Paris Fashion Week: look van de dag

Paris Fashion Week: look van de dag
Sacai © isopix

Dior © ISOPIX

De vijftigste verjaardag van mei '68 staat voor de deur. Maria Grazia Chiuri blikt terug op die bewogen periode, die ook in de mode een revolutie teweegbracht, voor de herfst/wintercollectie van Dior. Soms letterlijk met gehaakte jurken, veelkleurige patchwork en met wol geborduurde organza jurken. Soms meer met de jonge vrouw van vandaag en niet die van toen in gedachten, zoals de kilts in combinatie met mannelijke jasjes en biker geïnspireerde boots.

Dries Van Noten RTW Fall 2018 © Giovanni Giannoni/WWD

Met referenties naar sportswear, seventies glamour en Poiret (het merk dat de Belgische zakenvrouw Anne Chapelle binnenkort opnieuw lanceert) toonde Dries van Noten woensdag waar hij goed in is: het contrasteren van mannelijke en vrouwelijke elementen, rijke stoffen en technische materialen, het decoratieve en pure. Voor de prints liet Van Noten zich dit seizoen inspireren door de Art Brut, een begrip dat wordt gebruikt om het werk van - meestal autodidactische kunstenaars - te benoemen die de regels van de kunstwereld naast zich neerleggen. Alle prints werden met de hand (en blauwe pen) getekend in het atelier van Van Noten. Het patroon van één jas is zelfs zo gedetailleerd en specifiek dat hij maar in één maat zal geproduceerd worden.

Y/Project RTW Fall 2018 © Y/Project

Het Théâtre des Champs Elysées vormde het decor voor de veelzijdige herfst/wintercollectie van de Belg Glenn Martens voor Y/Project. Historische referenties gemixt met couture en een edgy urban look zijn nog steeds zijn signatuur. Martens herwerkte onder andere enkele concepten die hij al introduceerde voor de mannencollectie, zoals de elegante zijden badjassen die net als de sweaters bij de mannen aan elkaar werden genaaid. Opvallend waren ook de oversized, afzakkende dijlaarzen in schapenvacht, een samenwerking met UGG.

Sacai © ISOPIX

Sacai's Chitose Abe gaat verder op haar elan en verheft de trend die zij perfectioneerde, het mixen van verschillende kledingstukken tot één 'hybride'stuk, en dit seizoen onder andere ook door Demna Gvasalia bij Balenciaga werd getoond, tot een kunst. Het onderwerp van dit seizoen: klassiekers voor elke dag, zoals donsjassen, gestreepte hemdjes en donkerblauwe blazers. Onze favoriet: een look met half jeans-, half blazerjasje.