, zo schrijft The New York Times op zijn site.

Het Retail Equation systeem signaleert wanneer mensen op regelmatige basis kleren terugbrengen. Wie dus van plan was zijn glamoureuze eindejaarsoutfit op 1 januari in te ruilen voor een casual tenue, is eraan voor de moeite.

Doordat het systeem dit type klanten moeiteloos kan aanduiden, wordt de algemene ruilpolitiek wel iets soepeler. Daar hebben de retailers ook belang bij, want wanneer klanten weten dat ze iets kunnen terugbrengen, gaan ze ook sneller iets kopen, zo blijkt uit een studie van de Georgia State University.

Enkele vragen blijven echter onbeantwoord. Wat gaan winkels precies doen met de "seriële inruilers" nu ze over de technologie beschikken om hen op te sporen? Hen elke ruil ontzeggen? Hen de toegang tot de winkel weigeren?

Ann Heylens.

In de VS hebben een aantal grote retailers, onder wie Macy's, een software-systeem in gebruik genomen dat "seriële ruilers" eruit moet gooien. Dat zijn mensen die iets aankopen met de bedoeling het in te ruilen nadat ze het één keer gedragen hebben. Die praktijk zou de warenhuizen afgelopen jaar ongeveer 14,8 miljard gekost hebben, zo schrijft The New York Times op zijn site. Het Retail Equation systeem signaleert wanneer mensen op regelmatige basis kleren terugbrengen. Wie dus van plan was zijn glamoureuze eindejaarsoutfit op 1 januari in te ruilen voor een casual tenue, is eraan voor de moeite. Doordat het systeem dit type klanten moeiteloos kan aanduiden, wordt de algemene ruilpolitiek wel iets soepeler. Daar hebben de retailers ook belang bij, want wanneer klanten weten dat ze iets kunnen terugbrengen, gaan ze ook sneller iets kopen, zo blijkt uit een studie van de Georgia State University. Enkele vragen blijven echter onbeantwoord. Wat gaan winkels precies doen met de "seriële inruilers" nu ze over de technologie beschikken om hen op te sporen? Hen elke ruil ontzeggen? Hen de toegang tot de winkel weigeren? Ann Heylens.