Onderzoek: ‘Er worden te veel nieuwe kleren onnodig vernietigd’

© iStock

Tijdens de solden denken we na over de bergen kledij die handelaars niet verkocht krijgen. Wat gebeurt er met de items die zelfs tijdens de koopjesperiode blijven hangen? Nederlands onderzoek wijst uit dat er vaak te veel kleding geproduceerd wordt en dus ook te veel onnodig vernietigd wordt.

Trends worden verkeerd ingeschat, pasvormen zijn minder flatterend dan gedacht, bepaalde maten verkopen niet goed of mensen kopen minder dan op voorhand werd gedacht: allemaal redenen voor een overschot aan kledij. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die overschot?

MVO Nederland, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, vroeg aan Conclusr om onderzoek te doen naar dit onderwerp in Nederland. Uit deze studie blijkt dat 21.5 miljoen kledingstukken niet verkocht worden. Dat is een behoorlijk groot aantal. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de handelaars en merken – de berg onverkochte kleren zorgt voor een omzetverlies van 313.5 miljoen euro – maar ook voor het milieu.

Van de winkel naar de vernietigingsoven

Een deel van deze items wordt verkocht aan outletwinkels, waar de kledingstukken voor sterk verlaagde prijzen worden verkocht. Ook gaat een deel naar goede doelen. Toch blijven er 1.2 miljoen kleren over die ofwel verbrand ofwel vermalen worden. Van de kledingstukken die door de shredder zijn gegaan, wordt vaak vilt gemaakt.

De overschotten worden op deze manier vernietigd, ook al gaat het om dure merkkledij, omdat de markt anders verstoord zou kunnen geraken. Er wordt daarom ook niet vaak gecommuniceerd over deze overschotten.

Milieuschade

Kleding kost nochtans heel veel energie en menselijke arbeid om te produceren.

Kleding kost nochtans heel veel energie en menselijke arbeid om te produceren. MVO Nederland vindt het alarmerend voor het milieu dat er zo veel restkledij wordt vernietigd. Ze stellen voor dat bedrijven meer maatregelen nemen om dit probleem te vermijden. Als vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, wordt er minder verlies gemaakt en minder schade berokkend aan het milieu. ‘De snelheid van informatie in de keten kan verkort worden met ‘Electronic Data Interchange’. Daarbij wordt kassa-informatie uit de winkel dagelijks teruggespeeld naar groothandels en producenten, die daarop hun planning en productie kunnen aanpassen’, klinkt het op de website van het MVO Nederland.

Infographic verspilling kleding
Infographic verspilling kleding© Canva

Maar ook de consument zit vaak met een overschot aan kleding in zijn of haar kast. Denk twee keer na voor je iets koopt, ook al is het goedkoop, want als je het niet zal dragen, is de aankoop een slechte zet voor je portefeuille en het milieu. Gooi kleding ook nooit in de vuilnisbak. Ontdek hier waarom je je ecologische voetafdruk kan verkleinen door minder en bewuster te shoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content