Shoppen in Gent: acht winkels met een eigen smoel

Koedefoedre © Wouter Van Vaerenbergh

Nieuwe winkels, een klassieker die een dubbele verjaardag viert en de wedergeboorte van een topboetiek. Het scala aan boetieks met wow-factor in Gent blijft tot de verbeelding spreken.

MODE: hippe Deense labels in nostalgisch decor

Scandinavische mode in een vintage pand? Daarvoor moet u bij Wearable in Steendam zijn. Claudia De Baets (28) brengt al drie jaar de tofste Deense merken naar Gent, eerst via haar webwinkel en pop-up sales en sinds vorig jaar in haar eigen winkel. De zaak oogt niet minimalistisch en clean zoals je bij de Scandinavische stijl zou verwachten, maar ademt veeleer de sfeer van een gezellig nostalgisch winkeltje uit. Een bewuste keuze van de zaakvoerster, die zelfs het geweldige oude behangpapier met ooievaarsmotief van Priem aan de muren liet hangen. De Deense brands Soft Rebels, Pop Copenhagen en Moves by Minimum vormen het hart van het aanbod, sinds kort aangevuld met het Franse merk FRNCH.

Wearable
Wearable© Wouter Van Vaerenbergh

De drie must haves van Wearable:

1. een lichtblauw tweedelig kostuum met krijtstreep, Soft Rebels

2. lang kleedje met bloemenmotief in geel, hét trendkleur voor de zomer 2019, Moves by Minimum

3. kort kleedje met geometrische figuren in de seizoenskleuren, FRNCH

Wearable, Steendam 55, wear-able.be

BOEKEN EN GESCHENKEN: voor een straffe koffietafel

Nergens komt het begrip ‘salontafelboek’ beter tot zijn recht dan in de boeken- en geschenkenwinkel The Other Shop. De strakke presentatie van de boeken, die uitnodigend uitgestald liggen op de vele lange tafels, doet zin krijgen om ze in huis te halen.

Shoppen in Gent: acht winkels met een eigen smoel

Welke hobby je ook uitoefent, welke interesse je ook hebt, in deze smaakvol ingerichte winkel vind je ongetwijfeld je gading. Ook wie een leuk of origineel kaartje zoekt, komt hier aan zijn trekken. Verder biedt de boetiek een royaal aanbod aan leuke cadeauspulletjes, zoals duurzame flessen, herbruikbare koffiebekers, vlinders, posters, tote bags, enz.

The Other Shop, Mageleinstraat 40, facebook.com/theothershop.gent

GROEN: vers van het veld

‘Voel eens hoe stevig deze stengel is.’ Zaakvoerster Paulien Verhaest van de nagelnieuwe bloemenwinkel Blommm toont ons een lokaal geteelde biotulp die rechtstreeks van het veld komt en straks zijn plek krijgt in een Blommmeke, een sprankelend boeket van seizoensbloemen. Het concept van Blommm is even simpel als briljant: dagverse biologische gekweekte bloemen rechtstreeks van het veld tot in je huiskamer brengen. De winkel is de logische voortzetting van de webshop, die al twee jaar bestaat en meteen een succes bleek.

Blommm
Blommm

Hoe is het idee ontstaan om te werken met enkel dagverse bloemen?

‘Twee jaar geleden wou ik beginnen als lokale bloementeler, vanuit de verontwaardiging dat we hier zo veel bloemen kunnen kopen die van ver komen, terwijl er op onze Vlaamse velden zoveel moois bloeit.’

Hoe waren de eerste reacties?

‘Ik zocht contact met enkele lokale telers, maar die waren nogal sceptisch. ‘Probeer maar, Paulien, maar je zult snel merken dat niemand wakker ligt van biologische, lokaal gekweekte bloemen’, kreeg ik te horen. Ik vond dat zo jammer, maar liet me niet afschrikken. Ik ben toen een crowdfundingcampagne gestart en na negen dagen had ik voldoende budget verzameld om van start te gaan met de webshop. Na de succesvolle webwinkel en na een geslaagd pop-upinitiatief vorige winter vond ik het nu tijd om ook een permanent winkeltje te openen.’

