Negen jaar na de oprichting van ZUID is het merk uitgegroeid tot een vaste waarde in de Belgische modewereld, met meer dan 20 verkooppunten, waaronder Graphie Sud (Brussel), L'Héroïne (Brugge), Kiasma (Roeselare) en een eigen boetiek op het Antwerpse Zuid.

De zomercollectie van het Antwerpse label bestaat onder meer uit soepele jurkjes in pastelgeel, wijde broeken in hemelsblauw en een mouwloze maxi-dress, allemaal vernoemd naar een figuur uit de jazzwereld. Renée Van Beurden toont met deze collectie opnieuw haar voorliefde voor pure snits en minimalistische volumes.

Een eigen label opstarten is een grote en dappere stap. Hoe ben je negen jaar geleden begonnen met het runnen van een eigen merk?

Ik heb deze stap eigenlijk niet echt voorbereid. Ik was 53 en mijn kinderen waren het huis uit. Aangezien zij nog regelmatig in mijn kleerkast zaten en ik het een enorme uitdaging vond om op eigen houtje het een en ander in elkaar te zetten, wilde ik het graag zelf proberen. Een goede vriend was fabrikant en moedigde me aan. Het was dus snel beslist. Ik wilde enkel eerlijke materialen en mooie kleuren. 'Less is more' is mijn motto.

Hoe zou je de stijl van de Belgische vrouw omschrijven?

Is er wel een typische stijl van de Belgische vrouw? De stijl van de Antwerpse vrouw verschilt duidelijk van die van de Brusselse of Limburgse vrouw. De stijl van een zelfstandige, dynamische, no-nonsense, verzorgde Belgische vrouw is wat mij aanspreekt. Met Zuid wil ik dit benadrukken.

Welke andere nationaliteit(en) passen bij Zuid?

De eenvoud van Scandinavië en de klassiekers uit Frankrijk sluiten goed aan bij Zuid.

Alle prints van Zuid worden specifiek voor jouw label geproduceerd. Dat is niet zo bij alle merken. Waar haal je de inspiratie?

De inspiratie voor een print kan overal vandaan komen. Oude stoffen op de rommelmarkt, een zicht uit het raam tijdens een autorit, details uit een boek, een boeket bloemen, de bedsprei van mijn oma, enzovoort. Het motief wordt soms uitvergroot of verkleind en de kleuren worden gewijzigd of toegevoegd. Ik neem aan dat ander merken dit ook doen, maar op deze manier is het haast onmogelijk dat verschillende merken dezelfde print gebruiken in hun collecties.

Het is ook mogelijk stoffen aan te kopen die al geprint zijn, maar dit is iets wat wij nog nooit gedaan hebben.

Van waar je eeuwige liefde voor de kleur blauw?

Blauw geeft mij een zekere rust en ik vind de kleur mooi staan bij iedereen. Het is moeilijk te zeggen waar die liefde precies vandaan komt. Vroeger ging mijn moeder altijd met ons shoppen in Turnhout omdat daar alles veel mooier was. Ik ben afkomstig uit het Nederlandse Goirle en daar was de kleur blauw altijd veel minder mooi dan in Turnhout.

Contrasten zijn een belangrijk element in je collecties. Welke adjectieven passen bij nog de Zuid-vrouw?

Vrouwelijk, eenvoudig/minimalistisch, eerlijk, dynamisch, oog voor details, modieus, speels en levensgenieter.

Hoe belangrijk zijn duurzaamheid en kwaliteit voor jou?

Met Zuid probeer ik loyaliteit te vertonen tegenover de mensen met wie ik samenwerk, zowel met de fabrikanten als met de klanten en het personeel. In mijn ogen is dit ook een vorm van duurzaamheid.

Wat de kwaliteit betreft; de eerlijkheid van de stoffen en van de makelij dragen we hoog in het vaandel bij Zuid.

(LP)

Denkzuid.be

Negen jaar na de oprichting van ZUID is het merk uitgegroeid tot een vaste waarde in de Belgische modewereld, met meer dan 20 verkooppunten, waaronder Graphie Sud (Brussel), L'Héroïne (Brugge), Kiasma (Roeselare) en een eigen boetiek op het Antwerpse Zuid. De zomercollectie van het Antwerpse label bestaat onder meer uit soepele jurkjes in pastelgeel, wijde broeken in hemelsblauw en een mouwloze maxi-dress, allemaal vernoemd naar een figuur uit de jazzwereld. Renée Van Beurden toont met deze collectie opnieuw haar voorliefde voor pure snits en minimalistische volumes. Een eigen label opstarten is een grote en dappere stap. Hoe ben je negen jaar geleden begonnen met het runnen van een eigen merk?Ik heb deze stap eigenlijk niet echt voorbereid. Ik was 53 en mijn kinderen waren het huis uit. Aangezien zij nog regelmatig in mijn kleerkast zaten en ik het een enorme uitdaging vond om op eigen houtje het een en ander in elkaar te zetten, wilde ik het graag zelf proberen. Een goede vriend was fabrikant en moedigde me aan. Het was dus snel beslist. Ik wilde enkel eerlijke materialen en mooie kleuren. 'Less is more' is mijn motto.Hoe zou je de stijl van de Belgische vrouw omschrijven?Van waar je eeuwige liefde voor de kleur blauw?Hoe belangrijk zijn duurzaamheid en kwaliteit voor jou?Met Zuid probeer ik loyaliteit te vertonen tegenover de mensen met wie ik samenwerk, zowel met de fabrikanten als met de klanten en het personeel. In mijn ogen is dit ook een vorm van duurzaamheid. Wat de kwaliteit betreft; de eerlijkheid van de stoffen en van de makelij dragen we hoog in het vaandel bij Zuid.(LP)Denkzuid.be