Rosalia Mera, die mee aan de wieg stond van modeketen Zara, is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. De rijkste vrouw van Spanje werd getroffen door een herseninfarct tijdens haar vakantie op het eiland Minorca.

Rosalia Mera begon haar carrière in 1963 met het maken van kamerjassen voor vrouwen. Zeven jaar later opende ze met haar toenmalige man, Amancio Ortega, een eerste Zara-winkel. Tegen 2012 omvatte het uitgebouwde Inditex-imperium acht merken - waaronder ook Massimo Dutti en Bershka -, goed voor een omzet van 15,9 miljard euro.

Het fortuin van Mera wordt geschat op 5,5 miljard dollar. Ortega, die 59,3 procent van Inditex in handen heeft, is met 56,9 miljard dollar de vierde rijkste man op aarde, aldus Bloomberg-cijfers. (Belga/DB)

Rosalia Mera, die mee aan de wieg stond van modeketen Zara, is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. De rijkste vrouw van Spanje werd getroffen door een herseninfarct tijdens haar vakantie op het eiland Minorca. Rosalia Mera begon haar carrière in 1963 met het maken van kamerjassen voor vrouwen. Zeven jaar later opende ze met haar toenmalige man, Amancio Ortega, een eerste Zara-winkel. Tegen 2012 omvatte het uitgebouwde Inditex-imperium acht merken - waaronder ook Massimo Dutti en Bershka -, goed voor een omzet van 15,9 miljard euro. Het fortuin van Mera wordt geschat op 5,5 miljard dollar. Ortega, die 59,3 procent van Inditex in handen heeft, is met 56,9 miljard dollar de vierde rijkste man op aarde, aldus Bloomberg-cijfers. (Belga/DB)