Blommm
Blommm

Hoe komt een Blommmeke, jullie dagelijks vers boeket zeg maar, tot stand?

‘De bloemen worden ’s avonds geplukt op de velden van de acht Vlaamse telers met wie we samenwerken en meteen naar ons atelier gebracht, waar ze de nacht in een koele omgeving doorbrengen. ’s Anderdaags maken we met de verse bloemen ons boeket in drie formaten dat we ter plaatse verkopen of via een fietskoerier naar onze afhaalpunten brengen waar de klanten ze kunnen ophalen.’

Er is ook een theeassortiment?

‘Van onze bloemen en kruiden maken we ook thee. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de winter te overbruggen met een aanbod van verse thee. Maar die was zo populair dat we beslist hebben om het hele jaar door thee aan te bieden.’

Blommm, Waaistraat 4, blommm.be

MODE Lekker leder

Wat?

Nieuw, smaakvol ingericht snuisterwinkeltje waar de lekkere geur van de leren handtassen en portefeuilles je tegemoetkomt zodra je de deur opentrekt.

Wie?

Jonge vijftiger Leen werkte de voorbije negentien jaar in een boetiek en achtte nu de tijd rijp om een eigen boetiek op te starten, samen met haar levenspartner Patrick. Omdat Leen verzot is op leder, was de keuze om van leren accessoires de basis van de winkel te maken snel gemaakt, aangevuld met honderden andere leuke hebbedingen.

Koedefoedre
Koedefoedre

Aanbod?

Leren tassen en accessoires van Aunts & Uncles, pennen gemaakt van Venetiaans Muranoglas van Bortoletti, horloges van Oozoo, keukenspullen van Orla Kiely, vintage tools van Gentlemen’s Hardware, handgemaakte tassen in linnen en leder en de kleurrijke kousen van Hop Socks & Bags, schattige gadgets van Legami, eco notebooks van Happily Ever After, en nog veel meer.

Extra?

Niet uitgestald omdat ze veel plaats innemen, maar zeker de moeite om te ontdekken: coole paraplu’s in speelse vormen en bonte tinten, om zelfs op de natste dagen vrolijk van te worden.

Koedefoedre, Koestraat 21, koedefoedre.be

MODE: frisse fashion uit het Hoge Noorden

Wat?

In het pand waar vroeger de Wasbar in de Nederkouter zat, is nu de Scandinavisch geïnspireerde modeboetiek ANKR ondergebracht.

Wie?

Samen met haar vriend runt zaakvoerster Shirah Miroir (32) al sinds vijf jaar de boetiek Ferm in Oostende. Met ANKR brengt ze een gelijkaardige concept store met mode uit het Hoge Noorden naar Gent, de stad waar ze destijds taal- en letterkunde studeerde.

Naam?

Komt van de uitdrukking Home is where you drop your Ankr, de baseline van de shop. Shirah benadrukt daarmee dat ze resoluut voor een persoonlijke aanpak kiest en een sfeer wil creëren waarin de klanten zich meteen thuis voelen.

ANKR
ANKR

Aanbod?

Dames- en mannenmode met veel Deense merken, o.a. Object, Y.A.S, Ichi en Selected.

Blikvangers?

Vrolijke maxikleedjes met allerlei prints of bloemenmotieven vormen een grote zomerhit. Maar ook de rustige aardetinten zijn bijzonder trendy.

Extra?

Kledij vormt de hoofdmoot van het aanbod van de winkel, maar ANKR heeft ook een knusse hoek met Nederlandse en Belgische meubels en interieurspullen. Let ook op de fraaie inrichting van de zaak, een realisatie van Maarten Makelberge van Studio Mowk. De interieurarchitect ontwierp ook de fraaie toonbank.

