Paris Fashion Week: look van de dag

Paris Fashion Week: look van de dag
Gisteren, op de laatste dag van de modeweken, presenteerde Nicolas Ghesquière zijn vierde collectie voor Louis Vuitton. De show was een digitale aanval op de zintuigen, met video- en geluidsfragmenten die deden denken aan The Matrix of zelfs The Hunger Games. Een van Ghesquières inspiraties was de Japanse manga Evangelion. Het openingssilhouet was dit meisje gekleed als mangastrijder in een roosleren jas, geborduurd overslagrokje en platformsandalen. (EDW) © Louis Vuitton

Zelf zin gekregen in een tripje naar Parijs? Met de Thalys ben je er sneller dan wanneer je met de wagen naar centrum Brussel zou moeten rijden. Er rijdt 25 keer per dag eeb Thalystrein vanuit Brussel naar Parijs, die je op een uur en twintig minuutjes tot in het hart van de stad brengt. Het vertrek is ook mogelijk vanuit Antwerpen en Luik - al doe je dan iets meer dan twee uur over de rit. Meer info op Thalys.com

Chanel © -

Welkom in Terminal 2C. Boarding zal beginnen aan gate N°5. Voor de lente/zomercollectie van Chanel transformeerde Karl Lagerfeld het Grand Palais tot een luchthaven van de maatschappij Chanel Airlines. Alles van check-in counters, luchthavenstoeltjes, hostesses en een bagageband was er. Een opvallende nieuwkomer in de collectie was de trolley, de Coco Case. "We reizen meer en meer", zei de ontwerper achteraf. "Waarom dan niet met bagage van Chanel?". Lagerfeld speelt ook met de codes van de luchtvaart. Zo zagen we prints van vertrektabellen, vliegtuigen en pijlen op blouses, broeken en plooirokken. Een van onze favorieten was deze comfortabele reisoutfit met een grafische print in blauw, rood en wit.

Saint Laurent © BelgaImage

De punkprinses van Hedi Slimane voor Saint Laurent draagt tiara's en rubberen regenlaarzen (wat ze gisteren goed kon gebruiken in Parijs) op haar korte, vaak licht doorschijnende glitterjurk. Slimane hield vast aan zijn vaste formules, maar dan in een meer commerciële uitvoering. Afsluiten deed hij zelfs met lange, weinig om het lijf hebbende avondjurken en fijne sandalen.

Kenzo © Kenzo

Voor komende zomer ontwikkelde Kenzo een garderobe op maat van de moderne vrouw die altijd onderweg is. De persmap vermeldde de wereldreizigster die uit haar trips allerlei inspiratie haalde van verschillende culturen en lifehacks, maar wat Kenzo in Parijs presenteerde is evenzeer een survivalkit voor de nomade die dagelijks verschillende levens en rollen met elkaar moet combineren terwijl ze van hotspot naar hot yoga rent. Comfortabele rubberen schoenen en multifunctionele kleding met etnische invloeden en een knipoog naar sportswear. Eyecatcher was ongetwijfeld deze riem waaraan drie kleine geometrische tasjes waren bevestigd. Wij voorspellen nu al dat Humberto Leon en Carol Lim weer een it-item gecreëerd hebben.

Haider Ackermann © -

Haider Ackermann bracht zijn visie voor SS16 tot leven tegen een achtergrond van dreunende bassen en gifgroene rook. Zijn modellen hadden pastelgetinte mohawks waarvan een deel als lila spinrag over het gezicht gewoven werd. De doorgaans eerder duistere designer koos ook in zijn kleding voor kleur: de zwarte fluwelen jumpsuit en bikerjasjes met witte verfspatten werden afgewisseld door satijnen broeken in chartreuse of een ijsblauwe zijden jurk. Rebelse romantiek.

Christian Dior © AFP

Vrouwelijkheid, fragiliteit en puurheid stonden vrijdag centraal in de lente/zomercollectie van Raf Simons voor Dior. De collectie oogde op het eerste zicht eenvoudig, maar was technisch complex. Fluïde, transparante materialen, prachtig gebreide korte truitjes en een hedendaagse, begerenswaardige uitvoering van klassiekers als de Bar Jacket vloeiden samen tot een 'nieuw ideaal van futurisme', volgens de shownota's. Onze favoriet was deze oversized parka in lila strepen over een romantisch witte short en korte top.

A.F Vandevorst © AFP

A.F Vandevorst zorgde vandaag voor spektakel in Parijs. De (hoofdzakelijk Belgische) modellen arriveerden elk achterop de motor op het binnenplein van de Faculté de Médecine Paris Descartes. En vertrokken ook weer zo. Het symboliseerde de road trip van een vrouw die in het Oosten woont en naar het het Westen komt. Die combinatie van stoere bikerelementen en Oosterse invloeden resulteerde in een boeiende en geslaagde collectie.

Dries Van Noten © AFP

Van de jaren veertig krul in hun haren tot hun felgekleurde platformschoenen: Dries Van Noten gaf zijn visie op de flamboyante, excentrieke party girl. Madonna was een van zijn inspiraties (ja, er waren glitterbeha's), net als kunstverzamelaar Peggy Guggenheim. Alles wat normaal niet zou samengaan, gooide Van Noten in één look: kleuren, broderie en katoen, een body panty met print onder een mooi pak. Afsluiten deed hij met onze eigen, Belgische excentrieke party girl: Hanne Gaby in een fantastische tule jurk onder een metalliek paars jasje.

Cedric Charlier © -

Sterke prestaties van de Belgen op woensdag, want ook Cedric Charlier toonde een uitstekende collectie, die jong, fris en tegelijk ook heel vrouwelijk was. Een van onze favorieten (er waren er veel) was een groene strapless zomerjurk met witte band in het middel, casual gestyled met platte sandalen.

Louis Vuitton © Louis Vuitton

Gisteren, op de laatste dag van de modeweken, presenteerde Nicolas Ghesquière zijn vierde collectie voor Louis Vuitton. De show was een digitale aanval op de zintuigen, met video- en geluidsfragmenten die deden denken aan The Matrix of zelfs The Hunger Games. Een van Ghesquières inspiraties was de Japanse manga Evangelion. Het openingssilhouet was dit meisje gekleed als mangastrijder in een roosleren jas, geborduurd overslagrokje en platformsandalen. (EDW)