“Zero waste” mode

Volgende maand start in New York de eerste modecursus ‘zero waste’ of ontwerpen zonder afval.

De Parsons New School for Design in New York start volgende maand met ’s werelds eerste modecursus in ‘zero waste’ of anders gezegd, kleding maken zonder afval. De Finse designer Timo Rissanen, gaat de nieuwe lessen geven, samen met Scott Mackinlay Hahn, stichter van het organische modelabel Loomstate.

Opnieuw leren ontwerpen

Maar hoe vervuilend is mode eigenlijk? Vijftien tot twintig procent van de stofresten zou op vuilnisbelten belanden omdat het goedkoper is ze te dumpen dan te recycleren. “Eigenlijk moeten we helemaal opnieuw leren ontwerpen”, aldus Rissanen aan de New York Times. “Zelf heb ik moeten leren met vallen en opstaan”.

Een van de manieren om afval te vermijden is een kledingpatroon te tekenen dat bij elkaar past als een puzzel. Waardoor ook kleine stukjes stof kunnen ingelast worden. Een andere methode is de stof niet te snijden maar te draperen en dan te naaien. Maar deze technieken vinden op dit moment nog maar weinig ingang bij grote modehuizen. Minder stof gebruiken is niet noodzakelijk duurder, maar de hele werkmethode aanpassen en werknemers omscholen is dat immers wel.

Jeans meest vervuilende kledingstukStudenten aan Parsons zullen leren hoe een jeans te maken zonder afval. “Jeans is een van de meest vervuilende kledingstukken die er bestaan”, zegt Simon Collins, decaan van de school. “Het gaat dan niet alleen om de ongebruikte stoffen, maar ook om de verf, het transport, de verpakking en de liters water die mensen gebruiken om een jeans schoon te maken. Studenten zullen op zoek moeten gaan naar vezels die niet chemisch bewerkt werden en die weinig moeten gewassen worden”. Het beste ontwerp zal geproduceerd worden in de fabriek van Loomstate en volgende lente te koop zijn bij Barneys in New York. “Wat we willen doen is de grote bedrijven bewijzen dat je zonder afval kan produceren en toch winst maken”, aldus Collins.

Alle vergaarde kennis van Rissanen is trouwens te vinden op zijn blog: zerofabricwastefashion.blogspot.com.

Ann Heylens.Bron: The New York Times

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content