ANKR, Nederkouter 109, facebook.com/ankr.gent

GESCHENKEN: bonte vrolijkheid

Feest in de Jan Breydelstraat: het bekend winkeltje The Fallen Angels blaast dit jaar respectievelijk veertig en twintig kaarsjes uit. Een dubbele verjaardag, jawel, want het gaat in feite over twee zaken onder één dak met elk hun eigen ingang.

The Fallen Angels
The Fallen Angels

Mama Isabelle Steel startte de zaak in 1979 op, dochter Ganesha Vancoillie opende twintig jaar later haar zaak in de rechterkant van het pand. The Fallen Angels is een snuisterparadijs waar je een onwaarschijnlijk aanbod vindt van cadeaus om vrolijk van te worden: filmaffiches, posters, poppen, knuffels, vintage vliegtuigen en boten, interieurspulletjes, … het bont en kleurrijk assortiment is oneindig groot. Bijzonder trots is Ganesha op de speelse collectie retro en vintage kaartjes, posters en tassen die moeder en dochter samen ontwerpen. Alleen al voor de fraaie dubbele etalage is een bezoek aan de boetiek een omweg waard. Ganesha werkt regelmatig samen met kunstenaars, ontwerpers en fotografen om haar etalage een eigenzinnige toets te geven.

The Fallen Angels
The Fallen Angels

Honderden gadgets en cadeau-ideeën vind je hier, maar misschien is de grootste reden om een bezoek aan deze concept store avant la lettre Ganesha zelf: haar warme persoonlijkheid werkt zo aanstekelijk dat je niet alleen met een fijn geschenk maar ook met een blij gevoel weer naar buiten stapt.

The Fallen Angels, Jan Breydelstraat 29-31, the-fallen-angels.com

MODE: ode aan de trouwe viervoeter

Nieuwe naam, zelfde gezichten. De populaire boetiek Rewind Women is niet langer, maar wordt herboren als Ida. De vroegere eigenaar Christophe Urbain liet de zaak over en concentreert zich nu enkel op zijn mannenwinkel aan de overkant en op enkele nieuwe projecten. De straffe madammen die nu de teugels in handen hebben, zijn Candice Reijers en Fiona Snauwaert. Candice was gedurende acht jaar verantwoordelijk als shopmanager en inkoper, Fiona werkte ook al geruime tijd in de zaak als verkoopster.

Ida
Ida

Bij een nieuw verhaal hoort een nieuwe naam. Candice wou de naam Ida altijd geven aan haar eerste baby en omdat de twee jongedames hun zaak als hun eerste kindje beschouwen, was de keuze snel gemaakt. De vertrouwde labels (o.a. Won Hundred en Libertine) blijven behouden in de vernieuwde boetiek, maar daarnaast doen enkele nieuwe, jonge merken als Edited en Lazy Oaf hun intrede. Ook de eigen ontwerpen van Candice springen in het oog, met knusse handgemaakte sweaters in vrolijke kleuren en grappige hondenprints. Candice en Fiona zijn weg van honden en die voorliefde vind je ook terug in de shop.

Ida, Sint-Pietersnieuwstraat 44, idastore.be

CONCEPT: waar is da feestje?

Wanneer je Yay binnenkomt kom je ogen te kort, zo overweldigend is het aanbod partyspullen en cadeautjes voor het perfecte kinderfeestje. Vlak bij de ingang worden we ondergedompeld in de wereld van de ridders en prinsessen. Ook de kleurige rollen crêpepapier springen meteen in het oog. Een eigen ontwerp van zaakvoerster Fabienne. De winkel heeft de volledige collectie van feestartikelenspecialist Meri Meri in huis, naast vele spullen van My Little Day en Ginger Ray. Kortom, in dit feestpaleis vind je alles om de feestvarkens een onvergetelijke dag te bezorgen.

Yay
Yay

Hun vier populairste feestitems:

1. Alles wat met unicorns te maken heeft. De eenhoorn is de must have van dit jaar.

2. De alpacaknuffels: onweerstaanbaar schattig.

3. Ballonnen, met name de perfect ronde transparante Orb-ballonnen zijn in trek.

4. Slingers:

YAY, Korte Meer 23, yay-conceptstore.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content