Wat hebben koningin Paola, prins Filip, prinses Mathilde en rockster Mick Jagger met elkaar gemeen? Een gedeelde affectie voor het Belgische modehuis Olivier Strelli. Nissim Israel Strelli, de halve naam en het hele brein achter het merk, tovert al meer dan een kwarteeuw vanuit de Brusselse Radstraat met kleuren.

Hij werd in Belgisch Kongo geboren, maar heeft de Italiaanse nationaliteit omdat zijn vader in Rhodos (toen Italiaans) geboren werd. De grootvader van zijn vrouw, Mimo Stiller, was de broer van Mauritz Stiller, de regisseur die de Zweedse actrice Greta Garbo ontdekt heeft. Mimo componeerde met niet al te veel succes, en Mauritz vond dat zijn naam niet aan die van Mimo gelinkt moest worden. Dus maakte Mimo van zijn naam een anagram. Stiller werd Strelli. De naam Olivier komt van Nissims zoon, de mannelijke helft van zijn tweeling.

Na de onafhankelijkheid van Kongo trok de familie naar België, waar Nissim zijn diploma textielingenieur haalde. In de jaren zeventig werkte hij samen met beroemde ontwerpers van die tijd, zoals bijvoorbeeld Emanuelle Khanh en France Andrevie. In 1975 huurde hij een standje op de prêt-à-porter in Parijs en presenteerde er zijn hemden. In vijf dagen verkocht hij zestigduizend stuks, en meteen aan groten, als Bloomingdales en Harrods. Vanaf toen gingen de zaken heel snel. De machine draaide op volle toeren en Nissim was de locomotief. Hij sloeg zijn tenten op in de Radstraat, hartje Brussel.

Het tricot van het huis Olivier Strelli wordt grotendeels in Italië gemaakt, de rest komt uit België. Nissim verliest niet graag controle over de zaken: wat in Japan gekocht wordt, wordt ook in Japan gemaakt, want gaat er te veel tijd verloren. Voorts werkt hij nog altijd samen met het confectiebedrijf in Turnhout waarmee hij gestart is.

Iedereen kent de beroemde beige Strelli-mantel die Paola droeg in 1993 bij de eedaflegging van Albert. In '97 kleedde hij de Stones voor hun wereldtournee 'Bridges to Babylon'. In '99 kleedde hij Mathilde d'Udekem d'Acoz voor haar Blijde Intredes; later kwamen Filip en Mathilde shoppen bij Strelli voor hun officiële reis naar New York. In de loop der jaren kochten Brigitte Bardot, Joan Collins, Faye Dunaway en Don Johnson bij Strelli. Intussen heeft hij 400 verkooppunten, zowat overal ter wereld en dragen de adepten Strelli-schoenen, -horloges, -foulards, -brillen en leren jassen, en ze slapen in een 'Olivier Strelli for Beka' bed.

In 2005 vierde Strelli zijn dertigste verjaardag in de modewereld met een megafeest in Brussel. Het jaar daarop werd hij zelf zestig, de aanleiding voor een biografie annex overzichtswerk. "Olivier Strelli" wordt uitgegeven door Lannoo. (GT/MV)

www.strelli.be

Wat hebben koningin Paola, prins Filip, prinses Mathilde en rockster Mick Jagger met elkaar gemeen? Een gedeelde affectie voor het Belgische modehuis Olivier Strelli. Nissim Israel Strelli, de halve naam en het hele brein achter het merk, tovert al meer dan een kwarteeuw vanuit de Brusselse Radstraat met kleuren.Hij werd in Belgisch Kongo geboren, maar heeft de Italiaanse nationaliteit omdat zijn vader in Rhodos (toen Italiaans) geboren werd. De grootvader van zijn vrouw, Mimo Stiller, was de broer van Mauritz Stiller, de regisseur die de Zweedse actrice Greta Garbo ontdekt heeft. Mimo componeerde met niet al te veel succes, en Mauritz vond dat zijn naam niet aan die van Mimo gelinkt moest worden. Dus maakte Mimo van zijn naam een anagram. Stiller werd Strelli. De naam Olivier komt van Nissims zoon, de mannelijke helft van zijn tweeling.Na de onafhankelijkheid van Kongo trok de familie naar België, waar Nissim zijn diploma textielingenieur haalde. In de jaren zeventig werkte hij samen met beroemde ontwerpers van die tijd, zoals bijvoorbeeld Emanuelle Khanh en France Andrevie. In 1975 huurde hij een standje op de prêt-à-porter in Parijs en presenteerde er zijn hemden. In vijf dagen verkocht hij zestigduizend stuks, en meteen aan groten, als Bloomingdales en Harrods. Vanaf toen gingen de zaken heel snel. De machine draaide op volle toeren en Nissim was de locomotief. Hij sloeg zijn tenten op in de Radstraat, hartje Brussel.Het tricot van het huis Olivier Strelli wordt grotendeels in Italië gemaakt, de rest komt uit België. Nissim verliest niet graag controle over de zaken: wat in Japan gekocht wordt, wordt ook in Japan gemaakt, want gaat er te veel tijd verloren. Voorts werkt hij nog altijd samen met het confectiebedrijf in Turnhout waarmee hij gestart is.Iedereen kent de beroemde beige Strelli-mantel die Paola droeg in 1993 bij de eedaflegging van Albert. In '97 kleedde hij de Stones voor hun wereldtournee 'Bridges to Babylon'. In '99 kleedde hij Mathilde d'Udekem d'Acoz voor haar Blijde Intredes; later kwamen Filip en Mathilde shoppen bij Strelli voor hun officiële reis naar New York. In de loop der jaren kochten Brigitte Bardot, Joan Collins, Faye Dunaway en Don Johnson bij Strelli. Intussen heeft hij 400 verkooppunten, zowat overal ter wereld en dragen de adepten Strelli-schoenen, -horloges, -foulards, -brillen en leren jassen, en ze slapen in een 'Olivier Strelli for Beka' bed.In 2005 vierde Strelli zijn dertigste verjaardag in de modewereld met een megafeest in Brussel. Het jaar daarop werd hij zelf zestig, de aanleiding voor een biografie annex overzichtswerk. "Olivier Strelli" wordt uitgegeven door Lannoo. (GT/MV) www.strelli.be