De modeweken zijn achter de rug en modejournalisten aller bladen hebben de taak op zich genomen om alles wat ze gezien hebben in lijstjes te gieten. De mooiste kapsels, de beste accessoires, de felste kleuren, de wintertrends.

Kate Rushing van Style Minutes heeft echter een ander lijstje opgesteld. Ze bekeek de foto's van de 479 shows in Londen, Milaan, Parijs en New York en noteerde hoeveel gekleurde modellen er te zien waren. Dit zijn haar bevindingen:

968 modellen hebben op zijn minst 1 show gelopen tijdens de modemaand.

87,6% van die modellen waren blank (dat zijn 848 blanke meisjes)

6,5% van die modellen waren donker (= 63 modellen)

6,1% van die modellen waren Aziatisch (=59 meisjes)

2,1% van die modellen waren Latina (=20 meisjes)

0,3 % van die modellen kwamen uit het Midden Oosten (3 meisjes) (Deze getallen tellen niet op tot 100% omdat sommige meisjes zich in meer etniciteiten herkenden) Jenna Sauers van Jezebel maakte zoals ieder jaar een gelijkaardig rapport op, enkel met de focus op New York Fashion Week en kwam tot dezelfde conclusie.

Ze beschrijft de negatieve invloed die zo'n voorkeur voor blanke modellen kan hebben, namelijk dat niet-blanke meisjes zo tegen elkaar opgezet worden, dat hun lonen lager zijn en dat modellenagentschappen minder en minder geneigd zijn om te investeren in een meisje met gekleurde huid.

Die negatieve effecten beperken zich niet enkel tot de mode-industrie maar stralen uit naar de hele maatschappij: het zijn immers de populairste modellen die op de covers van magazines terecht komen, die op grote billboards komen te staan en die in tv-spotjes te zien zijn. Als dat allemaal blanke meisjes zijn dan promoot je de idee dat een blanke huid een na te streven schoonheidsideaal moet zijn. (KS)

De modeweken zijn achter de rug en modejournalisten aller bladen hebben de taak op zich genomen om alles wat ze gezien hebben in lijstjes te gieten. De mooiste kapsels, de beste accessoires, de felste kleuren, de wintertrends. Kate Rushing van Style Minutes heeft echter een ander lijstje opgesteld. Ze bekeek de foto's van de 479 shows in Londen, Milaan, Parijs en New York en noteerde hoeveel gekleurde modellen er te zien waren. Dit zijn haar bevindingen: 968 modellen hebben op zijn minst 1 show gelopen tijdens de modemaand. 87,6% van die modellen waren blank (dat zijn 848 blanke meisjes) 6,5% van die modellen waren donker (= 63 modellen) 6,1% van die modellen waren Aziatisch (=59 meisjes) 2,1% van die modellen waren Latina (=20 meisjes) 0,3 % van die modellen kwamen uit het Midden Oosten (3 meisjes) (Deze getallen tellen niet op tot 100% omdat sommige meisjes zich in meer etniciteiten herkenden) Jenna Sauers van Jezebel maakte zoals ieder jaar een gelijkaardig rapport op, enkel met de focus op New York Fashion Week en kwam tot dezelfde conclusie. Ze beschrijft de negatieve invloed die zo'n voorkeur voor blanke modellen kan hebben, namelijk dat niet-blanke meisjes zo tegen elkaar opgezet worden, dat hun lonen lager zijn en dat modellenagentschappen minder en minder geneigd zijn om te investeren in een meisje met gekleurde huid. Die negatieve effecten beperken zich niet enkel tot de mode-industrie maar stralen uit naar de hele maatschappij: het zijn immers de populairste modellen die op de covers van magazines terecht komen, die op grote billboards komen te staan en die in tv-spotjes te zien zijn. Als dat allemaal blanke meisjes zijn dan promoot je de idee dat een blanke huid een na te streven schoonheidsideaal moet zijn. (KS)